Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Τσακώνονται» στη Γερμανία για τα μπλακάουτ ενόψει του χειμώνα - «Δεν κινδυνεύουμε»

Η ενεργειακή κρίση και οι φόβοι για μπλακάουτ ενόψει του βαρύ χειμώνα αποτελούν αφορμή για… τσακωμό στη Γερμανία, με έναν εκπρόσωπο της Ομο...





Η ενεργειακή κρίση και οι φόβοι για μπλακάουτ ενόψει του βαρύ χειμώνα αποτελούν αφορμή για… τσακωμό στη Γερμανία, με έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να διαψεύδει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ΒΒΚ) πως δεν υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δηλώνει πως «η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πλέον αξιόπιστα παγκοσμίως συστήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν πολυάριθμοι μηχανισμοί και εφεδρείες για τη σταθεροποίηση του δικτύου σε περίπτωση έντασης», απαντώντας στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, που είχε προειδοποιήσει για παρατεταμένα μπλακάουτ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Η Υπηρεσία Δικτύων εκτιμά ως ελάχιστη την πιθανότητα να καταστούν αναγκαίες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα», τόνισε ο εκπρόσωπος, θέλοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς πολίτες, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της BBK, ότι θα πρέπει να μαζέψουν προμήθειες 10 ημερών λόγω των μπλακάουτ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΒΒΚ, Ραλφ Τίζλερ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι ίδιοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος να αποφασίσουν προγραμματισμένες «περιφερειακές και προσωρινές διακοπές».

Ο κ. Τίζλερ εξήγησε ότι ο κίνδυνος αυτός θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και διευκρίνισε ότι αυτές οι διακοπές δεν θα οφείλονταν τόσο σε έλλειψη ενέργειας αλλά σε «στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευτούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΒΒΚ επέκρινε τη διοίκηση ορισμένων κρατιδίων, η οποία, όπως είπε, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος. Σε κάποια κρατίδια ωστόσο, ανέφερε, υπάρχει εξαιρετική προετοιμασία, με ακριβή σχέδια και διασφάλιση της παροχής ρεύματος μέσω γεννητριών.

Τα «brown out» που έχουν να γίνουν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, θεωρούνται «πρακτικώς απίθανα» τα «brown out», όπως ονομάζονται τεχνικά οι ελεγχόμενες διακοπές λειτουργίας του δικτύου σε μεμονωμένες περιοχές και για περιορισμένο χρόνο, οι οποίες αποφασίζονται από τους παρόχους προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια και να μη διαταραχθεί η σταθερότητα του δικτύου.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρείται ως ύστατη λύση σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης. Μια τέτοια ανάγκη θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακύψει λόγω της τεταμένης κατάστασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, των προβλημάτων με τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας και της αβεβαιότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του και ο ειδικός σε θέματα Ενέργειας από το πανεπιστήμιο του Ζίγκεν, Νίκο Πεχ, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να χρειαστούν brown outs, διατηρώντας μια επιφύλαξη εφόσον ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς. «Την προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μπορούμε να την ερμηνεύσουμε με μια περιφερειακή και προσωρινή διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.