Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τζιχαντιστές με λεφτά: Το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει την Τουρκία με 10 δισεκατομμύρια δολάρια

   Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισεκατομμυρ...

  



Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και μία άλλη πηγή.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής, ευρωομολόγου ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.

Αξιωματούχοι στο Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Με τις δυτικές χώρες να διστάζουν επενδύσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στραφεί σε «φιλικές» χώρες για ξένους πόρους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία ήταν αρχικά στα 5 δισ. δολάρια, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δύο τουρκικές πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση:

«Οι συνομιλίες με το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο.

»Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα να έρθουν τον επόμενο χρόνο.

»Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους.

»Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

Το Κατάρ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία υποστήριξε τη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο άλλα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017, μία κρίση που επιλύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στο Κατάρ για τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Κατάρ Ali bin Ahmed al-Kuwari τον περασμένο μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει δανειστεί 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικό δανεισμό που προβλεπόταν για το έτος.

Η Άγκυρα έχει ήδη συνολικές συμβάσεις ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap deals) 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα και οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι περίπου 23-24 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται ήδη στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για την τοποθέτηση κατάθεσης από το Ριάντ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.tribune.gr

Αντί για συμφωνίες ανταλλαγής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προτίμησε πρόσφατα λογαριασμούς depo, οι οποίοι περιλαμβάνουν δολάρια ή ευρώ που εισέρχονται στο σύστημα αντί για τοπικά νομίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.