Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνικός Στρατός: Οι τάσεις και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για τις σύγχρονες Διαβιβάσεις

   Στη σειρά άρθρων – αναλύσεων για τις εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στις Διαβιβάσεις...

  



Στη σειρά άρθρων – αναλύσεων για τις εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στις Διαβιβάσεις που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακού έργου.

Αποστολή του Όπλου των Διαβιβάσεων είναι η εξασφάλιση των επικοινωνιακών αναγκών του Στρατού σε καιρό ειρήνης, επιστράτευσης και πολέμου για την ενάσκηση της διοίκησης, τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση του αγώνα, τη διεξαγωγή Ηλεκτρονικού Πολέμου καθώς και την επιτήρηση του πεδίου της μάχης με ηλεκτρονικά μέσα.

Το Όπλο των Διαβιβάσεων ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί την αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων, συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ικανοποίηση των απαιτήσεων του Στρατού Ξηράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αποστολή


Εκ της αποστολής των ΔΒ προκύπτουν οι επιχειρησιακές υποχρεώσεις του Όπλου. Αυτές είναι:

-Εξασφάλιση όλων των επικοινωνιών μεταξύ των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων του Στρατού (εκτός της ταχυδρομικής) σε καιρό ειρήνης, επιστρατεύσεως και πολέμου, εφ’ όσον αυτή η ευθύνη δεν έχει ανατεθεί στα λοιπά Όπλα και Σώματα.

-Εξασφάλιση των επικοινωνιών συνεργασίας Στρατού – Αεροπορίας

-Συντονισμός των συστημάτων επικοινωνιών ολόκληρου του Στρατού.

-Παροχή ηλεκτρονικών μέσων για την αναζήτηση πληροφοριών και την παρενόχληση των εχθρικών επικοινωνιών.

-Τεχνική εποπτεία όλων των επικοινωνιών του Στρατού.

-Καθορισμός των αναγκών των Μονάδων ΔΒ και παροχή τεχνικών πληροφοριών στις λοιπές διευθύνσεις Όπλων για τον καθορισμό των αναγκών των Μονάδων τους.

-Χορήγηση και παρακολούθηση όλων των κρυπτογραφικών και κωδικογραφικών μέσων (ΚΡΥΠΤΟ).

-Ασφάλεια Επικοινωνιών (προτάσεις για μέτρα ασφαλείας, παρακολούθηση επικοινωνιών, έλεγχος εφαρμογής των μέτρων).

-Συντονισμός της όλης εκπαίδευσης του Στρατού σε θέματα επικοινωνιών.

-Έλεγχος για σωστή χρησιμοποίηση και συντήρηση του υλικού των Διαβιβάσεων.

-Παρακολούθηση της ανάπτυξης των πολιτικών (εμπορικών) και άλλων διεθνών επικοινωνιών και συντονισμός τους προς τις Στρατιωτικές ανάγκες.

-Παροχή επικοινωνιακής υποστήριξης για την αντιμετώπιση εδικών καταστάσεων (απεργίες, ταραχές, καταστροφές κλπ) .

-Παρακολούθηση των ελεγχόμενων υλικών ΔΒ και προτάσεις για την προμήθεια, κατανομή και απόσυρση αυτού.

Η ευθύνη των Διαβιβάσεων για την εξασφάλιση των επικοινωνιών στο Στρατό Ξηράς φτάνει:

Μέχρι ΣΔ Μονάδων ή Ανεξάρτητων Υπομονάδων όλων των Όπλων.

Μέχρι ΣΔ Μονάδων ή Ανεξάρτήτων Υπομονάδων όλων των Σωμάτων (εκτός ασύρματου).

Επίσης διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και υλικό για την εξασφάλιση των επικοινωνιών Αεροπορικής Υποστήριξης.

Να καταθέσουμε εδώ μια ρηξικέλευθη πρόταση: να αποσπαστεί η ευθύνη διεξαγωγής ΗΠ και Επιτήρησης από το Όπλο των ΔΒ και από κοινού με άλλες ευθύνες (απόκρυψη/παραπλάνηση/παραλλαγή, ειδική αναγνώριση) να αποδοθεί σε ένα νέας σύλληψης Όπλο Πληροφοριών Μάχης (Field Intelligence) σύμφωνα μετα σύγχρονα διεθνή πρότυπα.

