Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολύ σοβαρό... Στο κάδρο και η Ελλάδα! Ο Ερντογάν ζητά έγκριση από τη Βουλή προκειμένου να δρα ο στρατός όπου και όποτε θέλει ο ίδιος

Έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δρουν οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος σε σημείο και χρόνο που ...




Έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δρουν οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος σε σημείο και χρόνο που θα καθορίζει ο ίδιος, όπως αποκαλύπτει το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Όπως επισημαίνει το δίκτυο, η απόφαση του κ. Ερντογάν να ζητήσει το «ελεύθερο» από το Κοινοβούλιο ώστε να «χτυπά» ο στρατός όπου θέλει ο πρόεδρος, μπορεί να γίνεται με αφορμή το αίτημα έγκρισης παράταση παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη κατά 18 επιπλέον μήνες, ωστόσο δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έδαφος.

Κατά το Nordic Monitor «στην τελική παράγραφο του αιτήματος, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και να βοηθηθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο». Και προσθέτει με νόημα: «Η χρήση της λέξης «χώρες» αντί για «Λιβύη» ως χώρα στην οποία θα σταλούν στρατεύματα, επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας».

Μάλιστα το ανεξάρτητο δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα πως ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας (π.χ. της Ελλάδας) ισχυριζόμενος πως «υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας – Λιβύης που υπογράφηκε το 2019». Να σημειωθεί ότι πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα.

Το Nordic Monitor σημειώνει επίσης ότι «ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, λέγοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να παρέμβει και πως δεν αστειεύεται».

Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και πως μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη για αυτόν τον σκοπό».

Ακόμη δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση επί του αιτήματος Ερντογάν, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπερψηφιστεί, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.