Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εξοπλίζεται η Κύπρος! Νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023

«Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 βρίσκεται στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων» Το εξο...

«Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 βρίσκεται στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων»

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 βρίσκεται στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου τη Δευτέρα από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Άμυνας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας για τα βήματα που επιτελέστηκαν με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητάς της χώρας, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο πλάνο αναβάθμισης των υποδομών της ΕΦ, με την ολοκλήρωση τριών μεγάλων έργων το 2022 (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών) και τη δρομολόγηση άλλων τριών το 2023 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια μονάδας, όρχοι και υπόστεγα), την αναβάθμιση στα υλικά ένδυσης και υπόδησης, αλλά και το επιπλέον υποστηρικτικό υλικό του προσωπικού της ΕΦ, καθώς και την ενίσχυση του στόλου οχημάτων με νέα φορτηγά, λεωφορεία και εκσκαφείς, καθώς και σκάφη έρευνας και διάσωσης και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Στην Αμυντική Διπλωματία, συνέχισε ο Υπουργός, επεκτάθηκαν οι διμερείς συνεργασίες με πέραν των 15 χωρών και ενισχύθηκαν οι τριμερείς και η τετραμερής, με συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες οι οποίες δίνουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι επωφελείς για το προσωπικό αφού αποκομίζει εμπειρίες από σύγχρονους στρατούς και μπορεί να διαλειτουργεί μαζί τους, ενώ σημαντικό βήμα αποτέλεσε η υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και η για πρώτη φορά τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας, με το υπουργείο να βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Αναφορικά με την αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Πετρίδης μίλησε για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και τη συμμετοχή στο προγράμματα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET), τη σύναψη Διμερούς Συμφωνίας Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA) και την τροχοδρόμηση της ένταξη της Εθνικής Φρουράς σε Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program) με την πολιτεία του New Jersey.

Σημαντικό ήταν και το έργο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ τα τελευταία δύο έτη διοργάνωσε 41 ασκήσεις, εκ των οποίων οι 11 πολυεθνικές, διερεύνησε 375 υποθέσεις και εκτέλεσε 118 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη διάσωση 679 ατόμων.

Για επίτευξη του στόχου για δημιουργία εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας στηρίζει οικονομικά και διοικητικά τη συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 17 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), ενώ σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχει προκηρύξει νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες Διττής Χρήσης, αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσέθεσε ο κ. Πετρίδης.

Συμπλήρωσε πως υλοποιούνται μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας, όπως η ηλεκτρονική κατάταξη, η δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, η έκδοση πιστοποιητικού τύπου Α και η διασύνδεση με ΚΕΠ - ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο, ενώ η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που αφορά τον εντοπισμό και την επιστρατευτική τακτοποίηση των ανέντακτων εφέδρων, καθώς από την ημέρα έναρξης του συστήματος εντοπισμού εφέδρων έχουν επιδοθεί συνολικά 10.600 ΦΑΠ.

Στον τομέα του προσωπικού, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως έγινε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και της ΕΦ και ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς που αφορούν τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν, δόθηκαν επιπλέον 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών και 9 Ταγματαρχών και αναβαθμίστηκαν οι απόφοιτοι των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών τριτοετούς φοίτησης που θα τοποθετούνται πλέον στις κλίμακες Α5 (2η βαθμίδα) και Α6 (ii).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου, γίνεται προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εθνικής Φρουράς, με την τοποθέτηση 2.200 φωτιστικών τύπου LED το 2022 και ακόμη 4.400 το 2023, ενώ για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW περίπου, κατέληξε ο Υπουργός.

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ μεταμορφώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά σε έναν αξιόπιστο και δυναμικό εταίρο, έναν παροχέα ασφάλειας και άμυνας, στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον κόσμο, δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας.

Η οικοδόμηση αυτής της προσπάθειας πρέπει να συνεχιστεί και η εγγύηση αυτής της προσπάθειας ακούει στο όνομα Αβέρωφ Νεοφύτου, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, και εξήρε «το ολοκληρωμένο, συστημικό, διακλαδικό και διατομεακό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, το οποίο μεταμορφώνει την ΕΦ σε έναν ισχυρό βραχίονα αμυντικής πολιτικής και συνεργασίας και την Κυπριακή Δημοκρατία σε έναν αναγνωρισμένο στρατηγικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο, ως έναν κόμβο ασφάλειας και σταθερότητας, αποτέλεσμα της επιτυχημένης, εξωστρεφούς αμυντικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Τα παραπάνω εκφράζονται στις διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η ΚΔ, αλλά και με την πρόσφατη άσκηση «Ευνομία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ακόμη την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, τη στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων με Ισραήλ και Γαλλία και την αντιμετώπιση των κοινών απειλών με την Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης πως ο αμυντικός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα, με ετήσια δαπάνη σχεδόν €200 εκατ., γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες αποτρεπτικής ισχύος αλλά και αμυντικής συνεργασίας με φίλια κράτη, ενώ επεσήμανε τη μέριμνα για το προσωπικό, με νέες θέσεις προαγωγής για τους αξιωματικούς, την αναβάθμιση των νέων υπαξιωματικών, το συνταξιοδοτικό των συμβασιούχων υπαξιωματικών, την άρση της αδικίας για τις γυναίκες υπαξιωματικούς, αλλά και τη βούληση του ΥΠΑΜ για την αξιοποίηση των ΣΥΟΠ, όπως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.