Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η... «αυξανόμενη οργή» στη Βρετανία και τα «σκληρά» σχέδια για την επιστροφή των Αλβανών που φτάνουν με βάρκες

  Υπό την αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την άφιξη μεταναστών με μικρά σκάφη στις αγγλικές ακτές, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακο...

 



Υπό την αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την άφιξη μεταναστών με μικρά σκάφη στις αγγλικές ακτές, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την Τρίτη (13/12), σχέδια για την αντιμετώπιση της μεγάλης καθυστέρησης στη Βρετανία σε αιτήσεις ασύλου και για την ταχεία επιστροφή των περισσότερων Αλβανών που αναζητούν καθεστώς πρόσφυγα.

Περιγράφοντας μια «σκληρή» δέσμη μέτρων, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι ορισμένοι αιτούντες άσυλο που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μάγχη θα στεγαστούν σε εγκαταλελειμμένα πάρκα, πρώην φοιτητικές αίθουσες και στρατιωτικούς χώρους, αντί σε ξενοδοχεία, που κόστισαν στην κυβέρνηση 5,5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 6,8 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα. Επιπλέον, υποσχέθηκε να προτείνει νόμους που θα απαγορεύουν την παραμονή σε όσους εισέρχονται στη Βρετανία μέσω «ανεπίσημων» οδών.

Σε μια από τις πρώτες μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες του ως πρωθυπουργός, ο Ρίσι Σούνακ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόρριψη αιτημάτων ασύλου από Αλβανούς, λέγοντας ότι το έθνος τους θα αντιμετωπίζεται ως ασφαλής χώρα, διασφαλίζοντας ότι οι περισσότεροι αιτούντες θα μπορούσαν να επιστραφούν γρήγορα. «Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες και αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός σε μια δήλωση στο κοινοβούλιο που είχε σκοπό να κατευνάσει την αυξανόμενη οργή στο Συντηρητικό Κόμμα του για το θέμα των μικρών σκαφών που φτάνουν με μετανάστες.

Οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών έχουν δημιουργήσει μεγάλη πολιτική αμηχανία για τους υποστηρικτές του Brexit, όπως ο νεοκλεγείς πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέτρεπε στη Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της. Ωστόσο, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι διέσχισαν την επικίνδυνη Μάγχη φέτος, κυρίως από τη Γαλλία, εν μέρει επειδή άλλες διαδρομές έκλεισαν καθώς οι αρχές έχουν καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση με φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια, ωθώντας τους μετανάστες να κάνουν το ίδιο ταξίδι με ακατάλληλα μέσα, όπως με μικρές βάρκες. Από αυτούς που έφτασαν με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο, περίπου 13.000 ήταν Αλβανοί, είπε ο Σουνάκ, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα γυρίσει πίσω. «Πέρυσι, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία απέρριψαν σχεδόν το 100% των αλβανικών αιτημάτων ασύλου», είπε. «Ωστόσο το ποσοστό απόρριψής μας είναι μόλις 45%».

Καθώς το μεταναστευτικό σύστημα της Βρετανίας αγωνίζεται να ανταπεξέλθει, η συνολική συσσώρευση αιτήσεων ασύλου έφτασε τις 150.000. Την Τρίτη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξαλείψει περισσότερους από 92.000 από αυτούς μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό.

«Πίεση» από του Συντηρητικούς ψηφοφόρους


Το κόστος του logjam στην ανθρώπινη δυστυχία ήταν σημαντικό φέτος, καθώς χιλιάδες έχουν στεγαστεί σε συνθήκες συνωστισμού πριν μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Ένας άνδρας που έπασχε από διφθερίτιδα πέθανε αφού κρατήθηκε για μια εβδομάδα στο κέντρο υποδοχής Manston στο Κεντ της Αγγλίας. Αλλά το οικονομικό κόστος υπολογίζεται και στους λογαριασμούς ξενοδοχείων για όσους αναμένουν απόφαση για το αν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα. Ο Σουνάκ είπε ότι έχουν βρεθεί θέσεις για 10.000 άτομα σε αχρησιμοποίητα κτίρια και ότι η επέκταση της χρήσης τους θα μπορούσε να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο με το μισό κόστος από αυτό των ξενοδοχείων, μεταδίδουν οι New York Times. Τον Οκτώβριο, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, είπε στους νομοθέτες ότι το σύστημα ασύλου είχε «σπάσει». Ωστόσο, αυτό άσκησε πίεση στον Σουνάκ να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που αφορά σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, ιδιαίτερα αυτούς που τείνουν να υποστηρίξουν το Συντηρητικό Κόμμα του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η ανακοίνωση της Τρίτης ήταν η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών για «σκληρότερη» πολιτική με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το πέρασμα της Μάγχης. Φέτος, ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός, ανακοίνωσε σχέδια να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα για να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά αυτό το σχέδιο αμφισβητήθηκε στα δικαστήρια και μέχρι στιγμής κανένας μετανάστης δεν έχει μεταφερθεί στο αφρικανικό έθνος.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται πως παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική της Ρουάντα, αλλά έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, βελτιώνοντας τη συνεργασία με τη Γαλλία.

Την Τρίτη, ανακοίνωσε επίσης μια νέα μονάδα αφιερωμένη στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν Αλβανούς και μια συμφωνία για την ενσωμάτωση Βρετανών συνοριοφυλάκων στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Μόλις τελειώσουν οι διελεύσεις με μικρά σκάφη, είπε ο Σουνάκ, η Βρετανία θα είναι έτοιμη να δημιουργήσει περισσότερες «νόμιμες διαδρομές» για τους αιτούντες άσυλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.