Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τινάζεται στον αέρα το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης! Πώς απέτυχε η Άγκυρα στο ΣΑ του ΟΗΕ και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

   Η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην δημιουργία συνασπισμού κρατών που θα σταθούν απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στη Λιβύη, ζητώντα...

  Η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην δημιουργία συνασπισμού κρατών που θα σταθούν απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στη Λιβύη, ζητώντας παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το ΣΑ του ΟΗΕ και την ΕΕ

Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Ελληνικού ΜΜΕ, "ο Τούρκος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χάντι Σινιρλίογλου, ζήτησε χωρίς να το πετύχει, να διαγραφεί το άρθρο 6 από κείμενο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση σχετικά με την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, UNSMIL, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στην κυβέρνηση του Ντμπέϊμπα να συνάπτει νέες διεθνείς συμφωνίες.

Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα."

Σύμφωνα επίσης με άρθρο Λιβυκού ΜΜΕ, "ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Aguila Saleh, έστειλε επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την ακυρότητα οποιωνδήποτε μνημονίων συνεννόησης που έχουν συναφθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Abdel Hamid. Dbeibeh, σημειώνοντας ότι δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος.

Ο Saleh εξήγησε ότι η εντολή της κυβέρνησης Dbeibeh είχε συνταγματικά λήξει σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας και δεν είχε εκπληρώσει τα καθήκοντα που καθορίζονται στον οδικό χάρτη που εκδόθηκε από το Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Πρόεδρος της HoR είπε ότι η κυβέρνηση Dbeibeh συμμετείχε στη σύναψη μνημονίων συνεννόησης και συμφωνιών για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, κατά παράβαση του κειμένου Άρθρο VI, δέκατη παράγραφος του LPDF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτο άρθρο της δέκατης παραγράφου της πολιτικής συμφωνίας ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό».

Ο Σάλεχ είπε ότι «η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η παραπάνω κίνηση του Τούρκου διπλωμάτη από μόνη της δείχνει τον αίολο και παντελώς αβάσιμο χαρακτήρα που έχει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του αχυράνθρωπου της Τουρκίας στη Λιβύη του Ντμπέϊμπα και του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, για την από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Λιβύης που βρίσκονται είτε στο έδαφός της είτε στην υποτιθέμενη ΑΟΖ της.

Ως Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό προκειμένου να πετύχουμε την δημιουργία συνασπισμού κρατών που θα σταθούν απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ζητώντας παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το ΣΑ του ΟΗΕ και την ΕΕ.

Λέμε υποτιθέμενη ΑΟΖ, αφού είναι γνωστό ότι η οριοθέτηση που έγινε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, είναι παντελώς παράνομη , αφού εκπήγασε από το αυθαίρετο και χωρίς καμία νόμιμη υπόσταση τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, το οποίο αντιβαίνει την Συμφωνία του Δικαίου της θάλασσας.

Στην πραγματικότητα η τουρκική και η Λιβυκή ΑΟΖ δεν συνορεύουν, αφού μεταξύ αυτών παρεμβάλλεται η Ελληνική και η Αιγυπτιακή ΑΟΖ, τα όρια των οποίων καθορίστηκαν μερικώς, από τον 28ο μεσημβρινό (ο οποίος τέμνει τη Ρόδο στο ύψος της Λίνδου) και δυτικότερα, κατόπιν υπογραφής μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Επιπλέον η θητεία του Ντμπέϊμπα ως μεταβατικού Πρωθυπουργού είναι γνωστό ότι έχει λήξει εδώ και καιρό και συνεπώς δεν έχει καμία εξουσία και δικαιοδοσία ο τελευταίος να υπογράφει συμφωνίες με άλλα κράτη, όπως έπραξε πρόσφατα με την Τουρκία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Aguila Saleh, ο οποίος έστειλε κια σχετική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Άλλωστε το Λιβυκό Κοινοβούλιο έχει τοποθετήσει τον Μπασάγκα στον Πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, μέχρις ότου αν διεξαχθούν εκλογές.

Το σχέδιο της Τουρκίας είναι απλό και εδράζεται στο αμοιβαίο οικονομικό κέρδος στη βάση του Win-Win με την Λιβύη. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων η Τουρκία ότι θα έπρεπε για να πετύχει τους στόχους της για την υφαρπαγή της Ελληνικής ΑΟΖ και την επιβολή τετελεσμένων, θα έπρεπε να επικαιροποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, με νέα συμφωνία.

Έτσι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στήριξε στρατιωτικά με τους φιλότουρκους μισθοφόρους που έχει στη Λιβύη το "εξαπτέρυγό της", Ντμπέϊμπα, ο οποίος στερείται στην πραγματικότητα οποιασδήποτε θεσμικής εξουσίας, αφού η θητεία του έληξε, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει πράγμα που έκανε, στην υπογραφή του πρόσφατου μνημονίου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θάλασσα και στεριά της Λιβύης μαζί με την Τουρκία.

Συνεπώς ο Ερντογάν δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος, στη βάση του αμοιβαίου κέρδους σημαντικού μέρους της ΑΟΖ για Λιβύη και Τουρκία, προκειμένου να φανεί ότι η Τουρκία ότι αποτελεί χώρα-πυλώνα εξασφάλισης σημαντικών κερδών για την όποια νέα κυβέρνηση της Λιβύης, που ήθελε προκύψει τόσο τώρα ως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όσο και μετά τις εκλογές.

Αυτός είναι ο λόγος που και οι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Μπασάγκα και ο Ντμπέϊμπα του οποίου η θητεία έχει λήξει μετέβησαν στην Τουρκία, κατόπιν προσκλήσεως.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να μπεί σε θέση οδηγού για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας την αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης, του παράνομου νέου μνημονίου Ντμπέϊμπα-Τουρκίας για την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τη Λιβύη στρατιωτικό της δορυφόρο, αναλαμβάνοντας κατόπιν συμφωνίας με τον Ντμπέϊμπα την εκπαίδευση Λίβυων πιλότων και ενισχύοντας την κυβέρνηση αυτού με drones.

Σκοπός των Τούρκων είναι να επιμηκυνθούν σημαντικά αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας. ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.