Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Σε εγρήγορση η Ελλάδα – Πως εκτιμά η κυβέρνηση την έξοδο του γεωτρύπανου της Τουρκίας

  Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα, παρακολουθώντας στενά την πορεία του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». “Είμαστε έτοιμοι να ...

 



Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα, παρακολουθώντας στενά την πορεία του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

“Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση” τονίζουν αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης σχολιάζοντας την έξοδο του γεωτρύπανου της Τουρκίας, ωστόσο τα δείγματα γραφής από την πλευρά του Ερντογάν προσώρας δεν εμπνέουν ανησυχία.

Η Αθηνά εκτιμά ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι παρά την επιθετική ρητορική του τελευταίου διαστήματος, στο… πεδίο – όπως καταγράφεται στην τουρκική navtex – το γεωτρύπανο κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Έμπειροι αξιωματούχοι σημειώνουν με έμφαση ότι ο Ερντογάν κάνει πράξη την δέσμευση που έχει παράσχει στις ΗΠΑ για να μην προβεί σε κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

Οι διπλωματικές πιέσεις και η διεθνοποίηση και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – στις επαφές του στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κ.α. – της προκλητικότητας του Ερντογάν και των κινδύνων που ενέχει για τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία εύθραυστη γεωπολιτικά συγκυρία στην Ευρώπη, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι απέδωσε καρπούς.

Κι αν το καλοκαίρι τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να παραμένουν ήρεμα, διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούν με νόημα ότι καταλυτικός παράγοντας για τη στάση της Τουρκίας στη συνέχεια είναι η πορεία του αιτήματος στις ΗΠΑ για προμήθεια / αναβάθμιση των Αμερικανικών αεροσκαφών F-16. Ενώ και οι εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα της γείτονος το θέμα των αξιώσεων της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οικονόμου: Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια

“Προφανώς, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Και πάντοτε με νηφαλιότητα και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, για να έχουμε στην περιοχή μας σταθερότητα και προφανώς για να υπερασπιζόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα δικά μας εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας ειδική αναφορά στις συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα με ισχυρούς παίχτες διεθνώς.

Σύμφωνα με την τουρκική navtex το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” έχει βάλει πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa. Σημείο που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εκτός των ορίων της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.