Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Πολεμική Ανταποκρίτρια Λίντσεϊ Σνελ «προειδοποιεί»: Η τουρκική εισβολή και κατοχή στη Συρία θεωρείται υλοποίηση του τουρκικού «Εθνικού Όρκου»

«Λεξικό της διπλωματίας», τιτλοφορεί ανάρτησή της στο Twitter η πολεμική ανταποκρίτρια Λίντσεϊ Σνελ. Η γνωστή από τα ρεπορτάζ της για θέματ...





«Λεξικό της διπλωματίας», τιτλοφορεί ανάρτησή της στο Twitter η πολεμική ανταποκρίτρια Λίντσεϊ Σνελ.

Η γνωστή από τα ρεπορτάζ της για θέματα τζιχαντισμού, ισλαμισμού, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής, Αμερικανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η Τουρκία υλοποιεί τον «Όρκο του Έθνους» στη Συρία, δηλαδή το σχέδιο της Μεγάλης Τουρκίας.



Το Tribune προειδοποίησε εγκαίρως: «Μετά τη Συρία ακολουθούν Κύπρος και Αιγαίο» – Ο «Όρκος του Έθνους» έχει επόμενο στόχο την Ελλάδα

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μοιράζεται τον ορισμό της “ουδέτερης ζώνης“», γράφει η Σνελ και συνεχίζει:

«Οι Τούρκοι εθνικιστές τουιτάρουν κι αναπαράγουν tweet με τις ελπίδες τους ότι μια νέα συριακή εισβολή θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στον Misak-ı Milli [σ.σ. Όρκος του Έθνους].

»Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε αυτήν την ανακατάληψη του οθωμανικού εδάφους όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Εφρίν το 2018».

Η Λίντσεϊ Σνελ συνοδεύει την ανάρτησή της και με δύο εικόνες που αναπαράγουν οι Τούρκοι στο Twitter κι απεικονίζουν τη «Μεγάλη Τουρκία» στα εδάφη του τουρκικού «Όρκου του Έθνους».



Ο τουρκικός εθνικός όρκος (τουρκικά: Mîsâk-ı Millî ή Millî Misak) είναι διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920, με αναφορά τις αποφάσεις της συνελεύσεων των Τούρκων εθνικιστών στο Ερζερούμ και στη Σεβάστεια.

O όρκος έθεσε τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στη βάση των πρόσφατων συνόρων της, ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, «τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλης».

Ειδικά όσον αφορά τα αραβικά εδάφη, ο Όρκος αρχικά είχε θεωρηθεί ότι κατά βάση τα απεμπολούσε, η σύγχρονη όμως έρευνα έδειξε ότι αυτό κάθε άλλο παρά ίσχυε.

Οι βασικές γραμμές του Όρκου διαμορφώθηκαν στο εθνικό Συνέδριο του Ερζερούμ (Erzurum Kongresi· 22 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 1919) και στο αντίστοιχο της Σεβάστειας (Sivas Kongresi· 4-11 Σεπτεμβρίου 1919), του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος και του Κεμάλ πασά.

Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 αναιρεί τον τουρκικό Eθνικό ;Oρκο, ωστόσο η σύγχρονή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να τον αναβιώνει μαζί με τον τουρκικό εθνικισμό.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη, η δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και ολόκληρη η Κύπρος περιλαμβάνονται στα όρια του αναβιούμενου τουρκικού εθνικού όρκου, αν και πιο σύγχρονα η τουρκικές διεκδικήσεις απλώνονται σε ολόκληρη την Μακεδονία και την Κρήτη...


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.