Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αστρονόμοι φωτογράφησαν το θεαματικό «φάντασμα» ενός γιγάντιου άστρου μετά από έκρηξη σουπερνόβα πριν από 11.000 χρόνια

Μία εντυπωσιακή φωτογραφία του «φαντάσματος» ενός τεράστιου άστρου μετά από έκρηξη σουπερνόβα έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστρονόμοι του Πολύ...





Μία εντυπωσιακή φωτογραφία του «φαντάσματος» ενός τεράστιου άστρου μετά από έκρηξη σουπερνόβα έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστρονόμοι του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή.

Στη φωτογραφία φαίνονται τα απομεινάρια ενός γιγάντιου άστρου, το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του με ισχυρή έκρηξη πριν περίπου 11.000 χρόνια.

Τα άστρα με πολύ μεγάλη μάζα φτάνουν συχνά στο εκρηκτικό τέλος τους ως σουπερνόβα. Οι κατακλυσμικές αυτές εκρήξεις προκαλούν πανίσχυρα ωστικά κύματα που διαπερνούν τα γύρω αέρια, τα συμπιέζουν, απελευθερώνουν ενέργεια που τα θερμαίνει και τα κάνει πολύ φωτεινά.

Κάτι που αποτυπώθηκε, ακόμη και μετά από τόσο καιρό μετά την έκρηξη, στη νέα φωτογραφία των 554 εκατομμυρίων πίξελ που αφορά τη σουπερνόβα Ιστίο στον ομώνυμο νότιο αστερισμό.

Η εν λόγω σουπερνόβα, σε απόσταση μόνο 800 ετών φωτός, είναι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μία από τις κοντινότερες στη Γη.

Αυτό που απέμεινε από το άστρο μετά την έκρηξη του, είναι μια τεράστιας πυκνότητας σφαίρα, ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ), που περιστρέφεται σαν σβούρα γύρω από τον άξονα του με απίστευτη ταχύτητα δέκα φορές το δευτερόλεπτο.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.