Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρελό χουνέρι από τους Αμερικάνους... Ενοίκιο για τα F-35 που της έχουν ξεμείνει ζητούν οι ΗΠΑ από την τουρκία!

   Νέο τρελό χουνέρι από τους Αμερικάνους στους τούρκους και νέα αντιαμερικανική οργή στην τουρκία, αφού λένε πως... «εκεί που μας χρωστάγαν...

  


Νέο τρελό χουνέρι από τους Αμερικάνους στους τούρκους και νέα αντιαμερικανική οργή στην τουρκία, αφού λένε πως... «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»


Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το ζήτημα της αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Τουρκία, μετά την γνωστοποίηση ότι η Ουάσινγκτον ζητεί ενοίκιο από την Άγκυρα για τα F-35 που παραμένουν σε τουρκικά υπόστεγα, παρά το γεγονός ότι ακυρώθηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ μάλιστα το ζήτημα έχει προκαλέσει την οργή των τουρκικών ΜΜΕ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, οι ΗΠΑ ζητούν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ως “ενοίκιο” για τα δέκα μαχητικά F-35 που βρίσκονται σταθμευμένα στα "τουρκικά υπόστεγα", μετά την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού.

Προφανώς οι Αμερικάνοι δεν τα ζητάνε αυτά τα χρήματα αυθαίρετα και σίγουρα έχουν "δέσει" τους τούρκους με τα "ψιλά γράμματα" στην συμφωνία για τα F-35 που χάλασε με υπαιτιότητα των τούρκων. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ -με ένα νέο αντιμερικανικό κρεσέντο που συνηθίζουν τελευταία- προβάλουν το θέμα στη λογική του “εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι”, με την έννοια ότι η Τουρκία είχε προκαταβάλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για τα F-35 τύπου stealth μαχητικά, χρήματα που διεκδικεί μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα. Η Άγκυρα εκτός από το 1,5 δισεκατομμύριο που έχει ήδη προκαταβάλλει ζητεί και αποζημίωση για τη «ζημιά» που υπέστη η τουρκική αμυντική βιομηχανία από τον αποκλεισμό.

Τα πράγματα τώρα φαίνεται ότι περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, γιατί απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις τώρα προβάλλεται και μία αμερικανική. Επιπλέον η Τουρκία πιέζει για να αντισταθμίσει την απώλεια των F-35 με νέα μαχητικά F-16, καθώς και με την αναβάθμιση των παλαιών της F-16. Και αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται πιο περίπλοκη μετά την αμερικανική αξίωση, πέραν του γεγονότος ότι έτσι κι αλλιώς δεν περνάει από το Κογκρέσο... 

Το επιχείρημα των ΗΠΑ για το ενοίκιο είναι ότι για τον αποκλεισμό ευθύνεται αποκλειστικά η Τουρκία. Η λογική της Ουάσινγκτον είναι “εσείς πήγατε και αγοράσατε τους S-400 από τη Ρωσία και μας αναγκάσατε να πάρουμε τα μέτρα που πήραμε”.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.