Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Χαφτάρ μίλησε... Καλεί τον λαό σε εξέγερση ενάντια στην τουρκόφιλη κυβέρνηση! «Θα είμαστε δίπλα του και θα τον προστατέψουμε»...!!!

Απευθυνόμενος στα πλήθη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Σαμπά, ο Χάφταρ επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λύση εκτός από το να ξ...





Απευθυνόμενος στα πλήθη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Σαμπά, ο Χάφταρ επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λύση εκτός από το να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στον πολιτικό παραλογισμό που επιδείνωσε τα βάσανά του»

Η πολιτική λύση της κρίσης στη Λιβύη έχει «αποτύχει» και γι' αυτό ο λιβυκός λαός χρειάζεται να οργανώσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αφού «πρέπει να δοθεί μια αναπόφευκτη μάχη», δήλωσε ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος στα πλήθη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Σαμπά, ο Χάφταρ επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λύση εκτός από το να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στον πολιτικό παραλογισμό που επιδείνωσε τα βάσανά του» και «αυτούς που φέρουν όπλα εκτός στρατού και αστυνομίας».

Στην ομιλία του, ο Χάφταρ είπε ότι η Σαμπά είναι «η γραμμή υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής ασφάλειας». «Όλες οι πόλεις υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής αποτυχίας και η κατάσταση στο νότο έχει φτάσει σε αφόρητο στάδιο», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του στρατού επανέλαβε ότι «η αποτυχία όλων των μονοπατιών πρέπει να αναγνωριστεί» και «δεν υπάρχει δρόμος προς την επιτυχία εκτός από αυτόν που ανοίγει ο λαός».

«Ανακοινώνουμε την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε τον λαό στην εξέγερσή του για να αλλάξει την πραγματικότητα και ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στο προσκήνιο και θα μας βρει δίπλα του», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα φέρνει μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών και των πόρων τους κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Σε δήλωσή του στον Τύπο, ο Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη, άκυρη», η οποία, όπως είπε, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να μεταβεί στο Κίεβο, με βασικό θέμα συζήτησης τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία κατά τη φάση αυτή της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Για μένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο», δήλωσε.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στο Λίβανο.

«Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μια συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική σαν ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Το χαβά τους οι Τούρκοι

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Λιβύη, Κενάν Γιλμάζ (Kenan Yilmaz), δήλωσε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Λιβύης-Τουρκίας (MoU) στους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια βασίζεται σε μια αρχή win-win.

Ο Τούρκος πρέσβης είπε στο κανάλι Libya Al-Ahrar ότι αυτό και άλλα μνημόνια συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δεν έχουν στοχεύσει τα συμφέροντα άλλης χώρας, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες που επικρίνουν τα Μνημόνια της Τουρκίας με τη Λιβύη έχουν υπογράψει στο παρελθόν παρόμοια με την Τρίπολη.

Ο Γιλμάζ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτές τις συμφωνίες και επανέλαβε ότι όταν η ανατολική περιοχή εξετάσει τις λεπτομέρειες των Μνημονίων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δεν θα τα απορρίψει επειδή οι συμφωνίες διατηρούν σαφώς τα συμφέροντα της Λιβύης και του λιβυκού λαού.

------------------------------------------


Μιλώντας για τα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου στη Βεγγάζη, ο Γιλμάζ είπε ότι θα μπορούσε να συμβεί την προγραμματισμένη ημερομηνία (24 Δεκεμβρίου) εάν οι ανατολικές αρχές ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες προετοιμασίες.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι η άρση της βίζας για τους Λίβυους που ταξιδεύουν στην Τουρκία εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από ορισμένες προκλήσεις, αλλά ήλπιζε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, προσθέτοντας ότι ορισμένες τουρκικές εταιρείες συνεχίζουν να εργάζονται στη Λιβύη σε έργα που έχουν ανασταλεί από το 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.