Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γκρίζος Λύκος Μπαχτσελί: Επίθεση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για μια ποδοσφαιρική φανέλα της Τραμπζονσπορ που έγραφε «Οικουμενικος»

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σκιώδης αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ύστερα από τις επιθέσεις του σ...




Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σκιώδης αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ύστερα από τις επιθέσεις του στην Ελλάδα επιτέθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή δέχθηκε δώρο μια φανέλα της Τράμπζονσπορ από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ομάδα.

Αυτό όμως που έχει πραγματικά εκνευρίσει τους τούρκους είναι πως στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας κατά την υποδοχή γνωστός επιχειρηματίας χάρισε στον Βαρθολομαίο μια φανέλα της Trabzonspor με την ένδειξη στην πλάτη «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

Αυτό αρκούσε να σημάνει συναγερμό στα ακραία τμήματα του τουρκικού κατεστημένου και των μίντια. Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τον όρο «οικουμενικός» στον Έλληνα Πατριάρχης.

Μετά το συμβάν τουρκικά ΜΜΕ και αναλυτές έχουν τοποθετηθεί με αναφορές στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως "οικουμενικός" είναι λέξη γαλλικής προέλευσης και χρησιμοποιείται με την έννοια του καθολικού, του παντός βασιλείου. Ο Οικουμενισμός, από την άλλη, είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να ενώσει μια θρησκεία ή οποιαδήποτε ένωση με μια μεγαλύτερη θρησκεία.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς κάποιοι θυμίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο και επέμεινε στη χρήση του όρου «Οικουμενικός» παρόλο που ήταν κατά της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως υποστηρίζουν.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί φανερά ενοχλημένος σχολίασε την εν λόγω κίνηση αναφέροντας:

«Οι προκλήσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες και οι δολιοφθορές που στοχεύουν στο πνεύμα της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, δεν θα μπορέσουν να μας εκτρέψουν από τον δρόμο μας. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το δώρο της φανέλας της Τραμπζονσπόρ με την επιγραφή «οικουμενικός » στον Ρωμιό Πατριάρχη τoυ Φαναρίου Βαρθολομαίο, ο οποίος ήρθε στην Τραπεζούντα για 9η φορά για να λειτουργία στη Μονή Σουμελά.

Πέρα από σκανδαλώδη, αυτή η σπαρακτική πλοκή είναι μια πρόκληση με πολύ υψηλό τόνο υποκίνησης, καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι αυτό το αίσχος, που αποτελεί προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ μας και αυτόν τον σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση.

Δεν υπάρχει Οικουμενικό ίδρυμα και περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ προέβλεπε ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και να παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους ελληνορθόδοξους πολίτες μας στη χώρα μας, δεν θα έχει άλλη ιδιότητα παρά μόνο θρησκευτικός αξιωματούχος υπό το Γραφείο του Περιφερειακού Κυβερνήτη Φατίχ.»





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.