Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε μας θα πέσει το βαρος... Η ΕΕ προετοιμάζεται για μετανάστες που ωθούνται από την επισιτιστική κρίση

   ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για νέα κύματα μεταναστών που θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν λόγω της επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώνεται απ...

  



ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για νέα κύματα μεταναστών που θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν λόγω της επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε η επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ένωσης.

Ενώ οι Ουκρανοί πρόσφυγες αντιμετωπίζονται καλά, «πρέπει να προετοιμαστούμε και για πρόσφυγες που έρχονται από άλλες περιοχές λόγω της επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Frontex Aija Kalnaja.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι «η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία παρεμποδίζεται και αυτό θα δημιουργήσει κύματα μετανάστευσης».

Η Kalnaja μίλησε κατά την άφιξή της στην Πράγα σε μια συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπου συμμετείχαν και υπουργοί από την Ουκρανία και Μολδαβία.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Όμως η παραγωγή και η αποστολή αυτών έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την εισβολή της Ρωσίας.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την περσινή συγκομιδή έχουν μπλοκαριστεί στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η κατάσταση έχει εκτοξεύσει τις τιμές ορισμένων τροφίμων και μαγειρικών ελαίων στις παγκόσμιες αγορές, με τα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η Ylva Johansson, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η έλλειψη τροφίμων καθώς και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια που θα οδηγήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έχουμε κρίση στα σύνορά μας. Πρέπει… να δράσουμε νωρίτερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Δύσκολη Περιοχή»

Η Johansson πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών του Νίγηρα, Hamadou Adamou Souley, στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να υπογράψει μια συμφωνία «επιχειρησιακής εταιρικής σχέσης κατά του λαθρεμπορίου».

«Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος για να στηρίξουμε χώρες όπως ο Νίγηρας που βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή όσον αφορά τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια», δήλωσε η ίδια.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα επέτρεπε στα ουκρανικά φορτηγά πλοία να εγκαταλείψουν τα λιμάνια αν η Ουκρανία αποναρκοθετούσε τις παράκτιες περιοχές – κάτι που το Κίεβο αρνείται να κάνει λόγω του πόσο ευάλωτο θα το άφηνε σε θαλάσσιες ρωσικές επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι αν δεν επιλυθεί γρήγορα η αυξανόμενη επισιτιστική κρίση που προκαλεί η Ρωσία, ο αριθμός των εκτοπισμένων σε παγκόσμιο επίπεδο θα διογκωθεί πολύ περισσότερο από το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων που ήδη καταμετράται.

Ο πόλεμος της Ρωσίας, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να προσφέρει στους Ουκρανούς που φεύγουν από την Ουκρανία προσωρινή προστασία.

Η Frontex αναφέρει ότι η μετακίνηση Ουκρανών έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η Johansson δήλωσε ότι οι ροές μεταξύ της Ουκρανίας και της ένωσης έχουν πλέον επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι συνολικά 6,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν εισέλθει στην ΕΕ μετά την εισβολή, αλλά περίπου τρία εκατομμύρια έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

«Μεταξύ 3,2 και 3,7 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος της ΕΕ», είπε.

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.