Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λιβύη: Ο Μπασάγκα καλεί την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα να μην κάνουν μονομερή βήματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων

  Ο ορισθείς πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατί Μπασάγκα, προέβη σε δηλώσεις στις οποίες κάλεσε την Αίγυπτο, την Τουρκία και ...

 



Ο ορισθείς πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατί Μπασάγκα, προέβη σε δηλώσεις στις οποίες κάλεσε την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα να «μην λάβουν μονομερή μέτρα όσον αφορά τον καθορισμό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», που θα «αυξάνουν την ένταση και επιδεινώνουν την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τη λιβυκή Αλ Ουασάτ, ο Μπασάγκα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις γειτονικές χώρες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των συνόρων και όσα ορίζονται στους διεθνείς νόμους, έθιμα και συμβόλαια.

Πιστεύει, επίσης, ότι οι δύσκολες εξαιρετικές συνθήκες που διέρχεται η Λιβύη, τις οποίες θεώρησε ότι είναι αποτέλεσμα μιας «περίπλοκης διεθνούς και περιφερειακής σύγκρουσης που αντικατοπτρίζεται στην εσωτερική κατάσταση της Λιβύης», αναφερόμενος στη «διαφορά και σύγκρουση συμφερόντων των χωρών που ήταν και εξακολουθούν να είναι η αιτία της ευθραυστότητας της κατάστασης στη Λιβύη».

Είπε ότι αυτές οι χώρες - τις οποίες δεν κατονόμασε - «συνέβαλαν στην αποτροπή της λιβυκής κυβέρνησης από το να αναλάβει την έδρα της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και να πραγματοποιήσει την εντολή της».

«Ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονται τις συνθήκες στη Λιβύη για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους», είπε.

«Είναι ατυχές που βλέπουμε ορισμένες χώρες να εκμεταλλεύονται αυτές τις ανώμαλες συνθήκες και να θέλουν να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να λάβουν υπόψη τους υπέρτατα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης».

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη

Σύμφωνα, επίσης, με την λιβυκή Libya Akhbar, την Τρίτη, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η απόφαση, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, καθορίζει τα χωρικά θαλάσσια ύδατα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων με τη Λιβύη.

Η Αθήνα προσβλέπει στην οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη

Στις 13 Νοεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Αθήνα προσβλέπει στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη όταν υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα.

Η Συμφωνία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και η Τουρκία

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η υπουργός Εξωτερικών Ναζλά αλ Μανγκούς δήλωσαν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ότι η συμφωνία είναι μία από τις πολλές συμφωνίες στο πλαίσιο ενός μνημονίου Κατανόησης για οικονομικά ζητήματα που αποσκοπούν στο όφελος και των δύο χωρών.
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.