Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ισραήλ: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη διοίκηση ταξιαρχίας του IDF

Μια προσφάτως προαχθείσα συνταγματάρχης θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει μια ταξιαρχία στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ Ο Αρχηγό...

Μια προσφάτως προαχθείσα συνταγματάρχης θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει μια ταξιαρχία στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Αβίβ Κοχάβι προήγαγε χθες τη Ρέιτ Ρέττιγκ-Βάις στον βαθμό του συνταγματάρχη. Η Ρέτινγκ-Βάις θα υπηρετήσει ως διοικητής της ταξιαρχίας πυροβολικού της 99ης μεραρχίας των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και επικεφαλής μονάδας πυροβολικού στο κέντρο εκπαίδευσης αστικού πολέμου Tze'elim του στρατού στο νότιο Ισραήλ. Θα είναι η πρώτη γυναίκα διοικητής ταξιαρχίας του Ισραήλ.

Πριν από την προαγωγή της, η Ρέττιγκ-Βάις διοικούσε την επίλεκτη μονάδα Sky Riders του Σώματος Πυροβολικού, η οποία συλλέγει πληροφορίες πριν και κατά τη διάρκεια των αποστολών χρησιμοποιώντας μικρά drones. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ με αυτή την ιδιότητα.

Ο εκπρόσωπος του IDF Ran Kochav έγραψε στο Twitter μετά την τελετή: "Αγαπητή Ρέιτ, συγχαρητήρια για τις γυάλινες οροφές που συνεχίζεις να σπάς, την επιδίωξή σου για αριστεία, το προσωπικό παράδειγμα που δίνεις και το σημαντικό μονοπάτι που ανοίγεις για πολλές εξαιρετικές γυναίκες. Καλή τύχη!"


Η υπουργός Οικονομίας Orna Barbivai, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε υποστράτηγος στο IDF, συνεχάρη επίσης τη Ρέττιγκ-Βάις, γράφοντας στο Twitter: "Συνταγματάρχη Ρέττιγκ-Βάις , σας χαιρετώ για τον πρωτοποριακό διορισμό μιας γυναίκας επικεφαλής ταξιαρχίας". Η Μπαρμπιβάι ήταν η μόνη γυναίκα υπουργός από τις εννέα στην τρέχουσα κυβέρνηση που έκανε tweet σχετικά με την είδηση.

Το IDF έχει επί του παρόντος 47 γυναίκες συνταγματάρχες, από 24 το 2016. Ο Kochavi ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέρυσι για αύξηση του αριθμού των γυναικών ανώτερων αξιωματικών στο IDF κατά 50% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των γυναικών να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και σε άλλους ρόλους που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά ανδρών. Παρόλα αυτά, το θέμα παραμένει πολύ ευαίσθητο τόσο στον Ισραηλινό Στρατό όσο και στην ισραηλινή κοινωνία.

Στις 28 Μαΐου, το IDF ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την ένταξη των γυναικών στο στρατό ανοίγοντας την ελίτ της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης 669 της πολεμικής αεροπορίας σε νεοσύλλεκτες γυναίκες. Οι αναφορές εκείνης της εποχής ανέφεραν ότι ο Κοχάβι αναμένεται να λάβει και άλλες παρόμοιες αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης γυναικών στην κινητή μονάδα μιας ταξιαρχίας πεζικού.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η δήλωση της 28ης Μαΐου ήταν ως επί το πλείστον συμβολική και δεν σηματοδότησε μια πραγματική επανάσταση στον στρατό. Εξηγούν ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση σε μια αναφορά που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναγκάζοντας τον στρατό να ανοίξει τη μονάδα σε γυναίκες στρατιώτες. Στην πραγματικότητα, οι σωματικές απαιτήσεις που τίθενται για τις γυναίκες που αναζητούν ρόλους σε επίλεκτες μονάδες μάχης είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης έναν άλλο παράγοντα που εμποδίζει την ένταξη των γυναικών σε μονάδες μάχης: τους Σιωνιστές ραβίνους. Αρκετοί από αυτούς τους πνευματικούς ηγέτες της σιωνιστικής θρησκευτικής κοινότητας είναι ενάντια στις μικτές μονάδες μάχης. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι θρησκευόμενοι στρατιώτες έχουν εγγραφεί στο σώμα τεθωρακισμένων αντί για το σώμα πυροβολικού, το οποίο έχει ενσωματώσει πολλές γυναίκες στρατιώτες την τελευταία δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 700 μαθητές θρησκευτικών λυκείων υπέγραψαν αίτηση ζητώντας από τον Κοχάβι να μην ανοίξει άλλο το στρατό σε μαχήτριες και σημειώνοντας ότι θα αρνούνταν να υπηρετήσουν σε μονάδες μικτών φύλων.

"Λυπούμαστε που ακούσαμε την απόφασή σας να ανοίξετε μονάδες ελαφρού πεζικού σε μικτές υπηρεσίες ως μέρος μιας τάσης για ανάμειξη γυναικών και ανδρών σε περισσότερες μονάδες μάχης των IDF. Είναι σημαντικό για εμάς να καταστήσουμε σαφές ότι σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μας και τον Halacha [εβραϊκό νόμο] στον οποίο πιστεύουμε, δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε σε μικτές μονάδες μάχης και δεν θα υπηρετήσουμε σε μικτή ταξιαρχία επειδή η υπηρεσία μάχης ως τέτοια προσκαλεί καταστάσεις εγγύτητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που απαγορεύονται από τον εβραϊκό νόμο", έγραψαν οι φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.