Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκικο Τhink Tank: Οι Αμερικάνοι άλλαξαν δραματικά την πολιτική τους υπέρ της ελληνικής πλευράς έναντι της τουρκίας!

Εντελώς απέναντι στα συμφέροντα της Τουρκίας, βλέπει τις ΗΠΑ πλέον, ακόμα και το διανοούμενο κομμάτι στην γειτονική χώρα. Είναι χαρακτηριστ...




Εντελώς απέναντι στα συμφέροντα της Τουρκίας, βλέπει τις ΗΠΑ πλέον, ακόμα και το διανοούμενο κομμάτι στην γειτονική χώρα. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Μουχιτίν Αταμάν στην ιστοσελίδα της SETA, του μεγαλύτερου τουρκικού think tank. Στο άρθρο που υπογράφει, αναλύει την ελληνοτουρκική σχέση μέχρι τώρα και την μετατόπιση της Ουάσιγκτον προς την πλευρά της Αθήνας, μέσα από το ΝΑΤΟ.

Γράφει χαρακτηριστικά στην σελίδα του το τουρκικό Τhink Tank: 

«Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε συγκρουσιακές σχέσεις από την εμφάνιση του Κυπριακού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των τεταμένων διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Λίγο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία, η ελληνική πλειοψηφία άρχισε πρώτα να παραγκωνίζει την τουρκική μειονότητα, μετά προσπάθησε να την εκφοβίσει και να την καταπιέσει. Ενώ η Ελλάδα υποστήριζε τις κατασταλτικές πολιτικές των Ελληνοκυπρίων, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, προσπάθησε να αποτρέψει τις θηριωδίες κατά της τουρκικής μειονότητας. Στη συνέχεια, άλλα ζητήματα, κυρίως από το Αιγαίο, συνέβαλαν στην ένταση.

Η ένταση μεταξύ αυτών των δύο χωρών δεν μετατράπηκε σε περιφερειακό πόλεμο, κυρίως λόγω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και της εξισορροπητικής πολιτικής του παρόχου ασφάλειας του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ). Οι ΗΠΑ παρενέβησαν και μείωσαν την ένταση όποτε αυτή ανέβαινε στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Ωστόσο, πρόσφατα οι ΗΠΑ άλλαξαν δραματικά την πολιτική τους υπέρ της ελληνικής πλευράς. Πρώτα απ 'όλα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν πρόσφατα εννέα διαφορετικές στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά εδάφη. Δεύτερον, οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια σωρεία όπλων στην Ελλάδα, μερικά από τα οποία διατέθηκαν στα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε έμμεσα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα. Σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Τρίτον, οι ΗΠΑ έχουν άρει το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων κατά των Ελληνοκυπρίων. Τέταρτον, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια αντιτουρκική πολιτική όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη συριακή κρίση. Υποστηρίζει με κάθε τρόπο το YPG/PYD, το συριακό παρακλάδι του PKK.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες παραμένουν αδιάφορες για τις ελληνικές προκλήσεις όχι μόνο κατά της Τουρκίας αλλά και κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η Ελλάδα αμφισβήτησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ παρενοχλώντας τουρκικά αεροσκάφη. Ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος (S-300) κλειδώθηκαν στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο. Ωστόσο, καμία δυτική χώρα δεν επέκρινε την Ελλάδα για αυτή την πρόκληση.

Όταν ρωτήθηκε για μια διαμαρτυρία της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ για την παροχή στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διατάξεις των στρατιωτικών πωλήσεών τους στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όταν ρωτήθηκε για τη χρήση διαφορετικών προτύπων προς τους συμμάχους της, η Price επεσήμανε ότι «το πρότυπο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής». Με άλλα λόγια, ο Price παραδέχτηκε ότι οι πρόσφατα αλλαγμένες αμερικανικές πολιτικές προς την περιοχή έχουν κλίση υπέρ της Ελλάδας και οι ΗΠΑ έχουν γίνει μέρος της περιφερειακής έντασης.

------------------------------------------


Ορισμένοι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι είναι δυσαρεστημένοι με τις στρατιωτικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγούν από αυτά τα ξένα στρατεύματα από τα εδάφη τους. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια χώρα μετώπου, ανοιχτή σε διαφορετικές απειλές, ως εναλλακτική λύση στην Τουρκία, η οποία λειτούργησε ως πρώτη χώρα σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Δηλαδή, ορισμένοι θεωρούν την αμερικανική στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα ως μέτρο για να μειώσουν τη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ξεχνούν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της συμβολής τους στη συμμαχία. Η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να καλύψει το στρατιωτικό κενό που δημιουργεί η Τουρκία. Επομένως, τέτοιες προσπάθειες θα είναι άκαρπες για τη συμμαχία.

Αν και ο Ουκρανο-Ρωσικός Πόλεμος θεωρείται ο μεγαλύτερος για το ΝΑΤΟ, η τουρκοελληνική ένταση απειλεί επίσης το μέλλον της συμμαχίας λόγω των μεροληπτικών πολιτικών των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας. Ένας θερμός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και κρίσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας. Φαίνεται ότι δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ να χάσουν την Τουρκία.

Παρόλο που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών και τις καλεί να μην κλιμακώσουν την ένταση, δεν διαθέτει έναν ανεξάρτητο, αποτελεσματικό μηχανισμό για να αποτρέψει μια εσωτερική σύγκρουση. Εάν το ΝΑΤΟ δεν επιλύσει τις συγκρούσεις μεταξύ των συμμάχων του, η συμμαχία μπορεί να παραλύσει. Σύντομα, ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί επίσης να αναγκάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν διαφορετικές, αν όχι συγκρουσιακές, πολιτικές. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει έναν στρατιωτικό ή έναν πολιτικό μηχανισμό για την επίλυση ενδοσυμμαχικών συγκρούσεων. Με άλλα λόγια, η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης μπορεί να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει κρίσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.