Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πανηγύρι» θα γίνει... Με αφορμή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις... Η Ρωσία θα εγκαταστήσει στην Τουρκία ραντάρ και πυραυλικά συστήματα κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία απέκτησε επίσης δικαιώματα για την κατασκευή εμπορικών λιμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση προώθησης, για την κάλυψη των...





Η Ρωσία απέκτησε επίσης δικαιώματα για την κατασκευή εμπορικών λιμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση προώθησης, για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των ρωσικών ναυτικών πλοίων στη Μεσόγειο

Τα σχέδια της Ρωσίας να εγκαταστήσουν συστήματα ραντάρ και πυραύλων σε μια τουρκική πόλη που βρίσκεται περίπου 280 μίλια από μια κρίσιμη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ, ως μέρος συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ισχύος 4.500 MW στην Τουρκία, έχει προκαλέσει κατακραυγή και ανησυχίες για την ασφάλεια από την αντιπολίτευση.

«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ σημαίνει και τη δημιουργία συστήματος αεράμυνας. Έχετε δώσει δηλαδή άδεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού, που δεν μπορούμε να προστατεύσουμε; Πώς και σε ποια βάση το λογισμικό για αυτό το σύστημα, που θα αφεθεί αποκλειστικά στους Ρώσους, θα διακρίνει μεταξύ φίλου και εχθρού;». ρώτησε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Zeki Hakan Sıdalı, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Sıdalı εκπροσωπεί την επαρχία Μερσίνης, όπου η Rosatom State Nuclear Energy Corporation, κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στην πόλη Akkuyu, κοντά στο Buyukeceli στην περιοχή Gulnar.

Σύμφωνα με έγκριτο μέσο, καθώς οι όροι της συμφωνίας έγιναν σαφέστεροι με την κατασκευή του εργοστασίου, αποδείχθηκε ότι η Ρωσία θα εγκαταστήσει ένα σύστημα ραντάρ κοντά στο εργοστάσιο και πιθανώς θα αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως S-400, με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας για την πυρηνική εγκατάσταση.

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά, ούτε στη διμερή συμφωνία ούτε στους κανονισμούς που εγκρίθηκαν στην Τουρκία από το 2010, σε άδεια που χορηγείται για τέτοια συστήματα εκτός από τις γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Κεντρικών Συστημάτων Συναγερμού (MAI) για την ασφάλεια εντός και γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Οι λεπτομερείς κανονισμοί που εκδόθηκαν από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας (Nükleer Düzenleme Kurumu, NDK) στις 8 Αυγούστου 2020, για την ασφάλεια της πυρηνικής εγκατάστασης και των υλικών δεν έκαναν καμία αναφορά σε συστήματα ραντάρ ή πυραύλων.

Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατατέθηκε νομική προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο, για να σταματήσει η ελεγχόμενη από τη Ρωσία τουρκική εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή όπως είχε προγραμματιστεί.

«Φέρνετε μια ατομική βόμβα στο Akkuyu (την πόλη όπου κατασκευάζεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας) και παραδίδετε το κουμπί στον Πούτιν και το Κρεμλίνο», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Serkan Topal.

Το Akkuyu βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου, όχι μακριά από μια εξελιγμένη βάση ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια, μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεργάζεται με αναχαιτιστές πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία για την αντιμετώπιση απειλής πυραύλων. Τι είδους συστήματα ραντάρ και αεράμυνας σκοπεύουν να φέρουν οι Ρώσοι στο Akkuyu και εάν θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20-22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η όλη διαδικασία στερείται διαφάνειας και καλύπτεται από μυστικότητα

Οι Ρώσοι φαίνεται να φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες, καθώς προχωρούν με τα σχέδιά τους σε σχέση με την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Η Akkuyu NGS Nuclear Santral A.Ş, η εταιρεία που ιδρύθηκε στην Τουρκία από τη Ρωσία για τη διαχείριση του εργοστασίου και την επίβλεψη της κατασκευής, μήνυσε ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου το μοναδικό Τούρκικο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Hasan Cüneyt Zapsu, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο που «κυριαρχείται» από τη Ρωσία, τον άφησε στο σκοτάδι και δεν τον συμπεριέλαβε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Zapsu, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ερντογάν, δήλωσε ότι η εγκατάσταση ραντάρ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία και μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με την τουρκική εξωτερική πολιτική. Είπε στο διοικητικό συμβούλιο ότι, η εταιρεία έπρεπε να μιλήσει με τις τουρκικές αρχές, πριν αναθέσει ένα συμβόλαιο σε μια ρωσική εταιρεία, αλλά αγνοήθηκε και οι Ρώσοι στο διοικητικό συμβούλιο απλώς πήραν μια απόφαση στις 6 Ιουνίου 2021 και του ζήτησαν να το υπογράψει, κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό.

Ωστόσο, ο Zapsu δεν παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο όταν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία και η μήνυση μπορεί να είναι απλώς, μια τακτική κίνηση για να ενισχύσει τον Ερντογάν στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με το έργο. Μπορεί επίσης, να χαράσσει έναν δρόμο για μια ασφαλή έξοδο σε περίπτωση που ο Ερντογάν εκδιωχθεί από την εξουσία στις εκλογές του επόμενου έτους και για να αποφύγει να λογοδοτήσει για παρατυπίες στην ανάθεση της σύμβασης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ρώσους.

Σε κάθε περίπτωση, η νομική πρόκληση και οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη προσοχή, στο σχέδιο Akkuyu τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Ali Mahir Başarır, η παραχώρηση γης 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων (3,86 τετραγωνικά μίλια) στη Ρωσία για το έργο φαινόταν ύποπτη, επειδή παρόμοια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε άλλες χώρες, λειτουργούν σε μια περιοχή κατά μέσο όρο 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. «Αυτό υποδηλώνει ότι, η Ρωσία έχει κάποια άλλα σχέδια για τη γη που η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει», είπε. pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.