Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με βαλλιστικούς Grim χτύπησαν οι Ουκρανοί τους Ρώσους στην Κριμαία;

  Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε προχθες ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία. Οι εκρήξεις θεωρήθηκε ότι προήλθαν συνεπεία ουκρανικής επίθεσης. Μ...

 



Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε προχθες ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία. Οι εκρήξεις θεωρήθηκε ότι προήλθαν συνεπεία ουκρανικής επίθεσης. Με τι όπλα όμως; Η απόσταση είναι απαγορευτική για οτιδήποτε διαθέτει το ουκρανικό οπλοστάσιο με εξαίρεση ένα λίγο γνωστό και μάλιστα εγχώριο ουκρανικό πύραυλο, τον Grim. Οι Ρώσοι πάντως υποστήριξαν ότι σημειώθηκε “ατύχημα” στη βάση, χωρίς απώλειες και με ελάχιστες ζημιές. Σχετικά βίντεο πάντως που κυκλοφόρησαν μάλλον τους διαψεύδουν.



Ο Grim είναι ένα βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που βρίσκεται στην φάση ανάπτυξης, επισήμως τουλάχιστον. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2003 αλλά δεν είχε προχωρήσει θεαματικά λόγω έλλειψης πόρων. Από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε πραξικοπηματικά την Κριμαία, το σχέδιο αναγεννήθηκε. όχι τυχαία, προσφάτως, Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποστήριξε ότι χώρα του διαθέτει όπλα με βεληνεκές 200-300 χλμ.

Φυσικά ένα ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία θα μπορούσε να έχει δοθεί με αεροσκάφη ή UCAV. Δεν θα τα έβλεπαν όμως; Δεν θα καταγράφονταν σε κανένα από τα πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν; Και ήταν τέτοια η ένταση των εκρήξεων που θεωρείται δεδομένο ότι προήλθαν από κάτι άλλο, ισχυρότερο με τους Ρώσους να συλλαμβάνονται ψευδόμενοι για ευνόητους λόγους ηθικού κυρίως.

Ο Grim διαθέτει πολεμική κεφαλή 500 κιλών ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιτυγχάνει βεληνεκές της τάξης των 500 χλμ. στις νεότερες εκδόσεις του (το σύνηθες βεληνεκές είναι της τάξης των 280-300 χλμ.). Θεωρείται εφάμιλλος του ρωσικού Iskander. Ο πύραυλος έχει λάβει διάφορες ονομασίες apsan, Grom, Grim, Grim-2, Hrim-2. Όπως και να ονομάζεται όμως αποτελεί σαφώς μια πολύ σοβαρή απειλή για την Ρωσία, ίσως χειρότερη κι από αυτή των HIMARS.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.