Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Θα δώσουμε τη μητέρα των μαχών για να μην πάρει η Τουρκία τα F-16» λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ομογενών στις ΗΠΑ Εντι Ζεμενίδης

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ομογενών στις ΗΠΑ Εντι Ζεμενίδης μιλά στην «R». «Η Ομογένεια θα δώσει τη μητέρα των μαχών στο Κογκρέσο, για ν...




Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ομογενών στις ΗΠΑ Εντι Ζεμενίδης μιλά στην «R». «Η Ομογένεια θα δώσει τη μητέρα των μαχών στο Κογκρέσο, για να εμποδίσει την Τουρκία να προμηθευτεί τα μαχητικά F-16», δηλώνει στη Realnews o εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), διαβεβαιώνοντας ότι το τοπίο στο Κογκρέσο έως τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ δεν ευνοεί την έγκριση της αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ – Aνταπόκριση, Νέα Υόρκη

Το ελληνοαμερικανικό λόμπι, με δύο κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, επιχειρεί αφενός να δημοσιοποιήσει εκ νέου την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και αφετέρου να βάλει όρια στην περίπτωση που το Κογκρέσο -μετά από εισήγηση του Τζο Μπάιντεν αποφασίσει την πώληση στρατιωτικού υλικού. Στην πρώτη, με ένα νέο βίντεο, η ΗΑLC αναζωογονεί την καμπάνια «No jets for Turkey» («Όχι μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία»), με στόχο να εμποδίσει την πώληση F-16 στην Τουρκία, που πιθανόν να γίνει αντικείμενο ψηφοφορίας στο Κογκρέσο μέσα στους επόμενους μήνες. Το νέο βίντεο της καμπάνιας έχει στόχο να αναδείξει τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο και να προβάλει επιχειρήματα κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ή ακόμα και την πιθανή αναβάθμισή τους. Το βίντεο καλεί τους θεατές του να θυμηθούν «πάνω από τι πετούν τα τουρκικά μαχητικά» και δείχνει εικόνες από τη χώρα μας.

Την καμπάνια «Νο Jets for Turkey» συνυπογράφουν επτά κορυφαίες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), που ζητούν επίσημα από τους ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών να απορρίψουν αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για πώληση 40 μαχητικών F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στο δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας. Η δεύτερη κίνηση αφορά την πρωτοβουλία δέκα Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Κρις Πάππας, οι οποίοι κατέθεσαν προ ημερών τροπολογία με την οποία ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των μαχητικών όσο η Αγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών και να προκαλεί με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Η τροπολογία εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2023, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί στο μέλλον από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Με βάση την τροπολογία, απαγορεύεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο, μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ έχει σταματήσει για διάστημα έξι μηνών τις επιθετικές ενέργειες. Μετά τη δήλωση Μπάιντεν («Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε»), ο Λευκός Οίκος μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξαιτίας της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, στην οποία εναντιώνονται δύο κορυφαία μέλη της.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.