Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμερικανικά ΜΜΕ: Είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας η επόμενη καταστροφή της Ευρώπης;

«Ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται τουλάχιστον στη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι είναι πιθανή μια άλ...





«Ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται τουλάχιστον στη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι είναι πιθανή μια άλλη αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη: μια αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Την αντιμετώπιση μιας "ουκρανικής σύρραξης" στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εξετάζουν οι Αμερικανοί, καθώς η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει σε πρωτοφανή κλίμακα τις φραστικές απειλές της και τις στρατιωτικές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

«Ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται τουλάχιστον στη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι είναι πιθανή μια άλλη αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη: μια αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και οι δύο είναι μέρος του ΝΑΤΟ», αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα αμυντικού περιεχομένου 19FortyFive.

Και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα καλεί τους συμμάχους της να καταδικάσουν την Τουρκία για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε επιστολές της Δευτέρας και της Τρίτης προς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ για τις οποίες αναφέρθηκε το Associated Press, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε και τα τρία θεσμικά όργανα να επιπλήξουν την Άγκυρα για τα σχόλια του Ερντογάν. Ο Δένδιας είπε ότι το να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο μιας ακόμη σύγκρουσης στην Ευρώπη, σε μια προφανή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας», είπε ο Δένδιας. «Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε πραγματικά να δει».

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι «η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», σύμφωνα με το Associated Press», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πώς θα κινηθεί η Ουάσιγκτον

Είναι σαφές πως η ουκρανική σύγκρουση ενίσχυσε στα πρώιμα στάδιά της τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η συνεχής απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, οι παράνομες διεκδικήσεις και οι απειλές βίας κατά της Ελλάδας, καθώς και η όλο και πιο έντονη ευθυγράμμιση της Άγκυρας με τη Ρωσίας, αποτελούν τα πιο βαθιά ρήγματα στους πυλώνες της Συμμαχίας.

Η πολεμική ρητορική έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα για πρώτη φορά από το 1974 και την Κυπριακή τραγωδία, ενώ για τις ΗΠΑ φαίνεται πως η Τουρκία έχει μετατραπεί περισσότερο σε βάρος παρά σε πλεονέκτημα.

Μία ελληνοτουρκική σύρραξη θα ήταν καταστροφική για το ΝΑΤΟ και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν μία δεύτερη "Ουκρανία" στην Ευρώπη, και δη μεταξύ υποτιθέμενων συμμάχων.

Εκτιμάται πως από πλευράς Ουάσιγκτον θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες και εκτεταμένες επαφές για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια ως προς τις απαιτήσεις από την Αθήνα.

Καθήκον της κυβέρνησης να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη συνοχή της και την ετοιμότητά της, με στόχο να αρνηθεί παραχωρήσεις προς αποκλιμάκωση και να αμυνθεί των διπλωματικών, στρατιωτικών και οικονομικών πιέσεων που πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν ως υβριδικά όπλα για να την "λυγίσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.