Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ξεκλειδώνει η αγορά πυραύλων ακριβείας-Από το Ισραήλ χωρίς μεσάζοντες

  Μία ακόμα σύμβαση στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα διεκδικεί το Ισραήλ με αντικείμενο τους πυραύλους ακριβείας SPIKE NLOS. Με την απόφα...

 



Μία ακόμα σύμβαση στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα διεκδικεί το Ισραήλ με αντικείμενο τους πυραύλους ακριβείας SPIKE NLOS. Με την απόφαση να έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Νοέμβρη του 2021 και να έχει κολλήσει πάνω από έξι μήνες στη γραφειοκρατία, η απόκτησή τους δείχνει να ξεκλειδώνει και η υπογραφή να «παίρνει ημερομηνία». Την Πέμπτη άλλωστε έγινε και η σχετική παρουσίαση στον Πρωθυπουργό, με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο συνοδευόμενο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση να περνάνε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, περί τις 4 μ.μ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ερωτήματα και πήρε απαντήσεις σε σχέση με την αρχιτεκτονική της σύμβασης, σύμφωνα με πληροφορίες, πείστηκε από τα επιχειρήματα που του παρουσιάστηκαν και έδωσε το πράσινο φως για το επόμενο βήμα, απαιτώντας να μην υπάρξουν μεσάζοντες. Ενα πρόγραμμα το οποίο αμφισβητήθηκε ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα, με το υπουργικό γραφείο να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στις υπηρεσίες. Η εν λόγω σύμβαση βρέθηκε στην ατζέντα και της επίσκεψης του απερχόμενου ισραηλινού ΥΠΑΜ Μπέντζαμιν Γκαντζ στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος προειδοποίησε τον ομόλογό του πως αν η Ελλάδα δεν υπογράψει υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι σε αναμονή. Κάτι που θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έχανε την τιμή και τη σειρά της και θα καλούνταν να επαναδιαπραγματευθεί.


Το Τελ Αβίβ επανήλθε με την αποστολή στην Αθήνα του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Αμίρ Εσελ, την τελευταία μέρα του Νοέμβρη.
Η σύμβαση όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ θα είναι ενιαία και θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS για τον στρατό ξηράς, εννέα για την αεροπορία στρατού, για τα ελικόπτερα Apache και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους.

Οι προδιαγραφές των Spike NLOS αναμένεται να αξιοποιηθούν όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές για τον εξοπλισμό μονάδων σε ένα τόξο που θα εκτείνεται από τον Εβρο μέχρι τα νησιά. Ενα σύστημα που όπως λένε οι ειδικοί είναι ικανό να δημιουργήσει μία ασπίδα ασφαλείας, αφού σφραγίζει την περιοχή στην οποία τοποθετείται αμυντικά από αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, καθιστώντας την απροσπέλαστη. Ενα όπλο ακριβείας το οποίο ο χειριστής ελέγχει το ίδιο μέρα και νύχτα, να χτυπά μακρινούς ή κρυμμένους στόχους ακόμα και χωρίς οπτική επαφή.

SPIKE NLOS

Εχουν μεγάλη εμβέλεια άνω των 32 χλμ. Προσφέρουν δυνατότητα βολής από 3 διαφορετικές πλατφόρμες (ξηρά, αέρα, θάλασσα). Δίνουν τακτικό πλεονέκτημα εφόσον τοποθετηθούν στα νησιά. Διαθέτουν κάμερα στο ρύγχος, που σημαίνει ότι ο χειριστής έχει εικόνα της πορείας σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή να ακυρώσει την αποστολή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.