Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Συναγερμός στην Κύπρο για το «Καραβάνι» μεταναστών που ετοιμάζεται στην τουρκία! Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ο Κύπριος ΥΠΕΣ

    Περίπου 70 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν, από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο έχει σημά...


   

Περίπου 70 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν, από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο έχει σημάνει συναγερμός.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στο Σίγμα ότι «Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον υπουργό Εσωτερικών της Τσεχικής Προεδρίας που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ροή Σύρων προς την Τσεχία και την Ουγγαρία με προορισμό την Γερμανία».

Έχουν κτυπήσει καμπανάκια κινδύνου σε συγκεκριμένες χώρες για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Το αυτοαποκαλούμενο «Καραβάνι του Φωτός», διαμηνύει ότι ζήτησε την άδεια των τουρκικών αρχών για το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Τα σχέδια καταρτίζονται διαδικτυακά μέσω του Telegram, με τους διοργανωτές να αναρτούν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, λίστες με τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι.

Λίστα προμηθειών:

«Τσάντα μεσαίου ή καλού τύπου, σκηνή για δύο άτομα, (..), ένα μεγάλο υπνόσακο, για να προστατεύει από την υγρασία, (..), καλής ποιότητας μπότες εκτός από τις μπότες που φοράτε, σωσίβιο, κονσέρβες, σαρδέλες, σταφίδες, φάρμακα(..)».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές το καραβάνι θα χωριστεί σε ομάδες των 50 ατόμων, στις οποίες θα ηγείται ένας επόπτης.

Η Αθήνα, προβαίνει σε διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «ενημερώσαμε την Ευρωπαία Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, η FRONTEX έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση γνώριζε για την κίνηση αυτή, καθώς είχαν τις πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ».

Η είδηση για το καραβάνι δημοσιεύθηκε στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό τύπο, δίδοντας την εντύπωση ότι ίσως να αποτελούσε τουρκική προβοκάτσια.

Ωστόσο το δημοσίευμα της Milliyet, αποτελεί αναδημοσίευση του γαλλικού πρακτορείου, το οποίο επικοινώνησε με έναν εκ των διοργανωτών της πρωτοβουλίας.

Η είδηση ενός ενδεχόμενου τσουναμιού προσφυγικών ροών, όπως ήταν αναμενόμενο, έθεσε σε κινητοποίηση και τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες, στο παρών στάδιο τουλάχιστον, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «οι δυνατότητες αναχαίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή δεν μας βρίσκουν σε κατάσταση που να μπορούμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα αποτροπής γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική τοποθέτηση εμποδίων στο σύνολο της πράσινης γραμμής».

Σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση νέων ροών, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι η πρόσφατη συμπερίληψη σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, μέσω της γραμμής αντιπαράταξης.

Ερωτήματα εγείρει πάντως το γεγονός ότι οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας, δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.