Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκσυγχρονισμός RM-70: Πραγματική αποτρεπτική ισχύς για το Ανατολικό Αιγαίο

Το κυριότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής αφορά τον Στρατό Ξηράς και το ...
Το κυριότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής αφορά τον Στρατό Ξηράς και το Πυροβολικό Μάχης ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα όπως αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο:

Πράσινο φως δόθηκε για τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 με προϋπολογισμό 83 εκατομμύρια ευρώ καθώς και της αναβάθμισης τεράστιου αποθέματος ρουκετών κόστους 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ περί τους 110 εκτοξευτές RM-70 επρόκειτο να αναβαθμιστούν με βάση το μοντέλο RM-70 VAMPIRE. Το RM-70 VAMPIRE αλλάζει ριζικώς και ουσιαστικώς τους ελληνικούς ΠΕΠ με προφανή επιχειρησιακά οφέλη: μείωση του χρόνου τάξης, ακρίβεια βολών, νυχτερινή λειτουργία κτλ.

Πράγματι οφείλουμε να εξηγήσουμε πως η επιλογή εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΠΕΠ RM-70 είναι καθοριστικής σημασίας και αξίας για την ελληνική αποτροπή τόσο σε Έβρο όσο και σε Ανατολικό Αιγαίο. Κύριος διεκδικητής του προγράμματος προβάλει η τσέχικη Excalibur Army με βάση το πρότυπο αναβάθμισης RM-70 VAMPIRE. Το RM-70 VAMPIRE δοκιμάστηκε και αξιολόγηθηκε με άριστα από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού.

Το πακέτο περιλαμβάνει την ακόλουθη τεχνική πρόταση από την Excalibur Army:

Τοποθετείται νέο σασί και συγκεκριμένα το Τ-815 σειράς 7 στη θέση του υφιστάμενου T-813 (για το οποίο λόγω παλαιότητας υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών) καθώς και νέος κινητήρας και καινούργιο σύστημα μετάδοσης.

Η υφιστάμενη καμπίνα θωρακίζεται και αναβαθμίζεται πλήρως με νέα ηλεκτρονικά όπως το σύστημα προσδιορισμού θέσης για ταχύτερη τάξη, νέα μέσα επικοινωνιών (εδώ υπάρχει σχετική πρόταση από την INTRACOM Defense) καθώς και οπτικά βοηθήματα για οδήγηση τη νύχτα (και εδώ δύναται να υπάρξει εμπλοκή ελληνικών εταιρειών όπως της Theon Sensors).

Από τον υφιστάμενο εκτοξευτή παραμένει ο μηχανισμός εκτόξευσης των ρουκετών καθώς και ο μηχανισμός επαναγέμισης. Αμφότερα ανακατασκευάζονται.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα εντελώς νέο όχημα με βαθύ και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό που του επιτρέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τον υφιστάμενο εκτοξευτή:

  • Βελτίωση του χρόνου βολής και επαναγέμισης
  • Ακρίβεια πυρών λόγω του νέου σύγχρονου Συστήματος Ελέγχου Πυρός
  • Καλύτερη θωράκιση
  • Ταχεία τάξη συνεπώς λιγότερη έκθεση στην εχθρική παρατήρηση
  • Νέες επικοινωνίες
  • Δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα των ρουκετών

Ο δεύτερος άξονας στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ RM-70 είναι ο διπλασιασμός του βεληνεκούς με νέες ρουκέτες. Οι υφιστάμενες ρουκέτες είναι οι JROF και βάλλουν σε μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιομέτρων. Η πρόταση της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τρεις εταιρείες είναι η αναβάθμιση μεγάλου μέρος των ρουκετών με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της σερβικής ρουκέτας G-2000 που εκτός του διπλασιασμού του βεληνεκούς βελτιώνει κατακόρυφα και την ακρίβεια της ρουκέτας.

Το κόστος για τα πυρομαχικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με συμπαραγωγή στο εργοστάσιο του Λαυρίου και τη σερβική EDePro την αναβάθμιση (στην ουσία είναι μια εντελώς νέα ρουκέτα) ενός μεγάλου αποθέματος υφιστάμενων JROF με βάση τη τεχνική διαμόρφωση της ρουκέτας G-2000. Από τη σημερινή ρουκέτα μένουν τα πτερύγια πτήσης, η πολεμική κεφαλή και ο πυροσωλήνας και το νέο στοιχείο που αλλάζει είναι ο πυραυλοκινητήρας και το προωθητικό γέμισμα για διπλασιασμό του βεληνεκούς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΔεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.