Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνικός Στρατός: Η άμυνα του Αρχιπελάγους με επίκεντρο τους Αμφίβιους Καταδρομείς και η εξοπλιστική προτεραιότητα για σύγχρονα σκάφη μεταφοράς προσωπικού και αμφίβιων επιχειρήσεων

    Ο ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων είναι κομβικός στην άμυνα του Αρχιπελάγους. Αποστολή τους να διεξάγουν επιχειρήσεις Αμέσου Δράσεως, Ει...

   



Ο ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων είναι κομβικός στην άμυνα του Αρχιπελάγους. Αποστολή τους να διεξάγουν επιχειρήσεις Αμέσου Δράσεως, Ειδικής Αναγνώρισης και Ανορθοδόξου Πολέμου εναντίον κάθε εχθρικής δύναμης που θα απειλήσει έδαφος στον χώρο ευθύνης της τοπικής ΑΔΤΕ. Όπως όμως κάθε ζωντανός οργανισμός, οι Αμφίβιοι Καταδρομείς οφείλουν να εξελίσσονται συνεχώς προκειμένου να είναι σε θέση να υπηρετήσουν με αξιώσεις την αποστολή τους.

Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν να κινηθούν κατά την ταπεινή μας γνώμη, μακριά από στείρους δογματισμούς και ακραίες τοποθετήσεις-είτε μαξιμαλιστικής είτε μινιμαλιστικής μορφής.

Αμφίβιοι Καταδρομείς ή επίλεκτο πεζικό;

Η μέχρι τώρα αποστολή των Αμφίβιων Καταδρομέων, όπως δηλώνεται επισήμως και όπως τεκμεύεται και τεκμέρεται από ασκήσεις, είναι αυτός του επίλεκτου αμφίβιου Πεζικού με δευτερεύουσα μόνο ικανότητα χρησιμοποίησης τους σε αποστολές Ανορθοδόξου Πολέμου. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η φίλια διοίκηση σχεδιάζει να τους χρησιμοποιήσει σε αποστολές υποβοήθησης της κύριας αντεπιθετικής ενέργειας εναντίον πιθανού προγεφυρώματος επί της νήσου, που θα εκτελεστεί κατά βάση από δυνάμεις Μ/Κ ΠΖ και ΤΘ, καθώς και σε αποστολές φύλαξης, προκατάληψης ή ανακατάληψης βραχονησίδων.Φωτογραφίες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) από τη περιοδεία του ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά. Στη φωτογραφία ταχύπλοα σκάφη πολιτικού τύπου δίχως καμία σοβαρή προστασία για το προσωπικό ή την ενδεδειγμένη ισχύ πυρός.

Όπως είναι προφανές, αυτές είναι αποστολές (καλά εκπαιδευμένου) Πεζικού που καταχρηστικά μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τμήματα, υπομονάδες ή μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Αυτή δυστυχώς είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει τις Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων συνολικά, η χρησιμοποίηση τους δηλαδή ως Πεζικό, μηχανοκίνητο, αμφίβιο ή απλό, ως “μπάλωμα” στην φίλια αμυντική διάταξη, κάτι που εκπορεύεται από λανθασμένη επίγνωση του πραγματικού ρόλου των Ειδικών Δυνάμεων, την έλλειψη επαρκούς δύναμης πεζικού ή και της έλλειψης εμπιστοσύνης της ηγεσίας στις πραγματικές ικανότητες του ελληνικού πεζικού, απόρροια της χαμηλού δείκτη προσοχής και της ανεπαρκούς εκπαίδευσης που του παρέχεται.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα!

Αποστολή των Αμφίβιων Καταδρομών πρέπει να είναι οι Καταδρομικές Επιχειρήσεις, ο Ανορθόδοξος Πόλεμος και η Ειδική Αναγνώριση, σε αμφίβιο περιβάλλον. Αμυντικογενείς στη φύση τους αποστολές όπως η φύλαξη, προκατάληψη και ανακατάληψη βραχονησίδων είναι αποστολές πεζικού και πρέπει να ανατεθούν σε μονάδες, συγκροτήματα και σχηματισμούς αμφίβιου Πεζικού, ευρισκόμενους σε τακτικό (κάθε κύρια νήσο), και σε επιχειρησιακό επίπεδο (σε επίπεδο ΑΣΔΕΝ) που θα αποτελούν ένα είδος τοπικής και αρχιπελαγικής εφεδρείας.

Οι δυνάμεις αυτές, εφοδιασμένες με θωρακισμένα σκάφη εφόδου της κατηγορίας του CB-90, είναι δυνατόν να δράσουν σαν αμφίβιο ΠΖ, αναλαμβάνοντας μέρος των αποστολών που σήμερα εκτελούνται από τους Αμφίβιους Καταδρομείς και απελευθερώνοντας τους για πιο οικείες προς αυτούς αποστολές.

Οργάνωση – δομή


Οι Αμφίβιοι Καταδρομείς οφείλουν να μετατραπούν σε αυτό που υποδηλώνει το όνομα τους, ήτοι σε μια δύναμη ανορθοδόξου (με την γενική έννοια του όρου) πολέμου, σε ξηρά και θάλασσα, ικανή να φέρει καίρια πλήγματα επί του εχθρού. Αυτό προϋποθέτει ανάλογη επένδυση σε οργανωτικές δομές, μέσα και υλικά. Πρέπει να γίνει συνείδηση στην ανώτατη ηγεσία πως ειδικές αποστολές δίχως ειδικά μέσα δεν νοούνται.

Κατά τη γνώμη μας οι ΜΑΚ δεν έχουν θέση στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και θα έπρεπε να επανενταχθούν σε μια Μεραρχία Καταδρομών από κοινού με την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών (όχι την υπάρχουσα 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών!) και την 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών που πρέπει κάποια στιγμή να συγκροτηθεί (άλλο θέμα προς ανάπτυξη αυτό…).

Ίσως η ηγεσία θα έπρεπε να σκεφτεί κάποια στιγμή την επανασυγκρότηση του 13ου ΣΑΚ με την υπόσταση Ταξιαρχίας αυτή την φορά (13η Ταξιαρχία Αμφίβιων Καταδρομών) που θα θέσει υπό την διοικητική και επιχειρησιακή της υπαγωγή όλες τις ΜΑΚ.

Κάθε ΜΑΚ συγκροτείται από 1 Λόχο Διοίκησης-Υποστήριξης, Λόχους Κρούσης και έναν Λόχο Πλωτών Μέσων. Το περίεργο είναι πως στον Λόχο Διοίκησης Υποστήριξης συνυπάρχουν συχνά δύο λοχαγοί με αντικείμενο ευθύνης ο μεν τα στοιχεία διοίκησης ο δε τα στοιχεία υποστήριξης. Ίσως θα έπρεπε ο Λόχος Διοίκησης – ΒΥποστήριξης να «σπάσει» στα δύο και να συγκροτηθούν ανεξάρτητοι Λόχοι Διοίκησης αφενώς και Υποστήριξης αφετέρου κάτι που θα διευκολύνει και τον έλεγχο των μέσων που θα αναφέρουμε στην συνέχεια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.