Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Περισσότερο επιθετική η Τουρκία προς την Ελλάδα στη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου»

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε πολύ τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Στη διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο, η Άγκυρα συμπεριφέρ...

 



Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε πολύ τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Στη διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο, η Άγκυρα συμπεριφέρεται πλέον πολύ πιο επιθετικά προς την Ελλάδα. Και αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται τις γερμανικές προτροπές, γράφει ο Κριστόφ Χάσελμπαχ σε ανάλυση για την Deutsche Welle:

Η όλη ιστορία είναι πραγματικά παράλογη…

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας αμυντικής συμμαχίας - του ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να αμύνεται ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

Ωστόσο, οι δύο γειτονικές χώρες βρίσκονται τακτικά στο χείλος του πολέμου – με αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Το πόσο απειλούμενη νιώθει η Ελλάδα φαίνεται στις αμυντικές της δαπάνες. Με δαπάνες συνολικά στο 3,8% του ΑΕΠ, η Αθήνα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για αντικρουόμενες αξιώσεις για νησιά της ανατολικής Μεσογείου, θαλάσσια σύνορα και συναφή δικαιώματα σε σημαντικούς φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το 1996, οι δύο χώρες έφτασαν και πάλι κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο για το μικρό και ακατοίκητο νησί Ίμια. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε ξανά το 2020. Η αποστολή τουρκικών γεωτρήσεων που αναζητούν φυσικό αέριο αυξάνει περιοδικά τις εντάσεις και εκλαμβάνεται από την Ελλάδα ως πρόκληση.

Οι ΗΠΑ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα αποτρέψει τον ξεκάθαρο πόλεμο μεταξύ γειτονικών χωρών.

Το 2020, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την υποστήριξη της ΕΕ, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια διαμεσολάβηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.