Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχονται... Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για τον Ελληνικό Στρατό, «πακέτο» με τα νέα Lynx!

Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι...



Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι από την ΠΑ, αλλά από τις καρδιές μας. Τα Μ113 είναι αυτό που λέμε, “έχουν υπηρετήσει 3 γενιές κληρωτών, παππούς μπαμπάς και εγγονός”, κι έτσι όπως το βλέπουμε, θα το «χαρούν» και τα δισέγγονα..

Μεταξύ μας, το Μ113 δεν είναι όχημα μάχης, δεν θα «πέσει» στη φωτιά της. Στόχος του είναι να μεταφέρει τους στρατιώτες σε κάθε έδαφος, με μια στοιχειώδη προστασία, αυτή τη λίγη που προσφέρει η αλουμινένια θωράκισή του. Κακώς στο μυαλό πολλών έχει συνδυαστεί με επελάσεις “ιππικού”, δίπλα στα τεθωρακισμένα.

Βέβαια έχουμε δει τα Μ113 να παίζουν το ρόλο… του Ράμπο, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Πάντως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ακόμη και για τον απλό ρόλο που περιγράφουμε, πλέον, δεν κάνουν. Επίσης, στο ΕΣ, μιας και δεν έχουμε τίποτε άλλο, τα Μ113 παίζουν κάθε είδους ρόλο. Από το ΤΟΜΑ, μέχρι και όχημα αναγνώρισης. Όταν λοιπόν όλοι οι υπόλοιποι στρατοί υιοθετούν άλλα οχήματα, ο ΕΣ είναι κολλημένος στα Μ113. Ευτυχώς που έρχονται σε μεγάλες ποσότητες τα Μ1117, αυτά που δεν ήθελαν κάποιοι, και θα δώσουν λύσεις. Αλλά και πάλι, χρειαζόμαστε ΤΟΜΠ, και μάλιστα, τροχοφόρα αν είναι δυνατόν.

H αλήθεια είναι πως τα τροχοφόρα οχήματα μάχης είναι είδος εν ανεπαρκεία στους δυτικούς στρατούς. Πολύ θα θέλαμε κάποιο καινούργιο σαν το γερμανικό Boxer, αλλά το βλέπουμε πολύ δύσκολο, ως τελείως αδύνατο, λόγω κόστους. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική πρόταση για συμπαραγωγή των ερπυστριοφόρων Lynx, έχουμε πρόταση για Brandley Μ2Α4, και πάλι ετοιμάζεται «επανάσταση» αντιδράσεων από τους «γνωστούς». Η μόνη λύση είναι τα μεταχειρισμένα οχήματα του είδους. Υπάρχουν όμως μεταχειρισμένα;

Από πλευράς Γαλλίας τα δικά τους VAB είναι ήδη παλιά, και οι Γάλλοι ποτέ δεν έχουν χαρίσει κάτι, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία τους (αλλά και την εμπορική τακτική τους). Οι Γερμανοί έχουν μια καλή ποσότητα Fuchs, αλλά σε καποιο βαθμό την εκσυγχρονίζουν για ιδία χρήση.

Μια πιθανότητα για μεταχειρισμένο υλικό, προέρχεται από τις ΗΠΑ. Δυστυχώς όμως ο Αμερικανικός Στρατός άργησε πολλά χρόνια να εισαγάγει μαζικά κάποιο τροχοφόρο ΤΟΜΠ. Έτσι, όταν χρειάστηκε κάποιο τροχοφόρο που θα έπαιζε το ρόλο του οχήματος ανίχνευσης χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων, επέλεξε το Μ93 Fox, που είναι ουσιαστικά το γερμανικό Fuchs με τον απαραίτητο εξοπλισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.