Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Δρ. Ίλια Θεοτοκά σκιαγραφεί το προφίλ μαστροπών και παιδόφιλων

Η ιστορία της 12χρονης στον Κολωνό συγκλονίζει και οι όλο και πιο αποτρόπαιες λεπτομέρειες, που έρχονται στο φως, είναι γροθιά στο στομάχι....





Η ιστορία της 12χρονης στον Κολωνό συγκλονίζει και οι όλο και πιο αποτρόπαιες λεπτομέρειες, που έρχονται στο φως, είναι γροθιά στο στομάχι. Σε περιπτώσεις, όπως αυτή, πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα χαρακτηριστικά των παιδόφιλων και των μαστροπών, που εκμεταλλεύονται τα παιδιά και πώς γίνεται να τους ξεχωρίσει κάποιος. Η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, σκιαγραφεί το προφίλ των μαστροπών και των παιδόφιλων και λύνει όλες μας τις απορίες.

«Καταρχάς να πούμε ότι οι μαστροποί και οι παιδόφιλοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής διαταραχής προσωπικότητας. Οι μαστροποί, δε, επιδίδονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», αναφέρει η κα Θεοτοκά.

«Πρόκειται για εγκληματικές προσωπικότητες με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζουν παράνομες συμπεριφορές, ψευδολογία, χωρίς όρια χειρισμό των άλλων ανθρώπων, έλλειψη ενοχών και τύψεων και ασφαλώς βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν απουσία συναισθηματικής ευαισθησίας. Δε νοιάζονται για τους άλλους και για το πώς νιώθουν, έχουν, δηλαδή, παντελή απουσία ενσυναίσθησης. Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και για τους στόχους τους, ζουν παρασιτικά. Δεν δέχονται την ευθύνη για τα λάθη τους, δεν μετανιώνουν, δεν τροποποιούν τη συμπεριφορά τους, με βάση τις συνέπειες που έχει αυτή η συμπεριφορά στους άλλους, αλλά και στον εαυτό τους, όταν τιμωρούνται».
Το προφίλ των παιδόφιλων

Στην υπόθεση της 12χρονης, οι Αρχές τώρα ξετυλίγουν το κουβάρι και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος. Οι παιδόφιλοι ζουν ανάμεσά μας, κινούνται υπεράνω πάσης υποψίας και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τις ευάλωτες παιδικές ψυχές.

«Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι κυρίως άντρες. Μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι ή bisexual. Μπορεί να έχουν σεξουαλική ζωή με ενήλικες, αλλά προτιμούν τα παιδιά, γιατί είναι διαθέσιμα και ευάλωτα. Οι ηλικίες των παιδόφιλων συνήθως είναι από 17 ετών έως την μέση ηλικία. Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια και ο δράστης μπορεί να είναι συγγενής, φίλος ή γείτονας, ή κάποιος που με κάποιο τρόπο έχει έρθει σε επαφή με τον παιδί ή με την οικογένεια του. Κάποιες φορές, οι δράστες αναφέρουν ότι και οι ίδιοι ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», επισημαίνει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι παιδόφιλοι είναι άτομα, που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ισότιμες σχέσεις με ενήλικες. Επίσης συχνά στους παιδόφιλους μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές προσωπικότητας.
Δρουν βάσει σχεδίου

Κάποιοι παιδόφιλοι μπορεί να είναι δάσκαλοι, κληρικοί, προπονητές, άνθρωποι που συνήθως είναι κοντά σε παιδιά, αλλά και κοινοί εγκληματίες. Προσπαθούν να είναι δημοφιλείς, τόσο με τα παιδιά, όσο και με τους ενήλικες, εμφανίζονται «υπεράνω πάσης υποψίας», προτιμούν την παρέα των παιδιών, νιώθουν πιο άνετα με παιδιά απ’ ό,τι με τους ενήλικες. Μπορεί να παραπλανούν τα παιδιά με «δώρα», καραμέλες, σοκολάτες, χρήματα και να εστιάζουνσε εκείνα, που είναι μόνα τους ή σε κείνα που χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.

Σύμφωνα με την ειδικό, σαφώς απευθύνονται σε παιδιά και σε οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οικονομική ανέχεια, τάζοντας μικρά «δώρα», τα οποία σιγά-σιγά μπορεί να γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά. Τα παιδιά παραπλανούνται με αυτά τα «δώρα», υποβάλλονται στη σεξουαλική κακοποίηση και σταδιακά αυτό γίνεται μια «μαθημένη συμπεριφορά» από το παιδί, το οποίο τη θεωρεί ως έναν βαθμό μη προβληματική και ύποπτη. Κάνουν, δηλαδή, το παιδί να θεωρεί ότι «αυτό μπορεί να συμβαίνει και δεν είναι κάτι κακό».

«Όλα τα παραπάνω είναι σε άμεση σχέση με την παραμέληση, την αδιαφορία από την πλευρά της οικογένειας και σε κάποιες περιπτώσεις με την απουσία ηθικών κανόνων και κώδικα αξιών, που κάθε οικογένεια οφείλει να προσδίδει στο παιδί από τη μικρή του ηλικία. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει υποβάθμιση αυτών των συμβάντων και ανοχή της οικογένειας («κάνω ότι δε βλέπω, δεν καταλαβαίνω»), σιωπηρή αποδοχή, ακόμη και παραίνεση προς εκμετάλλευση του παιδιού. Κάποιοι άνδρες παντρεύονται γυναίκες, που έχουν παιδιά στην ηλικία που τους ενδιαφέρει, για να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά. Κάποιοι παιδόφιλοι αρκούνται στο να κοιτάζουν παιδιά ή να βγάζουν φωτογραφίες, ενώ άλλοι προχωράνε σε χάδια, σωματική επαφή ή και διείσδυση», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Ο ρόλος της οικογένειας

Ακόμη και όταν ο παιδόφιλος δεν έχει παιδιά, το σπίτι του είναι γεμάτο με παιχνίδια και αντικείμενα που αρέσουν στα παιδιά. Ο παιδόφιλος δεν θα σταματήσει να κακοποιεί σεξουαλικά, γιατί δεν θεωρεί ότι κάνει κάτι κακό και θα σταματήσει μόνο αφού συλληφθεί.

------------------------------------------


Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά; Η κα Θεοτοκά προτείνει:
• Καταρχάς μιλήστε στα παιδιά από πολύ νωρίς για την σεξουαλική παρενόχληση. Εξηγήστε ποια είναι η φυσιολογική αγκαλιά και το φυσιολογικό χάδι. Χάδια που γίνονται υπό πίεση, κρυφά, χωρίς την θέληση των παιδιών ή όταν ο ενήλικας λέει στο παιδί να μην πει πουθενά αυτό που έγινε (χάδι, αγκαλιά, σωματική πίεση, αφαίρεση ρούχων κτλ), πρέπει να υποψιάσουν το παιδί και να μιλήσει αμέσως στον γονιό του.
• Παρατηρήστε τη συμπεριφορά των παιδιών σας, όταν αποφεύγουν κάποιον, δεν θέλουν να βρίσκονται μόνα μαζί του ή αγχώνονται και φοβούνται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.
• Ακούστε τα παιδιά σας, όταν σας λένε ότι κάτι τα ενοχλεί σε κάποιον. Δεν παραπονούνται πάντα, γιατί θέλουν να αποφύγουν να διαβάσουν ή από τεμπελιά ή γιατί είναι «κακομαθημένα».

Πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.