Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Leopard, Lynx και Marder: Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε πρόσφατα στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε πρόσφατα στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων εξοπλιστικά προγράμματα σχετικά με τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard, η συμφωνία για τα Marder αλλά και τα νέα, προηγμένα ΤΟΜΑ τύπου Lynx.

Εκτενές, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt που υπογράφει ο Γκέρχαρντ Χέγκμαν αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα.

Η αναβάθμιση των Leopard

Σε ερώτηση της WELT η KMW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες». Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, αναφέρει μόνο ότι «οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2 ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται όμως και στην προσεχή επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ελληνικά μέσα, η οποία μέσα στο συνολικό πλαίσιο της ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με στόχο τη στήριξη της Ουκρανία αποκτά υψηλή συμβολική αξία.

Τα Marder στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ;

Μάλιστα «λέγεται ότι το πρώτο γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder από τα αποθέματα του εξοπλιστικού ομίλου Rheinmetall, πρόκειται για ένα από τα 40 Marder που έχουν συμφωνηθεί με τη Γερμανία στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής προς στήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε μάλιστα να παρουσιαστεί στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου».


Πάντως σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η Rheinmetal. «Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx τον επόμενο χρόνο, όπως και η Ουγγαρία, επίσης νατοϊκός εταίρος».

«Στο βάθος» ΤΟΜΑ τύπου Lynx ;

------------------------------------------


Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης μίλησε πρόσφατα και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, λέγοντας ότι:

«….με βάση το σχεδιασμό λοιπόν των Επιτελείων κινούμαστε και σας λέμε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα να μην υπάρξει κανένα κενό [στην άμυνα ελληνικών νησιών και στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων]. Τα σαράντα MARDER είναι βάση αυτού του σχεδίου ανταλλαγής. Διαβάσατε στο σάιτ της “RHEINMETALL”, της κατασκευάστριας, για παραχώρηση εκατό. Εκατό δηλαδή οχημάτων MARDER. Αυτό είναι άλλη υπόθεση που έχει να κάνει με την δυνητική, θα το εξετάσουμε κι αυτό, είσοδό μας στο πρόγραμμα πρόσκτησης του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης, του LYNX, κατασκευής της “RHEINMETALL».

Και έπειτα πρόσθεσε: «Στη βάση αυτού του προγράμματος προσφέρονται από την RHEINMETALL αν συμφωνήσουμε και εκατό MARDER. Δεν έχουν να κάνουν όμως με αυτό το σχέδιο ανταλλαγής, είναι μια άλλη υπόθεση, θα ενημερωθεί το Σώμα σίγουρα εν ευθέτω χρόνω και γι’ αυτό στο πλαίσιο όμως της εξοπλιστικής προσπάθειας που γίνεται στη χώρα».onalert.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.