Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρέχουμε... Νέο ελληνικό δόγμα σε Μεσόγειο και Αιγαίο κατά των Τούρκων: 5 drones ελικόπτερα Α900 - Με διαδικασίες fast track επιχειρησιακά μέσα στο καλοκαίρι

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα Altus θα αναλαμβάνουν αποστολές με πολύ χαμηλότερο κόστος αλλά και ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις τις οποίες...



Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα Altus θα αναλαμβάνουν αποστολές με πολύ χαμηλότερο κόστος αλλά και ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις τις οποίες έως τώρα εκτελούσαν τα επανδρωμένα ελικόπτερα του Στόλου.

Ένα ακόμη βήμα στην εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και εν γένει των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά η παραλαβή των πέντε καινούργιων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων A900 Altus Ελληνικής κατασκευής. Τα επόμενα 24ωρα φτάνουν στη Βάση Ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα τα νέα αποκτήματα του Στόλου αφού τα πέντε Altus θα αποτελούν στο εξής οργανικά ελικόπτερα σε φρεγάτες του ΠΝ μαζί με S-70 Aegean Ηawk αλλά και τα AB-212 μέχρι να παραληφθούν τα πρώτα πανίσχυρα MH-60 Romeo.

Tαυτόχρονα με την παραλαβή των πέντε μη επανδρωμένων A900 ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία αναλαμβάνουν να πετούν αλλά και να συντηρούν τα καινούργια UAV ελικόπτερα του Στόλου. Τα Altus θα απογειώνονται όπως ακριβώς και τα οργανικά ελικόπτερα του ΠΝ και θα προσνηώνονται στις φρεγάτες όπου θα τα περιμένουν οι χειριστές τους. Και πάνω από τα πλοία του Στόλου θα αναλαμβάνουν αποστολές οπουδήποτε πλέουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόκτηση των unmanned ελικοπτέρων προχώρησε με διαδικασίες fast track και ολοκληρώθηκε αθόρυβα από το Πολεμικό Ναυτικό μέσα σε μόλις οκτώ μήνες έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την Ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία Altus LSA όπως είχε αποκαλύψει το Newpost τον περασμένο Νοέμβριο. Με την υπογραφή της συμφωνίας είχε αρχίσει η εκπαίδευση των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και οι δοκιμαστικές πτήσεις του πρωτότυπου μη επανδρωμένου ελικοπτέρου στη Βάση του Μαραθώνα. Το συνολικό κόστος τόσο της απόκτησης των πέντε A900 Altus όσο και της συντήρησης αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού ανήλθε στα 2 εκ ευρώ. Επιπλέον στο κόστος περιλαμβάνονται τα συστήματα βάσης τα οποία θα τοποθετηθούν στα πλοία πάνω από τα οποία θα επιχειρούν τα Altus.

Τα πέντε μη επανδρωμένα ελικόπτερα ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου ειδικά στο σύνθετο περιβάλλον του Αιγαίου όπου η επιτήρηση αποτελεί προτεραιότητα. Tα Altus θα αποτελούν τα «μάτια» κάθε πλοίου αφού θα «σαρώνουν» σε μεγάλη ακτίνα τη θάλασσα γύρω από τις Μονάδες από τις οποίες θα επιχειρούν. Με δυνατότητα προσνήωσης και απονήωσης από κινούμενη φρεγάτα θα μπορούν να πετούν συνεχώς για τέσσερις ώρες σε ακτίνα έως και 25 χλμ από το πλοίο. Θα πετούν σε υψόμετρο έως και 10.000 πόδια ενώ θα κινούνται με ταχύτητα που θα αγγίζει τα 58 χλμ την ώρα. Τα A900 με προδιαγραφές ΝΑΤΟ θα δίνουν συνεχώς εικόνα από την επιφάνεια της θάλασσας στο πλοίο-βάση αποτελώντας ουσιαστικά ένα πολύτιμο εργαλείο για πολλαπλές αποστολές από την επιτήρηση και τον έλεγχο θαλάσσιων περιοχών έως τη στοχοποίηση εχθρικών Μονάδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα Altus θα αναλαμβάνουν αποστολές με πολύ χαμηλότερο κόστος αλλά και ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις τις οποίες έως τώρα εκτελούσαν τα επανδρωμένα ελικόπτερα του Στόλου.

Μαζί με τα οργανικά ελικόπτερα του ΠΝ και ειδικά όταν παραληφθούν τα υπερσύγχρονα Romeo-ήδη η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση επτά με δεδομένη την απόκτηση ακόμη τριών-θα αποτελούν ένα δίδυμο το οποίο θα απογειώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου. Πόσο μάλλον όταν το Πολεμικό Ναυτικό θα αρχίσει να παραλαμβάνει και τις Γαλλικές φρεγάτες FDI από τις αρχές του 2025.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.