Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανεβαίνει το θερμόμετρο! Σκληρές αερομαχίες ανατολικά της Ρόδου με τους Τούρκους να στέλνουν μεγάλο αριθμό μαχητικών

  Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο. Λίγες μόλις ημέρες μετά την προσπάθεια να εμφανίσουν την άσκηση NEXUS ACE ως ΝΑΤΟϊκή επειδή σ...

 



Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο. Λίγες μόλις ημέρες μετά την προσπάθεια να εμφανίσουν την άσκηση NEXUS ACE ως ΝΑΤΟϊκή επειδή συμμετείχε ένα ιπτάμενο ραντάρ Ε-3 της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η Άγκυρα λοιπόν συνεχίζοντας αυτή την άσκηση, αυτή την φορά στην περιοχή της Ρόδου, ενεργώντας στο ίδιο μοτίβο, έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητικών της.



Προσομοιώνοντας πακέτο αεροπορικής υπεροχής δεκαέξι τουρκικά μαχητικά μπήκαν χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά της από διάφορες αεροπορικές βάσεις και τα έστειλε να αναχαιτίσουν τους εισβολείς που κινούνταν χωρίς να υπακούν στις υποδείξεις των ελλήνων χειριστών.

Σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα. Η Πολεμική Αεροπορία μάλιστα προκειμένου να έχει καλύτερη επιχειρησιακή εικόνα απογείωσε και έστειλε νοτίως της Καρπάθου ένα από τα ιπτάμενα ραντάρ που διαθέτει

Συνολικά μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Άγκυρα είχε στείλει 29 μαχητικά της στο Αιγαίο. Όλα αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες και όπου οι τούρκοι δεν υπάκουσαν σημειώθηκε αερομαχία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ύσμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ την Παρασκευή, «Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν την εκπαιδευτική άσκηση Nexus Ace στον διεθνή εναέριο χώρο γύρω από το Αιγαίο». Ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποστολή, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία τους έδωσε την «απαραίτητη απάντηση… και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

«Τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Λέσβο πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν» τόνισαν πηγές του υπουργείου Άμυνας

Η τουρκική εκπαιδευτική άσκηση NEXUS ACE όχι μόνο δεν ήταν «νατοϊκή», αλλά και το νατοϊκό AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας απαντώντας σε ψευδείς ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Ειδικότερα, από το Πεντάγωνο σημείωναν ότι «δεν πρόκειται για νατοϊκή, αλλά για εθνική άσκηση της Τουρκίας», και ότι «τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Λέσβο πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν» .

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου Άμυνας, το AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί όσο τα τουρκικά F-16 πετούσαν στο FIR Αθηνών.

«Αφού επέστρεψαν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, τότε μόνο ήρθε το νατοϊκό AWACS. Οι Τούρκοι ζητάνε τη συνδρομή του AWACS για να παίξουν ένα σενάριο της NEXUS ACE, αυτό όμως δεν κάνει την άσκηση ‘νατοϊκή’» τονίστηκε.

«Εμείς το καταγράφουμε ως ακόμη μία αποτυχημένη προσπάθεια να μας εκθέσουν στους συμμάχους» σχολίαζαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οδεύουμε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων όλα δείχνουν πως η Τουρκία ανεβάζει την ένταση. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ όλο τον Νοέμβριο σημειώθηκαν 42 εμπλοκές, ήδη μέχρι αυτή την στιγμή έχουν σημειωθεί 26. Αριθμός που αναμένεται μέχρι αργά σήμερα το βράδυ να αυξηθεί καθώς θα συμπληρωθεί από τον αριθμό των σημερινών αερομαχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.