Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

WSJ: Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν! Λιποταξίες, ποινικές διώξεις και ανεκπαίδευτοι νεοσύλλεκτοι

Ρώσος στρατιώτης: «Κανείς από εμάς δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο» Εκατοντάδες στρατιώτες εγκατέλειψαν τις μάχες και κανείς δεν τους είχε προει...



Ρώσος στρατιώτης: «Κανείς από εμάς δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο»

Εκατοντάδες στρατιώτες εγκατέλειψαν τις μάχες και κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να συμβεί, αποκαλύπτει έρευνα της Wall Street Journal.

Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες διέφυγαν από τις μάχες στην Ουκρανία ή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα πρώτα στάδια του πολέμου, σύμφωνα με στρατιωτικά διατάγματα που έφερε στο ''φως'' η Wall Street Journal καθώς και με μαρτυρίες από κατηγορούμενους στρατιώτες και από τους δικηγόρους που τους υπερασπίζονται.

Όταν ο Albert Sakhibgareev είδε την ειδοποίηση στο Telegram στις 24 Φεβρουαρίου ότι «Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία», αποφάσισε ότι αυτός δεν ήθελε να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο. Έφυγε από το στρατόπεδο βάσης και κρύφτηκε.

 


Ο Ρώσος στρατιώτης στάλθηκε στη ρωσική περιοχή του Bolgorod στις 8 Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσει «στρατιωτικές ασκήσεις», αναφέρει η Wall Street Journal . Όμως, στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ομιλία του αρνήθηκε το δικαίωμα του ουκρανικού κράτους στην αυτοδιάθεση, τα τηλέφωνα των στρατιωτικών κατασχέθηκαν και τους είπαν να φορούν πανοπλίες. 

Την ημέρα της εισβολής, οι στρατιώτες ξύπνησαν από τον ήχο βομβών και μαχητών που πετούσαν από πάνω. Ο Sakhibgareev και οι συνάδελφοί του στρατιώτες δεν ήξεραν ότι πήγαιναν στον πόλεμο εκείνη την ημέρα.

"Κανείς από εμάς δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο", είπε ο Sakhibgareev. Εκατοντάδες είχαν εγκαταλείψει τη σύγκρουση και τράπηκαν σε φυγή, αποκαλύπτει η WJS, οι οποίοι είδαν στρατιωτικά έγγραφα και συνέλεξαν μαρτυρίες από στρατιώτες που κατηγορούνται ότι απέτυχαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και από τους δικηγόρους τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπήρξαν ελάχιστες συνέπειες για όσους τράπηκαν σε φυγή.

Η Μόσχα, ειδικά στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, έχει υποστεί τεράστιες απώλειες -μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος και για το ένα τέταρτο του συνόλου των διατιθέμενων εξοπλισμών- και δεν έχει την πολυτέλεια να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα γιατί χρειάζεται νέους στρατευμένους για να συνεχίσει το εισβολή. Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο περιορίστηκε σε επίσημους αποκλεισμούς από τη στρατιωτική θητεία. Η Μόσχα αγωνίζεται να βρει νόμιμους τρόπους για να τιμωρήσει τους λιποτάκτες και επειδή ο σημερινός δεν ορίζεται επίσημα ως πόλεμος, αλλά «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο δικηγόρος που έχει δεχθεί πάνω από χίλια αιτήματα για βοήθεια από λιποτάκτες

«Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πολεμήσουν», είπε ο Μιχαήλ Μπενιάς στην αμερικανική εφημερίδα. Ο Μπενιάς έχει λάβει αιτήματα για νομική βοήθεια από περισσότερους από χίλιους λιποτάκτες που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τη στρατιωτική θητεία μετά την άρνησή τους να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η απόλυση από το στρατό συνεπάγεται, εκτός από την απώλεια μισθού, και αυτή των ειδικών επιδοτήσεων στεγαστικών δανείων που έχουν οι στρατιώτες στη Ρωσία. Εάν ο πόλεμος αναγνωρίστηκε ως τέτοιος, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο σοβαρές. Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει έως και 10 χρόνια φυλάκιση για λιποτάκτες πολέμου. Ωστόσο, δεν υπάρχει βάση για καταδίκη εάν οι αποστάτες μπορούν να αποδείξουν ότι ενήργησαν υπό «ακραία πίεση», είχαν σοβαρά προσωπικά προβλήματα ή αρνήθηκαν επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται να κάνουν κάτι παράνομο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.