Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

DE M-SHORAD - Πρώτη φορά: Σύστημα λέιζερ του Αμερικανικού Στρατού κατέρριψε βόμβες όλμων

Ένα σύστημα λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των επίγειων στρατευμάτων από drones και αεροσκάφη, έχει χρησιμοποιηθεί για την επι...





Ένα σύστημα λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των επίγειων στρατευμάτων από drones και αεροσκάφη, έχει χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή εκτόξευση βομβών όλμων από τον ουρανό. 

Το οπλικό σύστημα λέιζερ DE M-SHORAD του Αμερικανικού Στρατού, κατέρριψε πολλές βόμβες όλμων σε μια σειρά δοκιμών, καθιστώντας το ένα από τα λίγα, αν όχι καθόλου όπλα στην ιστορία του πολέμου, ικανά να προστατεύουν τα στρατεύματα από έμμεσα όπλα πυρός. Εάν το σύστημα αποδειχθεί χρήσιμο έναντι μεγαλύτερων οβίδων και ρουκετών, θα μπορούσε να αντέξει σε ένα σύγχρονο πόλεμο.

Οι δοκιμές, σύμφωνα με το Raytheon , πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο πυραύλων White Sands, του αμερικανικού στρατού στο Νέο Μεξικό. Το σύστημα DE M-SHORAD, «απέκτησε, εντόπισε, στόχευσε και νίκησε» πολλαπλές βολές όλμου των 60 mm κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense (DE M-SHORAD), αποτελείται από μια μονάδα όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας κατηγορίας 50 kW, ένα εξειδικευμένο σύστημα απόκτησης ραντάρ, ένα σύστημα ελέγχου δέσμης και έναν αισθητήρα στόχευσης τοποθετημένο σε θωρακισμένο όχημα Stryker. Η αρχική έμφαση του DE M-SHORAD, ήταν στην προστασία των χερσαίων στρατευμάτων από αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, ελικόπτερα και drones κάθε είδους. Η Raytheon λέει τώρα ότι, το λέιζερ μπορεί να εμπλέξει «ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους».







Ο όλμος είναι ένα απλό, ελαφρύ πυροβολικό που χρησιμοποιείται από το πεζικό. Είναι μία οβίδα που αποτελείται συνήθως από έναν χαλύβδινο σωλήνα και μια βαριά πλάκα βάσης. Μια βόμβα όλμου, συνήθως γεμάτη με ισχυρά εκρηκτικά, ρίχνεται πρώτα μέσα στον σωλήνα. Μόλις χτυπήσει στο κάτω μέρος του σωλήνα, η βόμβα χτυπά έναν πείρο βολής και αναφλέγει ένα προωθητικό γέμισμα. Η βόμβα πετάγεται έξω από το σωλήνα και κατεβαίνει στο στόχο. Οι στρατιώτες προσαρμόζουν την εμβέλεια ανυψώνοντας ή χαμηλώνοντας το ρύγχος του σωλήνα όλμου, δίνοντας στο κέλυφος υψηλότερη ή χαμηλότερη τροχιά.

Υπάρχουν πολλά, που δεν είναι ξεκάθαρα σχετικά με τη δοκιμή. Δεν γνωρίζουμε, αν το σύστημα λέιζερ κατέρριψε όλες τις βόμβες όλμων, τις περισσότερες ή μόνο μερικές από αυτές. Δεν γνωρίζουμε αν ο DE M-SHORAD, εμπλέκεται με τις βόμβες κατά μέτωπο ή υπό γωνία και αν οι βόμβες βρίσκονταν σε υψηλή ή χαμηλή τροχιά, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την παρακολούθηση και την εμπλοκή του αισθητήρα. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πώς το λέιζερ νίκησε τις βόμβες, είτε θερμαίνοντας την επιφάνεια και πυροδοτώντας τα εκρηκτικά -αν υπάρχουν- στο εσωτερικό είτε καίγοντας τα πτερύγια ελέγχου του όλμου.

Ωστόσο, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Οι οβίδες πυροβολικού έχουν καθυστερήσει τα χερσαία στρατεύματα για εκατοντάδες χρόνια. Η έμμεση βολή, η χρήση του πυροβολικού για τη βολή σε στόχους που βρίσκονται εκτός της άμεσης οπτικής γωνίας του όπλου, είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς το βλήμα μπορεί να ταξιδέψει για μίλια, πολύ πιο μακριά από τους στόχους τους. Μόλις εκτοξευθούν, δεν μπορεί να κάνει κάτι κανείς γι αυτό εκτός, από το να κρυφτεί και να ελπίζει για το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο δίνεται τόση έμφαση στον εντοπισμό τεμαχίων πυροβολικού στο πεδίο της μάχης και στην καταστροφή τους, πριν προλάβουν να εκτοξευθούν.



Το σύστημα λειτουργεί ενάντια σε βόμβες όλμων, αλλά το πώς το κάνει το DE M-SHORADS ενάντια σε βαρύτερους πυραύλους οβίδων 155 mm και πυραύλους πυροβολικού, όπως το ρωσικό Grad-P των 122 mm, μένει να το δούμε. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να παρέχει μια ασπίδα για τα χερσαία στρατεύματα, προστατεύοντας τις φιλικές δυνάμεις από τους βομβαρδισμούς. Ένα σύστημα όπως το φινλανδικό σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης RM-70, το οποίο μπορεί να εξαπολύσει 40 πυραύλους σε λιγότερο από ένα λεπτό, θα ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Το λέιζερ είναι το ιδανικό όπλο για την εμπλοκή του πυροβολικού. Ένας πύραυλος κατά του πυροβολικού, θα κόστιζε πιθανότατα δεκάδες χιλιάδες δολάρια ο καθένας, ενώ το ίδιο το βλήμα πυροβολικού μπορεί να κοστίσει μόλις 500 δολάρια. Ένας στρατός μπορεί να προστατευτεί από το πυροβολικό, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα «χρεοκοπούσε» ο ίδιος. Το κόστος πυροδότησης ενός λέιζερ, είναι βασικά το κόστος του καυσίμου ντίζελ που τροφοδοτεί τη γεννήτρια του όπλου.

Το DE M-SHORADS πρέπει ακόμα να αποδειχθεί ενάντια σε μεγαλύτερο, χειρότερο πυροβολικό, αλλά οι δοκιμές όλμων είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη. Οι στρατιώτες στο έδαφος, μπορεί τελικά να είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα από το να κρυφτούν στο σφύριγμα του πυροβολικού, αλλά μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να καταρρίψουν τις εισερχόμενες οβίδες. Το όνειρο δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων στρατιωτών που αναγκάστηκαν να καλυφθούν από τα πυρά του πυροβολικού κατά τη διάρκεια των αιώνων, γίνεται… επιτέλους πραγματικότητα.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.