Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα πέσουν κορμιά και θα είναι τούρκικα...!!! Εξετάζονται οι αντιαρματικοί πύραυλοι SPIKE SR/LR2 από τον Ελληνικό Στρατό!

Οι εξελίξεις στα θέματα των εξοπλισμών είναι μάλλον ταχύτερες από αυτές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Πλήθος προγραμμάτων ωριμάζουν ταυ...





Οι εξελίξεις στα θέματα των εξοπλισμών είναι μάλλον ταχύτερες από αυτές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Πλήθος προγραμμάτων ωριμάζουν ταυτόχρονα, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να ξενυχτούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο φόρτο εργασίας. Ένα από τα πολλά προγράμματα που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή, με μικρό κόστος αλλά μεγάλη σπουδαιότητα, είναι της απόκτησης νέων αντιαρματικών πυραύλων. Έτσι έγινε συνάντηση στις 24/5 στο ΓΕΣ, για την παρουσίαση των προϊόντων της Eurospike.

H συγκεκριμένη είναι κοινοπραξία γερμανικών εταιρειών και της ισραηλινής Rafael, που κατασκευάζει σε ευρωπαϊκό έδαφος την οικογένεια αντιαρματικών πυραύλων SPIKE (όλων, πλην του SPIKE NLOS). Αυτή τη φορά, οι Γερμανοί ήρθαν “διαβασμένοι”, ξέροντας τι θέλει (μάλλον, τι χρειάζεται) ο Ελληνικός Στρατός, και ήταν έτοιμοι να προσφέρουν λύσεις, και μάλιστα σε τιμές που μπορούμε να “αντέξουμε” οικονομικά.

Έτσι, η ομάδα της παρουσίασης εστίασε σε δυο όπλα που ενδιαφέρουν πάρα πολύ τον Ελληνικό Στρατό, το SPIKE SR και SPIKE LR2. Η παρουσίαση είχε να κάνει κυρίως με τις δυνατότητες, αλλά και την τακτική χρησιμοποίηση των εν λόγω εκδόσεων. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τον Ελληνικό Στρατό.

Για τον SR έχουμε γράψει δυο φορές στο παρελθόν, καθώς τον θεωρούμε καλύτερο (και σίγουρα φθηνότερο) του αμερικανικού Javelin αλλά και του πολύ μικρότερης εμβέλειας NLAW. To όπλο έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά αυτό που θεωρούμε εμείς κορυφαίο είναι πως μαζί με τη θήκη μεταφοράς/εκτόξευσης ζυγίζει κάτω από 10 κιλά.

Η τεράστια επιτυχία των Javelin και των NLAW στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυραύλων 5ης γενιάς από το Πεζικό. Μπορεί να εντυπωσιαζόμαστε για παράδειγμα τις FDI και τα Rafale, αλλά η εισαγωγή του SPIKE SR σε ελληνική υπηρεσία, θα έχει μεγάλη επίπτωση στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Προτείνουμε οι αναγνώστες μας να ξαναδιαβάσουν παλιότερα άρθρα μας, και θα καταλάβουν τι εννοούμε.

Ο LR2 είναι ένα διαφορετικό όπλο. Έχει φυσικά τη δυνατότητα fire and forget του SPIKE SR, αλλά ταυτόχρονα, έχει οπτική ίνα και μπορεί να μεταφέρει την εικόνα της περιοχής και του στόχου λίγο πριν τον πλήξει. Το ενδιαφέρον είναι πως μπορεί να κάνει βολή και πέραν της γραμμής σκόπευσης (π.χ. με την βοήθεια ενός απλού drone). Αν υποθέσουμε, πως έχει εκτοξευτεί να χτυπήσει ένα ΤΟΜΑ, πίσω από ένα λόφο, και πλησιάζοντας ο χειριστής “δει” κάτι πιο “ζουμερό” (όπως ένα SHORAD), τότε με εντολή του χειριστή μπορεί να αλλάξει στόχο.

Υπάρχει ένα σημείο που ο SPIKE LR2 υπερέχει απέναντι σε όπλα με κατεύθυνση “καλωδίου” όπως ο MILAN 2 ή ο TOW. Οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα εναντίον στόχων στη θάλασσα (π.χ. σε αντιαβακικές βολές), καθώς το καλώδιο αν “ακουμπήσει” στο νερό υπάρχει περίπτωση να διακοπεί η κατεύθυνση. Έτσι, ή δεν γίνονται βολές πάνω από νερό, ή φροντίζουμε οι εκτοξευτές να βρίσκονται σε ένα κάποιο “ύψος”. Αυτό δεν υπάρχει στο SPIKE LR2, καθώς έχει και δυνατότητες να πλήξει πλοία ή μικρά σκάφη, η οπτική ίνα δεν «πέφτει» στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με παλαιότερους πυραύλους, όπως ο MILAN 2 & TOW.

Οι ανάγκες του ΕΣ σε τέτοια όπλα είναι τεράστιες, και λίαν συντόμως θα πρέπει να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια SPIKE είναι μάλλον η πιο ορθή και οικονομικότερη λύση καθώς πρέπει να θυμίσουμε πως η χώρα μας έχει ήδη διαλέξει τους SPIKE NLOS και τους SPIKE ER2 (από το Ισραήλ).




Μια μεγάλη ποσότητα θα μπορούσε να επιτρέψει και τη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης στην Ελλάδα, και μεταφοράς υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή, η γραμμή παραγωγής βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά θα υπάρξει έστω και για κάποια μικρή παραγγελία μια μεταφορά έργου στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μπορεί να κατασκευαστεί η κεφαλή του πυραύλου στα ΕΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε την αγορά ενός σύγχρονου αντιαρματικού συστήματος πολύ σημαντικότερη από την αγορά ενός νέου τυφεκίου εφόδου για τις ΕΔ. Η μάχη του Κιέβου κερδήθηκε από όπλα που δεν το περιμέναμε, NLAW ή Stugna, ενώ το Javelin θεωρείται πλέον “Saint Javelin”, έχει σχεδόν αγιοποιηθεί. Ας μην περιμένουμε όμως σαν τους Ουκρανούς να “μπουκάρουν” κάποιοι, και μετά να ζητάμε όπλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.