Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των RM-70 του ΕΣ, με Μ270 MLRS; Tα BMP-1 δείχνουν το δρόμο!

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η Δύση αναζητά τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των εκεί δυνάμεων με συστήματα που...




Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η Δύση αναζητά τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των εκεί δυνάμεων με συστήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Επομένως τα υπό παραχώρηση όπλα θα πρέπει να διακρίνονται είτε από σχετική απλότητα στη χρήση τους, είτε οι Ουκρανοί μαχητές θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν ήδη. 



Με αυτό το σκεπτικό η Γερμανία και η Ελλάδα συζητούν την ανταλλαγή των ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 με γερμανικά Marder και αποστολή των πρώτων ως βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, μιας και είναι ήδη μεγάλος χρήστης τους επί δεκαετίες.

Πέραν όμως της όποιας ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας, στα ελληνικά επιτελεία υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός για την επόμενη μέρα των ρωσικών οπλικών συστημάτων στη χώρα μας. Το καίριο ζήτημα αποτελεί η υποστήριξη τους, λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αρνητική στάση των Ρώσων να παραδώσουν ανταλλακτικά, ακόμη και όταν λήξει ο πόλεμος και επέλθει η άρση των εμπορικών περιορισμών.


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων, θεωρείται πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υποστήριξη των συστημάτων ρωσικής προέλευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στη φωτογραφία Shorads TOR-M1 του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα, αρκετά από τα ρωσικά οπλικά συστήματα που υπηρετούν με τα ελληνικά χρώματα, χρήζουν άμεσης αντικατάστασης ή τουλάχιστον αναβάθμισης για να παραμείνουν αξιόμαχα. Ένα από αυτά είναι και ο πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών (ΠΕΠ) RM-70.
ΠΕΠ RM-70

Το σύστημα αναπτύχθηκε στην Τσεχοσλοβακία και μπήκε σε υπηρεσία το 1972, ενώ βασίζεται στον ρωσικό πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών BM-21 GRAD. Κάθε όχημα μπορεί να πλήξει στόχους σε βάθος 20 χιλιομέτρων, εκτοξεύοντας 40 ρουκέτες των 122χιλ. μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να ανεφοδιαστεί με άλλες 40 που φέρει σε ειδικό σύστημα αναχορηγίας εντός ενός λεπτού. Χρειάζεται 2,5 λεπτά για να εκτελέσει πυρ από την ώρα που θα σταματήσει και 3 λεπτά προετοιμασία για αποχώρηση, ενώ κάθε μπαράζ 40 ρουκετών μεταφέρει 256 κιλά εκρηκτικής ύλης στο στόχο. Επιπλέον, αναβαθμισμένες ρουκέτες μπορούν να επιτύχουν βεληνεκή της τάξης των 40 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά μια ρουκέτα GMLRS που βάλλεται από εκτοξευτή MLRS/HIMARS, έχει βεληνεκές αρκετά μεγαλύτερο του επίσημα αναφερόμενου των 70 χιλιομέτρων, μεταφέρει 100 κιλά εκρηκτικής ύλης έκαστη και έχει σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια όντας κατευθυνόμενηΡουκέτα M31 GMLRS

Αν και αξιόπιστο, το RM-70 διακρίνεται για τους μεγάλους χρόνους επαναγέμισης στην περίπτωση εξάντλησης των ρουκετών, λόγω χειροκίνητης διαδικασίας, για τους μεγάλους χρόνους σκόπευσης μιας και εξαρτάται από κέντρα διεύθυνσης πυρός (FDCV M992 και Μ577) και φυσικά για τη χαμηλή ακρίβεια βολών καθώς δεν βάλλει κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Με αφορμή και αφετηρία λοιπόν την αρχική συμφωνία για αντικατάσταση των BMP-1 με τα Marder, θα μπορούσε να διερευνηθεί η επίτευξη μιας παρόμοιας, για αντικατάσταση των RM-70 με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών MLRS ή και HIMARS. ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.