Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Παρασκηνιακές διεργασίες Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας με τους τουρκοκίνητους... «Μυστικές συνομιλίες Μόσχας-Τρίπολης»

   ”Για χρόνια η Ρωσία υποστήριζε τις ανατολικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά τώρα η Μόσχα συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Τρίπο...

  



”Για χρόνια η Ρωσία υποστήριζε τις ανατολικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά τώρα η Μόσχα συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Τρίπολης για να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της εκεί”, Al-Monitor.

Tι αναφέρει το δημοσίευμα:

Η Ρωσία πρόκειται να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Η πρεσβεία είναι κλειστή για περισσότερα από εννέα χρόνια λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής

Μια λιβυκή διπλωματική πηγή, μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Η Ρωσία κάνει διευθετήσεις σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Abdul Hamid Dbeibah για να ανοίξει ξανά η πρεσβεία. Το προσωπικό της πρεσβείας θα ξεκινούσε πρώτα να εργάζεται από ένα ξενοδοχείο μέχρι να βρεθεί ένας ασφαλής χώρος για τη δημιουργία της νέας έδρας της πρεσβείας, εν μέσω των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων μεταξύ πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα».

Η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την αντίπαλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φάθι Μπασάγκα, ο οποίος διορίστηκε από το ανατολικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.

Η Μόσχα φαίνεται να επανεξετάζει την πολιτική της απέναντι στη Λιβύη αφού ο Μπασάγκα έκανε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να καταλάβει την πρωτεύουσα και ο Ντμπέιμπα αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Ο Fathi al-Baja, πρώην Λίβυος διπλωμάτης, είπε στο Al-Monitor ότι η μετατόπιση της Ρωσίας στη Λιβύη πρέπει να γίνει κατανοητή στο τρέχον διεθνές πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες της Ρωσίας να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στην Τρίπολη μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ντμπέιμπα και της Μόσχας, ώστε ο Ντμπέιμπα να μπορεί να πιέσει τις δυτικές δυνάμεις να αποδεχθούν την παραμονή του στην εξουσία».


Ο Μπάγια σημείωσε, «Η Ρωσία προσπαθεί να στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μήνυμα ότι μπορούν να δράσουν στις περιοχές επιρροής της Ουάσιγκτον και αυτό είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η Μόσχα είναι καλή».

Οι ρωσικές κινήσεις συμπίπτουν με τον διορισμό του Μοχάμεντ Μαγκράουι ως πρεσβευτή της Λιβύης στη Μόσχα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Ρωσία υποστήριξε τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό με επικεφαλής τον ανατολικό στρατιωτικό διοικητή Χ. Χαφτάρ ενάντια στις δυνάμεις πιστές στις διαδοχικές κυβερνήσεις που εδρεύουν στην Τρίπολη. Η Μόσχα έστειλε επίσης χιλιάδες μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Λιβύη μέσω του Ρώσου ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου του Ομίλου Wagner.

Ωστόσο, εν μέσω φημών ότι η Μόσχα θα αποσύρει σύντομα τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην ιταλική Mediaset τον Μάιο ότι ο όμιλος Wagner είναι παρών στη Λιβύη σε «εμπορική βάση» και «δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό κράτος. ”

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Μοχάμεντ Μαχφούζ είπε στο Al-Monitor: «Η πρόσφατη ρωσική αλλαγή στη Λιβύη δείχνει ότι μπορεί να λάβει κάποια πραγματικά βήματα τις επόμενες ημέρες. Οι διαρροές σχετικά με την απόσυρση μισθοφόρων Βάγκνερ από τη νοτιοανατολική Λιβύη από τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθούν αληθινές, καθώς θέλει να μετατρέψει τον στρατιωτικό και υλικοτεχνικό της ρόλο σε διπλωματικό».

Ο Μαχφούζ είπε ότι η ρωσική κίνηση ήρθε μετά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την ανατολική Λιβύη, εξηγώντας: «Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές ενέργειες έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε έτσι να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της επιρροής της Ρωσίας στη Λιβύη».

Ωστόσο, η λιβυκή διπλωματική πηγή τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται να αποσύρει τους μισθοφόρους της, λέγοντας: «Η Ρωσία κρατά τους μισθοφόρους ως εγγύηση στις διαπραγματεύσεις της με τις δυτικές δυνάμεις, καθώς αυτοί οι μισθοφόροι ελέγχουν ορισμένα κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη».

Η Τουρκία έχει επίσης μισθοφόρους και στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά είναι απίθανο να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά των Ρώσων μισθοφόρων, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει τον συντονισμό της με τη Μόσχα σε πολλές άλλες περιοχές, όπως η Συρία.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 της Λιβύης, η οποία αποτελείται από πέντε ανώτερους στρατιωτικούς της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και πέντε διορισμένους από τον Χαφτάρ, ζήτησε τον Ιανουάριο του 2021 την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα. Αλλά αυτή η κίνηση παραμένει απίθανη όσο η Ρωσία και η Τουρκία αρνούνται να την εφαρμόσουν.”

Στο ”στόχαστρο” η Κρήτη

Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ ”στοχοποιούν” την Κρήτη για άλλη μία φορά.

Αναλυτικά:

”Αναπλ. Ο Δρ. Abdurrahman Babacan: Ένα από τα βασικά σημεία της ενεργειακής γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το νότιο σημείο της Κρήτης, εκεί πρέπει να δράσουμε, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε”!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.