Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προκαλούν οι Τούρκοι-Προβοκάρουν την στολή των Ελλήνων Ευζώνων γιατί τους θυμίζει την απαρχή της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

    Θέλουν να μας προσβάλουν οι “γείτονες” σε όλα, και αναζητούν τρόπους και νέες προκλήσεις συνεχώς, κάτι που δυστυχώς καταδεικνύει την “ε...

   



Θέλουν να μας προσβάλουν οι “γείτονες” σε όλα, και αναζητούν τρόπους και νέες προκλήσεις συνεχώς, κάτι που δυστυχώς καταδεικνύει την “εμφυτευμένη προπαγάνδα” που έχουν δεχθεί ολόκληρες γενιές στην χώρα αυτή.

Τώρα στο στόχαστρο του κατευθυνόμενου τουρκικού τύπου είναι εμμέσως πλην σαφώς η τιμημένη ελληνική φουστανέλα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς.

Τουρκική εφημερίδα αναφέρει για “την δήθεν διαφορά στην αλλαγή της φρουράς μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών, η οποία τράβηξε την παγκόσμια προσοχή".


Το βίντεο που συγκρίνει την αλλαγή της φρουράς των Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών

"Ένα βίντεο που συγκρίνει τις εικόνες των φρουρών που φρουρούν το Μνημείο, (του σφαγέα του Ελληνισμού) του Μουσταφά Κεμάλ, με την αλλαγή της φρουράς των Ελλήνων στρατιωτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή στα social media.

Türk ve Yunan askerlerinin nöbet değişimlerini karşılaştıran video izlenme rekoruna koşuyor.— Aykırı (@aykiricomtr) December 27, 2022

Οι στρατιωτικές στολές των Ελλήνων στρατιωτών τράβηξαν την προσοχή στο βίντεο.

“Φάνηκε ότι οι Έλληνες στρατιώτες φορούσαν διάφορα ντόπια ρούχα, είχαν ένα φτερό σαν πομπόν στα παπούτσια και φορούσαν καλσόν. Οι εικόνες προβλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα στα social media”, τονίζει το τουρκικό άρθρο.

Υπάρχει μια αίσθηση προβοκατόρικης προσπάθειας του τουρκικού ΜΜΕ, έστω και αν δεν είναι απόλυτη, ως προς την τιμημένη στολή των Ελλήνων Ευζώνων που είναι διάσημοι σε όλον τον κόσμο φυσικά, και όχι οι Τούρκοι στρατιώτες του αντίστοιχου μνημείου του Κεμάλ.

Η στολή των Ευζώνων παραπέμπει στην εποχή της τουρκοκρατίας. Πολλές απο τις λεπτομέρειες της φορεσιάς τους, κρύβουν μυστικά και συμβολισμούς. Οι 400 πτυχώσεις της φουστανέλας που φορούν για παράδειγμα, συμβολίζουν τα 400 χρόνια της κατοχής από τους Τούρκους.

Εύζωνες, το σύμβολο της ελληνικής λεβεντιάς

Τα βασικά μέρη της στολής

Τα βασικά μέρη της στολής του Εύζωνα είναι το κόκκινο καπέλο από τσόχα ,από το οποίο κρέμεται μια μεταξωτή φούντα, το λευκό πουκάμισο, το κεντιμένο – στο χέρι- γιλέκο, η φουστανέλα, οι βράκες (οι βαμβακερές λευκές κάλτσες), η θήκη για τα φυσίγγια και οι περικνημίδες, που, για τους Εύζωνες είναι μαύρες, ενώ για τους αξιωματικούς είναι μπλε. Υπάρχουν, επιπλέον, το εσωτερικό περικνήμιο, που συγκρατεί τις κάλτσες, τα μπλε και λευκά κρόσσια, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τα τσαρούχια.

Το Φάριο, είναι το καπέλο του Εύζωνα και είναι κατασκευασμένο από χοντρή τσόχα χρώματος κόκκινο ενώ στο κέντρο φέρει το Εθνόσημο.

Χαρακτηριστικό κομμάτι του Φάριου είναι η μακριά μαύρη φούντα, η οποία θεωρείται ότι Συμβολίζει Το Δάκρυ του Χριστού κατά την Σταύρωση.

Το πουκάμισο που φορούν οι Τσολιάδες με χαρακτηριστικό το μεγάλο άνοιγμα των μανικιών, είναι λευκό- χρώμα που κυριαρχεί στην Ευζωνική στολή- καθώς θεωρείται ότι συμβολίζει την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της στολή είναι η Φέρμελη ή αλλιώς το γιλέκο.

Στη Φέρμελη στο πίσω μέρος, από τον ώμο και ως την μέση προεξέχουν δύο κομμάτια, όπου πάνω υπάρχουν λευκά και επίχρυσα νήματα με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ‘Χ’ και το ‘Ο’ που αντιστοιχούν στις λέξεις ‘Χριστιανός Ορθόδοξος’.

Τα Κρόσσια είναι χρώματος μπλε-άσπρο και συμβολίζουν το Εθνικό μας σύμβολο, την Γαλανόλευκη Σημαία, ενώ οι Επικνημίδες είναι κατασκευασμένες από μετάξι και χρώματος μαύρου.

Τα Τσαρούχια, είναι κατασκευασμένα από δέρμα και χρώματος κόκκινου. Στην σόλα, ανάλογα το μέγεθος του τσαρουχιού υπάρχουν 60 έως 120 καρφιά. Αυτό κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή την κίνηση των Ευζώνων, ειδικά την ώρα των Βημάτων.

Την εποχή που τα Ευζωνικά Τάγματα ήταν μάχιμα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, οι φούντες έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούσαν στις μάχες σώμα με σώμα.

Δερμάτινη ζώνη, είναι η ζώνη του Εύζωνα όπου συγκρατούν τις φυσιγγιοθήκες και την θήκη της Ξιφολόγχης.

Οι Περισκελίδες, είναι 100% βαμβακερές και οι Εύζωνες χρησιμοποιούν συνολικά τέσσερις (δύο για κάθε πόδι) για να υπάρχει τέλεια εφαρμογή και εικόνα. Και εδώ το χρώμα είναι λευκό.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια τοπική στολή αλλά για την απεικόνιση της ελληνικής ιστορίας, της ορθόδοξης θρησκείας και της λεβεντιάς των Ελλήνων, που ενοχλεί τους Νεο-οθωμανούς Τούρκους όπως και να το κάνουμε.pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.