Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία και F-16: «Η συμφωνία δεν είναι κοντά όπως νομίζει ο Ερντογάν»

Για τα δεδομένα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην παραχώρηση των F-16 μετά και την συνάντηση Μπάιντεν...





Για τα δεδομένα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην παραχώρηση των F-16 μετά και την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Κωνσταντίνος Φίλης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όπως την παρουσίασε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να επιλυθεί τόσο σύντομα όσο ισχυρίζεται ο Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Σχολίασε δε ο καθηγητής ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μια συνολική διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Τουρκίας που έχει μέσα και το κομμάτι των F-16 και της ένταξης στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας-Σουηδίας και το κομμάτι των S-400
Δεν πιστεύω ότι θα τελεσφορήσει γρήγορα, ειδικά όταν η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορώ να φανταστώ τiς ΗΠΑ να τους δίνουν τα F-16».

Σε περίπτωση ωστόσο που η Άγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Σουδίας στο ΝΑΤΟ, τότε η επιθυμία των ΗΠΑ να παραχωρήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη είναι δεδομένη: «Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία, αυτό είναι δεδομένο», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τον γερουσιαστή Μενέντεζ που κλείνει συνεχώς την «πόρτα» στον Ερντογάν για τα F-16, ο καθηγητής εξήγησε ότι η θέση του μπορεί να μην επικρατήσει

«Μπορεί ο Μενεντεζ να έχει την δική του άποψη και να είναι ισχυρός ο ρόλος του, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν άλλη άποψη:. Ότι δηλαδή αν δεν τους δώσουμε τα F-16 θα χάσουμε την Τουρκία. Αλλά η Άγκυρα δεν βοηθάει με τη στάση της».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.