Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέα Υπερατλαντική σφαλιάρα στον Ερντογάν: Αμερικανικές κυρώσεις σε στενότατο φίλο του για ξέπλυμα χρήματος υπέρ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία και στενό φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σίτκ...





Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία και στενό φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σίτκι Αγιάν με την κατηγορία ότι διευκόλυνε τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα σήμερα, αναφέρει ότι οι εταιρείες του Αγιάν έχουν υπογράψει διεθνή συμβόλαια πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου, έχουν προγραμματίσει αποστολές και έχουν βοηθήσει στο ξέπλυμα των χρημάτων από τα έσοδα, ενώ απέκρυψαν ότι το πετρέλαιο προερχόταν από τη δύναμη Quds του Ιράν, ενός βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο Αγιάν έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση ιρανικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αγοραστές» από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρώπη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι στη συνέχεια ο Τούρκος επιχειρηματίας διοχέτευε τα έσοδα στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προαναφερθέντων ατόμων στις ΗΠΑ και θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι τεταμένες εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, όπως η διαφωνία για την πολιτική στη Συρία καθώς και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, σημειώνει το Reuters.

Tην προσωπική εμπλοκή του Ερντογάν μέσω του επιχειρηματία Sıtkı Ayan, αναδεικνύει σε ρεπορτάζ του και το Politico.

Tο Politico περιγράφει τον επιχειρηματία Sıtkı Ayan, ως φίλο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι δύο άνδρες φοιτούσαν στο ίδιο γυμνάσιο.

Η συνεργασία ενός μέλους του στενού κύκλου του Τούρκου προέδρου και της ελίτ εξουσίας του Ιράν περιγράφεται λεπτομερώς σε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών συμβάσεων και τραπεζικών εμβασμάτων, που εξετάστηκαν από το POLITICO, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ούτε τα γραφεία του Ayan ούτε του Erdoğan απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό, προστίθεται στο δημοσίευμα του Politico που σχολιάζει:

«Σε μια εποχή που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν ντρέπεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πίεσης όπου κρίνει σκόπιμο.

Αποκαλυπτήρια για τη στενή σχέση με Ερντογάν

«Ωστόσο, αυτό που κάνει ακόμη πιο εκπληκτική την εμπλοκή του Αγιάν με τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι η στενή σχέση του με τον Ερντογάν«, συνεχίζει το Politico.

«Ο Ερντογάν και ο Αγιάν προέρχονται από το ίδιο υπόβαθρο. Και οι δύο παρακολούθησαν το θρησκευτικό λύκειο İmam Hatip της Κωνσταντινούπολης και ανέπτυξαν μια σχέση που θα αποδεικνυόταν επωφελής και για τους δύο άντρες καθώς έκαναν την καριέρα τους στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

Ήταν ο Ayan, για παράδειγμα, που βοήθησε τον παλιό του φίλο να κρύψει την ιδιοκτησία του στο «Agdash», ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβαν ο Ερντογάν και η οικογένειά του ως δώρο από έναν πλούσιο ευεργέτη το 2008, σύμφωνα με εμπιστευτικά οικονομικά αρχεία της Μάλτας που αποκαλύφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Investigative Collaborations, μια κοινοπραξία αναφοράς, το 2017.

Ζήτα περισσότερα χρήματα


Το 2014, το όνομα του Ayan έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την Τουρκία μετά τη δημοσιοποίηση κρυφά ηχογραφημένων κλήσεων, μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του γιου του Μπιλάλ Ερντογάν, στο οποίο ο πρεσβύτερος Ερντογάν είπε έλεγε ότι θα έπρεπε να ζητήσουν περισσότερα χρήματα από έναν «κ. Sıtkı» από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που τους είχαν προσφερθεί.

Ο Τούρκος ηγέτης απέρριψε τότε τις αποκαλύψεις ως «ανήθικο μοντάζ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν ψεύτικο.

Εκείνη την εποχή, ο Ayan εξακολουθούσε να ελπίζει ότι ένα συμβόλαιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που είχε υπογράψει με το Ιράν το 2010 για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 660 χιλιομέτρων για τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη θα τελείωνε (τελικά ματαιώθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Ερντογάν γνώριζε την έκταση της εμπλοκής του φίλου του Ayan με τους Ιρανούς, δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των επιχειρηματικών του συναλλαγών και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Ιρανών.

Δεδομένης της ιστορίας των δύο ανδρών – ο Ayan είναι επίσης κοντά στον αδερφό του προέδρου, Μουσταφά Ερντογάν.\

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι δεν πιστεύουν ότι ο Ayan θα συνέχιζε τις συνεχιζόμενες δουλειές του με το Ιράν χωρίς τη σιωπηρή γνώση και έγκριση από τον Ερντογάν.

Mε πληροφορίες από Reuters , Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.