Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνικός Στρατός: Διαρκείς προτάσεις για την αναβάθμιση του Πυροβολικού – Η περίπτωση των Tamnava

Με επίσημη ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δημοσίευσε τη παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας YUGOIMPORT SDPR στο ΓΕ...





Με επίσημη ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δημοσίευσε τη παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας YUGOIMPORT SDPR στο ΓΕΣ. Συγκεκριμένα τη Παρασκευή 03 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας YUGOIMPORT SDPR, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό, επιθεώρηση – επισκευή του εκτοξευτή ρουκετών RM – 70, την επιθεώρηση – επισκευή των ρουκετών 122 χιλ. και το σύστημα ρουκετών TAMVANA.

Είναι γνωστό πως το Πυροβολικό Μάχης ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των εκτοξευτών RM–70 με νέες ρουκέτες των 122mm που διπλασιάζουν το βεληνεκές των υφιστάμενων JROF και βελτιώνουν την ακρίβεια τους. Το πρόγραμμα αφορά αναβάθμιση των ελληνικών JROF με σερβική συλλογή που βασίζεται στις σερβικές ρουκέτες G2000 βεληνεκούς 40km.

Tamnava: Βάλλοντας κατά στόχων τακτικού ενδιαφέροντος σε αποστάσεις άνω των 70 χιλιομέτρων

Ακριβώς δίπλα στον εκτοξευτή SHUMADIA συναντάμε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον έκθεμα. Πρόκειται για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) Tamnava με ρουκέτες διαμετρήματος 262mm ή σε άλλη διαμόρφωση με περισσότερες ρουκέτες αλλά μικρότερου βεληνεκούς. Συνολικά στη διαμόρφωση με ρουκέτες διαμετρήματος 262mm φέρονται 12 ρουκέτες τύπου Yerina2

Oι Yerina2 έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής εκτοξευτών ρουκετών 122 χιλιοστών όπως οι G2000 με βεληνεκές 45 χιλιομέτρων αντί των 262 χιλιοστών που συνιστούν τη βαρύτερη διαμόρφωση. Αμφότερες οι ρουκέτες βάλλονται είτε με GPS είτε με INS. Φέρονται επί οχήματος KAMAZ 6560.

Να σημειωθεί πως η Εθνική Φρουρά έχει προμηθευτεί ικανό αριθμό Tamnava.

H δυνητική επιλογή ενός ακόμα συστήματος: Το SHUMADIA

Το οπλικό σύστημα SHUMADIA ανήκει στη κατηγορία των πυραυλικών συστημάτων εδάφους – εδάφους με αποστολή τη προσβολή εχθρικών στόχων στρατηγικού κυρίως ενδιαφέρον σε αποστάσεις άνω των 250 χιλιομέτρων. Ως τέτοιοι στόχοι θεωρούνται αεροπορικές βάσεις, ναύσταθμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια, χώροι συγκέντρωσης υλικού και προσωπικού καθώς και στρατηγεία.

Κάθε εκτοξευτής του συστήματος SHUMADIA φέρει τέσσερις πυραύλους Yerina1 διαμετρήματος 400mm, μέγιστου βεληνεκούς 285 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος Yerina1 ζυγίζει 550 κιλά και φέρει πολεμική (εκρηκτική) γόμωση 200 κιλών ενώ η ακρίβεια λαμβάνοντας υπόψη το CEP είναι της τάξης των 50 μέτρων. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της Yugoimport η τυπική σύνθεση περιλαμβάνει μια μοίρα πυροβολικού με 18 συστήματα κατανομημένα σε τρεις πυροβολαρχίας των 6 εκτοξευτών. Ο πύραυλος Yerina1 βάλλεται αξιοποιώντας το GPS αλλά και μόνον με αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας (INS) σε περιβάλλον άρνησης GPS.

Ο αξιωματικός πυροβολικού του σερβικού στρατού μας ενημερώνει πως η στοχοποίηση σε τέτοιες αποστάσεις λαμβάνει χώρα είτε από τμήμα ειδικών δυνάμεων που έχουν διεισδύσει με αφάνεια και παρέχουν στοιχεία βολής εγγύς του στόχου ενδιαφέροντος είτε με την ύπαρξη UAV. Η Yugoimport ακριβώς δίπλα παρουσίαζε και πολλές εγχώριες λύσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Άλλη λύση πολύ ενδιαφέρουσα για τη στοχοποίηση είναι με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου λαμβάνοντας υπόψη το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και τις εκπομπές επικοινωνιών. Θα αναφερθούμε παρακάτω με παρουσίαση σχετικού συστήματος.

Οι τέσσερις πύραυλοι Yerina1 φέρονται σε σύγχρονο όχημα 8×8. Το όχημα είναι υψηλής ευκινησίας. Ο εκτοξευτής των τεσσάρων Yerina1 είναι ηλεκτρικός με ταυτόχρονη ανύψωση κατά ύψος και διεύθυνση ώστε να βληθούν τα μεταφερόμενα όπλα. Η πυροδότηση των Yerina1 γίνεται από τη καμπίνα η οποία είναι πλήρως θωρακισμένη και προστατευμένη από μικρά διαμετρήματα και θραύσματα όπλων καμπύλης τροχιάς. Το πλήρωμα κάθε εκτοξευτή SHUMADIA αποτελείται από τέσσερα άτομα.
https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.