Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκεί στοχεύουν οι τούρκοι...;;; Επιβεβαίωση με χάρτες από το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 6» που ανακάλυψαν Γαλλοιταλοί για λογαριασμό της Κύπρου!

  Επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές οι πληροφορίες ότι η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eni-Total έχει εντοπίσει ένα νέο κοίτασμα στο θαλασσοτε...

 



Επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές οι πληροφορίες ότι η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eni-Total έχει εντοπίσει ένα νέο κοίτασμα στο θαλασσοτεμάχιο «6» της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Πέραν του νέου κοιτάσματος, φαίνεται πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις και για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου, κοντά στο νέο κοίτασμα, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος.



Τη σημαντική αυτή εξέλιξη στα ενεργειακά αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα «Αλήθεια».



Επισήμως, από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν και οι εργασίες της γεώτρησης «Κρόνος-1» στο τεμάχιο 6 αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων βδομάδων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις εταιρείες με την προσδοκία να ανακοινωθεί και η ακριβής ποσότητα, αλλά και οι ποιότητα των υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζεται, ότι στο τεμάχιο 6 ανακαλύφθηκε το 2018 το κοίτασμα Καλυψώ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί η ακριβής ποσότητά του. Την περασμένη βδομάδα η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου είχε δηλώσει πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διαφανεί η προοπτική του τεμαχίου 6.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι και στα τεμάχια 10 και 5 διαφαίνονται προοπτικές ύπαρξης αερίου από τις γεωτρήσεις της αμερικανικής Exxonmobil.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η συνολική επιβεβαιωμένη ποσότητα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ είναι στα 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που εντοπίστηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12. Είναι της κοινοπραξίας Chevron, Shell και Delek.

Υπάρχει πάντως και μια σημαντική ανακάλυψη στο Καλυψώ του τεμαχίου 6. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επακριβής ποσότητα. Συνεπώς, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν πάντως μια προσδοκία πως τα νούμερα θα ανέβουν το επόμενο διάστημα

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Παράλληλα συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς διαφαίνεται πως υπάρχει ανησυχία στη Λευκωσία για το ενδεχόμενο νέας τουρκικής πειρατείας, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να διαφημίζουν τις νέες παρανομίες τους.

Στο βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, φαίνεται ότι οι προετοιμασίες του γεωτρύπανου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει ανησυχία στη Δημοκρατία. Ανησυχία, που διατυπώνεται και επισήμως, από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το τεμάχιο έξι είναι ένα από επτά σημεία που έχει βάλει στο μάτι η Τουρκία.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε μάλιστα την ευχή ότι η διαδικασία αξιοποίησης του κοιτάσματος να μην επηρεαστεί από τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλ Χαμίτ Χαν, που βάσει των εξαγγελιών της Άγκυρας θα πιάσει δουλειά τον Αύγουστο στην Α. Μεσόγειο.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως που βρίσκονται τα εν λόγω επτά σημεία. Κυκλοφορούν, πάντως ορισμένοι ανεπίσημοι χάρτες από τους Τούρκους αναλυτές.

Στο δεύτερο χάρτη της ΑΟΖ της Δημοκρατίας, δείχνει με κόκκινο χρώμα της περιοχές που θεωρεί δικές της η Τουρκία και ροζ χρώμα τις περιοχές που θεωρεί δικές του το ψευδοκράτος.

Στο οικόπεδο «6» η Άγκυρα θεωρεί δικό της το βόρειο μισό του οικοπέδου, ενώ στο νότιο μισό είναι εκεί που γίνονται οι γεωτρήσεις των ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.
Από τους τουρκικούς χάρτες φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν θεωρούν δική τους την περιοχή που έχει ανακαλυφθεί το νέο κοίτασμα. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως η Τουρκία δεν θα επιδιώξει να βρει τρόπο να προκαλέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δεν θα πρέπει να απασχολεί μόνο το στάδιο εντοπισμού υδρογονανθράκων, αλλά και το στάδιο που εταιρείες θα αρχίσουν αξιοποιούν τις διαθέσιμες ποσότητες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αύγουστος αναμένεται θερμός.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.