Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι ισλαμοεθνικιστές εταίροι του Ερντογάν απειλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Για τη φανέλα-δώρο της Τράμπζονσπορ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η φανέλα-δώρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Τράμπζονσπορ με το όνομα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στην πλάτη, που έκ...





ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η φανέλα-δώρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Τράμπζονσπορ με το όνομα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στην πλάτη, που έκαναν στον κ. Βαρθολομαίο πρόσφατα οι Ελληνες παίχτες της εν λόγω ομάδας, Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας, έχει σταθεί αφορμή ο Πατριάρχης να δέχεται απειλές που υποκρύπτουν ακόμα και δάκτυλο της ρωσικής πλευράς.

Όπως γράφει η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα οικουμενικό ίδρυμα στην Τουρκία».

Μεταξύ άλλων ο Μπαχτσελί έκανε λόγο για προκλήσεις και «προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ» και με την αντίδρασή του προκάλεσε ανάλογα αισθήματα έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη μεταξύ των οπαδών του.

«Οι προκλήσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες και οι δολιοφθορές που στοχεύουν στο πνεύμα της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, δεν θα μπορέσουν να μας εκτρέψουν από τον δρόμο μας. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το δώρο της φανέλας της Τραμπζονσπόρ με την επιγραφή ‘Οικουμενικός’ στον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο, ο οποίος ήρθε στην Τραπεζούντα για 9η φορά για τη Λειτουργία στη Μονή Σουμελά.

Πέρα από σκανδαλώδη, αυτή η σπαρακτική πλοκή είναι μια πρόκληση με πολύ υψηλό τόνο υποκίνησης, καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι αυτό το αίσχος, που αποτελεί προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ μας και αυτόν τον σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση.

Δεν υπάρχει Οικουμενικό ίδρυμα και περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ προέβλεπε ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και να παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας στη χώρα μας, δεν θα έχει άλλη ιδιότητα παρά μόνο θρησκευτικός αξιωματούχος» ισχυρίστηκε ο εθνικιστής Μπαχτσελί.

Οπως εξάλλου σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα» στο χθεσινό της φύλλο, πίσω από την αντίδραση αυτή κρύβεται ενδεχομένως η ίδια η Μόσχα.

Σε Αθήνα και Φανάρι θεωρούν ότι το τάιμινγκ αυτής της αντίδρασης από τον Μπαχτσελί και άλλους Τούρκους αξιωματούχους που ακολούθησαν δεν εντάσσεται ενδεχομένως στην πάγια εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Πατριαρχείο ή στην τακτική της να την εντάσσει στην γενικότερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Το βέβαιο είναι ότι η οικουμενικότητα του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου δεν είναι κάτι που ανακινείται συχνά από την Αγκυρα.

Εξάλλου, η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα δεν έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Γιατί να την απασχολεί πώς θα αποκαλείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

Αντίθετα, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», η χώρα που συστηματικά αμφισβητεί τον ρόλο και τον τίτλο του Πατριάρχη είναι η Ρωσία όπως και το Πατριαρχείο Μόσχας. Η Ρωσική Εκκλησία αμφισβητεί το πρωτείο της «πρωτόθρονης» Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με προφανή στόχο να το αποκτήσει εκείνη με το πολυπληθές χριστιανικό ποίμνιο.

Κάπου εδώ δηλαδή, στις πάγιες επιδιώξεις της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας εξηγείται η αντίδραση Μπαχτσελί για τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ που δώρισαν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση βρίσκεται στις πολύ στενές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο το αμυντικό πεδίο (οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 που έχει πλέον η Τουρκία) στο οποίο οι δύο πλευρές έχουν έρθει κοντά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.