Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ο Νέος Βασιλέας της Αγγλίας; Η σχέση του Κάρολου με την Ελληνορθοδοξία και οι φήμες για την κρυφή Βάπτιση του!

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος. Θα υπέθετε κανείς ότι ξεστόμισε μία διπλωματική αβρότητα, ειδικά όταν αυτή π...





«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος. Θα υπέθετε κανείς ότι ξεστόμισε μία διπλωματική αβρότητα, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από τον υιό της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος γνωρίζει άριστα το πρωτοκόλλο που προβλέπεται σε τέτοιες εθιμοτυπικές περιστάσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Κάρολος δεν φαίνεται να υπερβάλλει. Εμφορείται εδώ και δεκαετίες από μία ιδιαίτερη ενδογενή έλξη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, σε σημείο που βρετανικές εφημερίδες, όπως η Guardian, έχουν ισχυριστεί ότι είναι «κρυπτοορθόδοξος».

Ο πατέρας του πρίγκιπα Καρόλου, Φίλιππος, γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική αυλή από γονείς ορθόδοξους. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ασπαστεί το αγγλικανικό δόγμα για να μπορέσει να παντρευτεί τη σημερινή βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ. Η γιαγιά του Καρόλου, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, έγινε καλόγρια στα τελευταία χρόνια της ζωής της και ίδρυσε δικό της μοναστικό τάγμα στο νησί της Τήνου και στο Νέο Ηράκλειο της Αττικής. Η ίδια υπήρξε βαθύτατα θρησκευόμενο άτομο, με βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία.

Η πριγκίπισσα Αλίκη, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έζησε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου λέγεται ότι διατηρούσε το δικό της ορθόδοξο παρεκκλήσι. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1969, όταν ο εγγονός της πρίγκιπας Κάρολος ήταν ήδη 21 ετών. Η επιρροή που άσκησε η πριγκίπισσα Αλίκη στον εγγονό της πρέπει να ήταν σπουδαία, λόγω της ισχυρής προσωπικότητάς της.

Η σχέση με τη Μονή Χιλανδαρίου και το Άγιο Όρος

Η ουσιαστική και στενή επαφή του πρίγκιπα Καρόλου με τη Μονή Χιλανδαρίου ξεκίνησε όταν τον Μάρτιο του 2004 η συγκεκριμένη μονή επλήγη από καταστρεπτική φωτιά, που κατέκαψε μεγάλο μέρος της. Στις συχνές επισκέψεις του πρίγκιπα αυτό το διάστημα στο Αγιον Ορος έγινε σαφές ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να συνδράμει και να οργανώσει εκδηλώσεις συγκέντρωσης πόρων, μια και το ελληνικό και το σερβικό Δημόσιο αδυνατούσαν να συνδράμουν στην αποκατάσταση του μοναστηριού. Ετσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας μιας οργάνωσης με την επωνυμία «Φίλοι του Αγίου Ορους» στην Αγγλία, με στόχο και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αποκατάσταση της μονής και τη διάσωση του μνημειακού πλούτου της αθωνικής πολιτείας.

Πάτρονες της οργάνωσης ετέθησαν τόσο ο πρίγκιπας Κάρολος όσο και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος. Σε δεξίωση που οργανώθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο, με πάνω από 100 άτομα προσκεκλημένα, από τη σερβική διασπορά και την αγγλική κοινωνία, ξεκίνησε η προσπάθεια για τη συγκέντρωση πόρων, με στόχο την αγορά εξοπλισμού συντήρησης των φορητών εικόνων της μονής.

Ο πρίγκιπας ασχολείται ενεργά με το θέμα της αποκατάστασης της Μονής Χιλανδαρίου από το 2004. Τον Μάρτιο του 2016, ο πρίγκιπας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, επισκέφτηκαν τα δυτικά Βαλκάνια. Κατά την επίσκεψή του στη Σερβία είχε προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Πατριάρχη της Σερβίας κ. Ειρηναίο, με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά μεταξύ άλλων το θέμα της Μονής Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος και της προσπάθειας που γίνεται για την αποκατάστασή της. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ελληνας πρέσβης στη Σερβία, κ. Κωσταντίνος Οικονομίδης. Ο ίδιος ο πρίγκιπας είχε διαθέσει το ποσό των 650.000 λιρών για την αποκατάσταση της μονής όταν καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του 2004.

Ο Αθως για τον Κάρολο είναι σίγουρα το ιδανικό δικό του βασίλειο και αντικατοπτρίζει στα μάτια του όλες εκείνες τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε στη ζωή του. Τα ενδιαφέροντά του, όπως η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η ιστορία, η αγάπη για τους παραδοσιακούς οικισμούς και η μελέτη των παραδόσεων δεκάδων πολιτισμών, η μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, η πνευματική αναζήτηση μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν σε έναν τόπο όπως το Αγιον Ορος.

Το "Ελληνορθόδοξο" κτήμα του έξω από το Λονδίνο...

Σύμφωνα με ανθρώπους πολύ κοντά στον πρίγκιπα Κάρολο, οι σχέσεις του πρίγκιπα με την Ορθοδοξία είναι βαθιές και ουσιαστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Highgrove, στο κτήμα του έξω από το Λονδίνο, μια γωνιά του σπιτιού του είναι γεμάτη από βυζαντινές εικόνες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται σίγουρα και από το Αγιον Ορος ως δώρα των μοναχών. Μοναχοί που τον γνώρισαν τονίζουν ότι ο πρίγκιπας είναι πολύ κοντά στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκφράζει δημόσια λόγω των περιορισμών που απορρέουν εκ της θέσεώς του.

Η αγάπη του για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στον κήπο του, ο οποίος αποτελεί το ησυχαστήριο του, έχοντας παραδεχτεί ότι ασχολείται εκεί με τις ώρες.

Δεν επιτρέπει, μάλιστα, σε κανέναν από το προσωπικό του παλατιού να βοηθήσει στις εργασίες. Εκεί μέσα έχει κατασκευάσει και ένα είδος ιερού. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει σχήμα σταυρού και η γεωμετρία του είναι επηρεασμένη από τα βιβλία και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και τούβλα και κοσμείται από διάφορες εικόνες, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πολλά ορθόδοξα κείμενα.

Λέγεται ότι συχνά πυκνά και όταν το επιτρέπει ο καιρός εκεί απολαμβάνει το τσάι του με την σύντροφό του Καμίλα, στην οποία λέγεται ότι έχει εμφυσήσει την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.