«Ο βασιλιάς Σαμουήλ ήταν ο ηγεμόνας ενός μεγάλου μεσαιωνικού κράτους, το οποίο η πλειονότητα των σύγχρονων ιστορικών μελετών θεωρεί ότι ε...
«Ο βασιλιάς Σαμουήλ ήταν ο ηγεμόνας ενός μεγάλου μεσαιωνικού κράτους, το οποίο η πλειονότητα των σύγχρονων ιστορικών μελετών θεωρεί ότι είναι το βουλγαρικό βασίλειο με κέντρο την επικράτεια της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα
Αύγουστος 17, 2022. Ελλάδα.
«Η βουλγαρική αλήθεια θα είναι μια επανάσταση στη Βόρεια Μακεδονία γιατί μέχρι στιγμής έχουμε μάθει εντελώς διαφορετικά γεγονότα στα σχολικά μας βιβλία ιστορίας».
Αυτό θεωρεί ο καθηγητής Ντάνιελ Βάτσκοφ, ο οποίος είναι μέρος της μικτής ιστορικής επιτροπής.
«Όποιος γνωρίζει ιστορία θα δει ότι αυτά που συμφωνήσαμε είναι ευρήματα πραγμάτων που ήταν γνωστά στη Βουλγαρία εδώ και πολύ καιρό και κανείς δεν τα αμφισβητεί. Αυτό που είναι κυριολεκτική αλήθεια για εμάς, για την κοινωνία στη Βόρεια Μακεδονία, για πολλούς ανθρώπους θα ακούγεται σαν πραγματική επανάσταση. Επειδή στα σχολικά τους βιβλία μέχρι σήμερα γράφονται εντελώς διαφορετικά πράγματα, λέγονται εντελώς διαφορετικά πράγματα», λέει ο καθηγητής Ντάνιελ Βάτσκοφ στη βουλγαρική εφημερίδα «Trud».
Η βουλγαρική εθνική πλατφόρμα «Για τη Μακεδονία», που αποτελείται από είκοσι επιφανείς καθηγητές Ιστορίας, επιστήμονες και δημοσιογράφους, με επικεφαλής τον Πλάμεν Παβλόφ, κήρυξε την πρώτη νίκη στη μάχη για την ιστορία.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς από τη Σόφια, η σκοπιανή πλευρά αναγνώρισε ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος βασιλιάς και η Αχρίδα ήταν ένα βουλγαρικό φιλολογικό κέντρο στο οποίο ο Κλήμεντος και ο Ναούμ, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου πρίγκιπα Μπόρις-Μιχαήλ, διέδωσαν τον σλαβικό γραμματισμό.
Εδώ θα ουρλιάξουν οι Έλληνες: «Η αρχαία Μακεδονία ήταν θρακικό κράτος»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πλάμεν Παβλόφ, ο οποίος είναι μέλος αυτής της πλατφόρμας, από βουλγαρική σκοπιά δεν υπάρχει τίποτα προβληματικό στις συστάσεις των Σκοπίων.
«Νίκη της βουλγαρικής ιστορικής επιστήμης»
«Οι προτάσεις περί θεσμικής συνέχειας μεταξύ της αποστολής του αποστόλου Παύλου στις μεσαιωνικές εκκλησιαστικές δομές στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία είναι αβάσιμες - και αυτό είναι καλό, να μην ισχυριζόμαστε ότι η λεγόμενη «μακεδονική εκκλησία» ξεκινά σχεδόν από τον απόστολο Παύλο. Πρέπει να τα εντάξουμε σε ένα ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο των εδαφών δυτικά της αρχαίας Θράκης, που θα παρουσιάσει τις ιστορικές διεργασίες με πιο ουσιαστικό τρόπο. Στα σχολικά μας βιβλία είναι για την αρχαία Μακεδονία, αλλά μπορεί να ενισχυθεί, ειδικά που από τη δική μου οπτική και όχι μόνο, είναι Θρακικό κράτος. Εδώ θα ουρλιάξουν οι Έλληνες, αλλά έτσι είναι», είπε ο Παβλόφ για την «Trud».
Είπε ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να μπουν αμέσως στα βουλγαρικά εγχειρίδια και έκανε έκκληση να κλείσουν τα ερωτήματα από την Αναγέννηση και τον 19ο αιώνα το συντομότερο δυνατό.
«Με τον ρυθμό που πάμε, στον 22ο αιώνα, δεν θα μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, δεδομένου ότι ο ίδιος είπε ότι είναι Βούλγαρος», πρόσθεσε ο Παβλόφ.
Οι ιστορικοί μας που αποτελούν μέρος αυτής της επιτροπής υποστήριξαν στην τελευταία ενημέρωση τύπου ότι οι συστάσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα στην κατανόηση της ιστορίας μας και δεν θα αγγίξουν την ταυτότητά μας.
- Αυτές οι συστάσεις δεν αγγίζουν τη μακεδονική ταυτότητα. Πρόκειται για πρόσωπα παγκόσμιας σημασίας και επιμείναμε σε μια πολύπλευρη γιορτή ώστε να έχει συμβολικό νόημα για την περιοχή και όχι μόνο. Δεν υπάρχει διαγραφή ιστορικών γεγονότων, δεν μπορούν καν να διαγραφούν – είπε ένα από τα μέλη της ιστορικής επιτροπής στην ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών.
trud.bg,
--
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.