Οργάνωση

Οι Διοικήσεις Διαβιβάσεων διοικούν τις οργανικές, υπό διοίκηση ή προς Υποστήριξη Μονάδες ΔΒ του αντίστοιχου Σχηματισμού και αποτελούν τα όργανα Διοικήσεως του Όπλου, οι δε Μονάδες αποτελούν τα εκτελέστικά όργανα.

Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υπαρχηγό υφίσταται η Διεύθυνση Επικοινωνιών – Πληροφορικής από Αξιωματικούς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία χειρίζεται όλα τα θέματα επικοινωνιών και πληροφορικής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων και Σχεδίων Α΄ Κλάδου. Χειρίζεται θέματα επικοινωνιών, ηλεκτρονικών, πληροφορικής, διαλειτουργικότητας και οργανώνει το Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΔΕΕΠ) για την υποστήριξη των αναγκών της Εθνικής Άμυνας. Σε αυτήν υπάγονται το Τάγμα Επικοινωνιών (ΤΕΠ ΓΕΕΘΑ) και η Μονάδα Ελέγχου Διασυμμαχικών Επικοινωνιών (LOCAL CONTROL ORGANIZATION – LCO ATHENS GR).

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού υπάρχει η Διεύθυνση Διαβιβάσεων με ανάλογο Επιτελείο. Ο Διευθυντής έχει τον τίτλο «Διευθυντής Διαβιβάσεων ΓΕΣ». Σ’αυτήν υπάγεται το Τάγμα Διαβιβάσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων, η Σχολή Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων και η Σχολή Διαβιβάσεων.

Στην 1η Στρατιά υπάρχει Διοίκηση Διαβιβάσεων με ανάλογο Επιτελείο. Ο Διοικητής έχει τον τίτλο «Διοικητής Διαβιβάσεων 1ης Στρατιάς». Σ’ αυτήν υπάγεται το 485 ΤΔΒ με ανάλογη αποστολή.

Σε κάθε Σχηματισμό επιπέδου ΣΣ και Μεραρχίας υπάρχει Διοίκηση ΔΒ ή Διέυθυνση Επικοινωνιών – Πληροφορικής (ΔΕΠ) με ανάλογο Επιτελείο. Ο Διοικητής έχει τον τίτλο «Διοικητής ΔΒ ή Δντης ΔΕΠ του Σχηματισμού», π.χ. «Διοικητής Διαβιβάσεων ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού». Σ’ αυτήν υπάγεται καταρχήν μια Μονάδα ή ανεξάρτητη Υπομονάδα Διαβιβάσεων.

Στις μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού, στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και στις Ταξιαρχίες Πεζικού ΣΔΙ-ΑΔΤΕ, δεν υφίσταται Διοίκηση Διαβιβάσεων. Ο Διοικητής του Λόχου ΔΒ εκτελεί καθήκοντα Συμβούλου Διαβιβάσεων.

Στο Σύνταγμα Πεζικού δεν υφίσταται Διοίκηση ΔΒ αλλά υπομονάδα Διαβιβάσεων (Λόχος του Τάγματος Διαβιβάσεων), ο Διοικητής του οποίου με τον τίτλο «ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΒ» του Συντάγματος εκτελεί καθήκοντα Συμβούλου Διαβιβάσεων του Διοικητού Συντάγματος.

Ο Διοικητής, Σύμβουλος ή Αξιωματικός Διαβιβάσεων είναι σύμβουλος του Διοικητή Σχηματισμού, Συγκροτήματος ή Μονάδος σε όλα τα ζητήματα Διαβιβάσεων και υπεύθυνος απέναντί του για την οργάνωση, εγκατάσταση, εκμετάλλευση και συντήρηση των Επικοινωνιών. Με γνώμονα τη ασφάλεια των Διαβιβάσεων, επιδιώκει την εξασφάλιση της επιβίωσης των μέσων και του προσωπικού, την εκπαίδευση του προσωπικού, όπως και την συντήρηση, και εκμετάλλευση των μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.