Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στην Ελλάδα τα MQ-9 Reaper UAV: Τα Αμερικανικά εξελιγμένα drones και πάλι στην 110ΠΜ της Λάρισας!

   Τα MQ-9 Reaper, έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillan...

  



Τα MQ-9 Reaper, έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών)

Είναι γνωστό ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, θα αφιχθεί μια μικρή αλλά αρκετά “ενδιαφέρουσα” αμερικανική αεροπορική δύναμη. Η δύναμη αυτή θα περιλαμβάνει 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C. H δύναμη αυτή θα μείνει για αρκετό καιρό μάλλον στη Λάρισα, ενώ φυσικά θα συνεργάζεται στενά με την ΠΑ και τα μαχητικά της 110 ΠΜ.

Τα F-15C θα συμμετέχουν σε συνεχείς ασκήσεις με τα F-16C/D της ΠΑ, ενώ τα MQ-9B θυμίζουμε πως είναι τακτικοί “θαμώνες” της Λάρισας. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούσαν από την περιοχή αρκετά συχνά, ειδικά προς τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Μετά την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τις περιοχές αυτές, το απόσπασμα των MQ-9 της Λάρισας επέστρεψε στη βάση του, ή μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.

Το ενδιαφέρον είναι η αποστολή από τις ΗΠΑ των υπερσύγχρονων αλλά και πανάκριβων RQ-4 Global Hawk. Τα HALE UAVs αυτά, είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως με κινητήρα τζετ, και η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα, και ειδικά στη Λάρισα, σημαίνει πως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται ένα κορυφαίο asset τους για μόνιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", τα αμερικανικά εξελιγμένα drones τύπου MQ-9 Reaper θα βρεθούν και πάλι στη Λάρισα.

Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι από τις αρχές Νοεμβρίου τα 6 UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ποιο το όφελος για την Ελληνική άμυνα

Πρώτα οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα, αναβαθμίσθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Και δεύτερον, όταν θα έρθουν και τα ελληνικά ΜQ-9 θα είναι μια καλή συνεκπαίδευση, αφού οι πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρουν χαρακτηρίζονται «απόλυτα χρήσιμες».

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες έργα αναβάθμισης της 110 ΠΜ, και έχουν κάνει αρκετές επενδύσεις στην ενίσχυση της Αεροπορικής Βάσης. Η εμπειρία των Αμερικανών από την περιοχή είναι η καλύτερη, και θεωρούν τη Λάρισα σαν μια πολύ σημαντική βάση. Το νέο αμερικανικό απόσπασμα έρχεται σε ημιμόνιμη βάση, και δεν αποκλείεται να γίνει πολύ πιο μόνιμη η παρουσία. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν επενδύσεις πολλά χρήματα, και σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα.

------------------------------------------


Απλώς υπενθυμίζουμε ότι, οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. Αν και οι πτήσεις των MQ-9 συνδέονται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9, έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο, υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAV.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.