Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Abdulhamid Han: Γιατί ο Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν – Το μήνυμα που έλαβε ότι «η Ελλάδα θα χτυπήσει»

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μην στείλει το τουρκικό ερευνητικό Abdulhamid Han στην κυπριακή ΑΟΖ ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, φαίνεται ...



Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μην στείλει το τουρκικό ερευνητικό Abdulhamid Han στην κυπριακή ΑΟΖ ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, φαίνεται πως οδηγεί σε ήρεμα νερά προς ώρας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εδώ και πολύ καιρό τονίζουμε πως η προκλητική και ακραία ρητορική του τουρκικού καθεστώς δεν συνάδει με την κινητικότητά τους στο πεδίο, με την Άγκυρα να φαίνεται πλέον πως έχει λάβει ορισμένα μηνύματα που έχει εκπέμψει τόσο η Αθήνα όσο και η Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά γύρισε την πλάτη στις εθνικιστικές φωνές και στους υποστηριχτές της περίφημης «Γαλάζιας πατρίδας», επιλέγοντας να δείξει προς τη διεθνή κοινότητα μια διάθεση αυτοσυγκράτησης.

Πώς όμως οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση; Γιατί άκουσε τους συνομιλητές που τον συμβούλεψαν να μην κλιμακώσει την ένταση αυτή την περίοδο και απέφυγε τους «γκρίζους λύκους» που συγκυβερνούν;

Κατ’ αρχάς τα μηνύματα που είχε λάβει το τουρκικό καθεστώς από τη Δύση το τελευταίο διάστημα ήταν πολλά… ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, καλούσαν τον Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φόβο ενός σοβαρού ρήγματος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Οι αλλαγές που επιφέρει στη γεωπολιτική σκακιέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάλλουν πλέον καθαρή στάση, με το ΝΑΤΟ να ανασυντάσσεται και να ισχυροποιείται, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα μέλη του πως αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όσο σημαντικός κι αν είναι ο σύμμαχος.

Επίσης, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι ολέθριες συνέπειές του αντιμετωπίζονται πλέον διαφορετικά από την Ευρώπη, με τις επιθετικές ενέργειες να αναγνωρίζονται πλέον και να καταδικάζονται ακόμα και από τις φίλιες προς την Τουρκία χώρες. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένας Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, που διεμήνυσε μπροστά στον εκνευρισμένο Τούρκο ομόλογό της πως η αμφισβήτηση κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Οι καθοριστικές κινήσεις της Ελλάδας

Στο επιθετικό κρεσέντο των Τούρκων τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα απάντησε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Χωρίς να… ζητιανέψει προστασία από μεγάλες δυνάμεις, όπως γινόταν επί σειρά δεκαετιών και να τις ευχαριστεί στη συνέχεια για την παρέμβασή τους, η Ελλάδα αντιπαρέβαλε στον τουρκικό αναθεωρητισμό διπλωματική κινητικότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας φρόντισαν να γνωστοποιήσουν σε όλα τα φόρα τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, ενώ παράλληλα η σύσταση ισχυρών συμμαχιών, σε διμερή, τριμερή ή και τετραμερή σχήματα, δημιούργησε πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, η κρίση του 2020, λειτούργησε ως «καμπανάκι» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Κλάδων να διαμορφώνουν ένα εξοπλιστικό πλάνο που ισχυροποιεί τα μέγιστα την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα επί του πεδίου σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη, ούτε Αρμενία για να παίξει μαζί της. Διαθέτει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, πιο έτοιμες και πιο αποφασισμένες από ποτέ.

Αυτό φρόντισαν να γνωστοποιήσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το μήνυμα να φτάσει μέχρι τον προεδρικό θώκο και το αυτί του Ερντογάν. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα. Δεν θα διστάσει να χτυπήσει», έλεγαν στα στελέχη του τουρκικού καθεστώτος Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφηναν καμία πρόκληση αναπάντητη.

Τα μηνύματα λοιπόν ήταν πολλά και ηχηρά για να τα αγνοήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Χαζός δεν είναι ο Τούρκος πρόεδρος, ξέρει να διακρίνει πού και πότε τον παίρνει να κάνει τσαμπουκάδες και νταηλίκια. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, όχι απλά δεν τον παίρνει, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση σύρραξης να οδηγηθεί η Τουρκία πίσω στον 19ο αιώνα από την καταστροφή που θα υποστεί.

«Πόλεμος κερδισμένος είναι αυτός που δεν διεξάγεται», λέει με νόημα στο Newsbomb.gr ανώτατη πηγή του ελληνικού «Πενταγώνου», επισημαίνοντας πως οι σωστές επιλογές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας φέρνουν αποτελέσματα και αποτρέπουν επικίνδυνες καταστάσεις για τον ελληνικό λαό. Βασίλης Σκουλαράκος




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.