Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρεις απλοί τρόποι να ξεχωρίσετε τα οργανικά από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές επηρεάζουν την υγεία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα αναπτύσσουν τροποποιημ...


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές επηρεάζουν την υγεία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα αναπτύσσουν τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια και πατάτες, ενώ η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι είναι απαλλαγμένες από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.







Η ζημιά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων δεν αποδεικνύεται, αλλά αν είναι σημαντικό το φαγητό σας να είναι απολύτως οργανικό, παρακάτω θα μάθετε πώς να αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

-ΓΤΟ σημαίνει γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί), με μεταμοσχευμένα γονίδια από άλλους οργανισμούς.

-Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα, τα ζιζανιοκτόνα, τους μύκητες και τους ιούς. Έχουν καλύτερη γεύση και μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα βιολογικά προϊόντα.

-Ως τώρα, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα τροποποιημένα προϊόντα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικές οργανώσεις το αποδεικνύουν.

-Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια και καταναλώσετε ένα προϊόν με γονίδια φουντουκιών, μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες στις ετικέτες.

1. Διαβάστε την ετικέτα


Τα βιολογικά προϊόντα επισημαίνονται με ιδιαίτερο τρόπο. Αναζητήστε στις ετικέτες τα εξής: «100% βιολογικό», «Βιολογικό» ή «Κατασκευασμένα με βιολογικά συστατικά». Έτσι εξασφαλίζουν ότι το προϊόν δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Προσέξτε τις επισημάνσεις «Χωρίς ΓΤΟ», «Μη ΓΤΟ» ή «Παρασκευασμένα χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ, αλλά όχι περισσότερο από 0,9%. Στις ΗΠΑ, τα φρούτα και τα λαχανικά επισημαίνονται σε μια ετικέτα με έναν κωδικό PLU με 5 αριθμούς. Ο κώδικας για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αρχίζει με το 8.

2. Δώστε προσοχή στο πώς φαίνεται το προϊόν


Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα φαίνονται τέλεια. Έχουν το σωστό σχήμα, το ίδιο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται σε αρνητικές εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το γονίδιο Βάκιλος της Θουριγγίας που προστίθεται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Αν τα λαχανικά ελκύουν τα έντομα, πιθανώς είναι οργανικά.

3. Αν είναι σημαντικό για εσάς να αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, θυμηθείτε τον κατάλογο:


Το 78% των σπόρων σόγιας, το 33% από το καλαμπόκι, το 64% από το βαμβάκι και το 24% από το κραμβέλαιο στον κόσμο είναι διαγονιδιακά.

Προστίθενται σε τρόφιμα όπως:

– Λουκάνικα

– Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα

– Αποξηραμένα προϊόντα και μείγματα αλεύρων

– Δημητριακά και στιγμιαίο κουάκερ

– Ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής

– Γλυκά ποτά

– Βαμβακόσπορος και φυστικοβούτυρο

– Μαγιονέζα

– Σιρόπι σοκολάτας



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.