Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι «Σκιές του Αιγαίου» κορυφαίοι Snipers της Ευρώπης – «Έσβησαν» τους Τούρκους

Μεγάλη διάκριση για τις «Σκιές του Αιγαίου» την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που υπάγεται απευθείας στον Α...





Μεγάλη διάκριση για τις «Σκιές του Αιγαίου» την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σε διεθνή διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών δυνάμεων της Ευρώπης.



Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρώτη η Ελλάδα ανάμεσα σε 36 ομάδες από 18 χώρες του κόσμου η ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ή «Σκιές του Αιγαίου», όπως έχουν γίνει γνωστές.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠ κατέβηκε με 2 ομάδες στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Χόχενφελς (Hohenfels) στην Βαυαρία, της Γερμανίας.

Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κροατία, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Γερμανία, Λετονία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Τσεχία, Ελλάδα, Λιθουανία και Σλοβενία.

Οι προθέσεις των «Σκιών» φάνηκαν από την πρώτη ημέρα που κατέλαβαν την πρώτη θέση, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν και τους Τούρκους να είναι… άφαντοι.



Οι ομάδες των ελεύθερων σκοπευτών αγωνίστηκαν επί 8 ημέρες σε εναέριες βολές, κινούμενους στόχους, βολές υψηλής γωνίας, πόλεμο χαρακωμάτων, άγνωστη απόσταση, μίσχους, νυχτερινή ανίχνευση στόχων και πορεία πιστολιού.

Η τελική κατάταξη έφερε στην πρώτη θέση την 1η ομάδα από την ΔΕΠ και στην 2η θέση η 1η ομάδα της Αυστρίας και στην Τρίτη θέση η 2η ομάδα της Ιταλίας.

Οι Τούρκοι έμειναν εκτός 10άδας.


Η ΔΕΠ αποτελούσε το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, από το χρονικό διάστημα που ήταν Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, 10 χρόνια πριν.

Το σχέδιο ίδρυσης της ΔΕΠ το δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και αργότερα ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ως Αρχηγός προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες σε συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.



Στην επιχειρησιακή Διάρθρωση περιλαμβάνεται:=

· Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ)

· Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

· Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές

· 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών

· Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

· Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ)



Επιπλέον στον σχεδιασμό εντάσσεται και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group, SOATG), στην οποία έχουν ήδη διατεθεί τα 2 ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 με προοπτική ένταξης άλλων 2. Σύντομα στην SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CH-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ακόμη κι ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130 ή εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και βοηθήσουν οι σύμμαχοι Aμερικάνοι, η ένταξη τριών ελικοπτέρων τύπου Osprey V22 από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.