Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλύτρωτη Πατρίδα.. Η Ριζούντα του Πόντου! Τόπος καταγωγής του Γενίτσαρου Ερντογάν που παππούς του ήταν ο Έλληνας Αντάρτης Μίμης Μπακάτογλου!

Μπορεί ο Ερντογάν να απειλεί με διώξεις στην τουρκία όσους αποκαλύπτουν τις Ελληνικές του ρίζες, αλλά ούτε την ιστορία μπορεί να αλλάξει ού...

Μπορεί ο Ερντογάν να απειλεί με διώξεις στην τουρκία όσους αποκαλύπτουν τις Ελληνικές του ρίζες, αλλά ούτε την ιστορία μπορεί να αλλάξει ούτε την πραγματικότητα.. Τούρκος ερευνητής υποστηρίζει ότι κατάγεται από οικογένεια χριστιανών που ζούσαν στην Ποταμιά του Πόντου και εξισλαμίστηκαν... και δεν είναι ο μόνος...

Η Ριζούντα, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ριζούντας, στην βορειοανατολική Τουρκία, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Πριν την Μικρασιατική καταστροφή κατοικούνταν στην συντριπτική της πλειοψηφία από Χριστιανούς (94%) κυρίως Έλληνες και Αρμανίους. 

Από αυτήν την πόλη κατάγονται και δύο Τούρκοι πολιτικοί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώην Πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος της χώρας, και ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της Τουρκίας, τη δεκαετία του 1990.

Ήταν το κέντρο μιας αγροτικής κατά κύριο λόγο περιοχής, αλλά οι κάτοικοι είχαν και τη ναυτιλία ανάμεσα στις κυριες απασχολήσεις τους. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη Μητρόπολη της Τραπεζούντας. Υπήρχαν πέντε εκκλησίες, τρία δημοτικά σχολεία, ημιγυμνάσιο και σχολαρχείο.

Στην πόλη δρούσαν φιλόπτωχος αδελφότητα και ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Χρύσανθος» (1917). Στη διάρκεια του πολέμου το Ρίζαιον καταλήφθηκε προσωρινά από τα ρωσικά στρατεύματα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όσοι κάτοικοι της πόλης επέζησαν των διώξεων κατευθύνθηκαν προς τον Καύκασο ή την Ελλάδα.

Η Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου...

Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει καταγωγή από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου. Ο ερευνητής Cezmi Yurtsever αναφέρει ότι με τον εξισλαμισμό τoυ πληθυσμού έγινε ταυτόχρονα αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του Πόντου, αλλάζοντας τις ελληνικές ονομασίες χωριών και πόλεων με τουρκικές. 

Όπως αναφέρει, παρόλο ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια που ο Fatih Sultan Mehmet που κυρίευσε τον Πόντο, εξισλαμίζοντας τους κατοίκους και με φιρμάνι (διάταγμα) άλλαξε τις ονομασίες, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Πόντου χρησιμοποιούν την ελληνική ονομασία των χωριών τους. Ο Ερντογάν, σε πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή της Ριζούντας (σήμερα RIZE), επισκέφθηκε και το χωριό καταγωγής των γονιών του, την Ποταμιά.Στη πλατεία του χωριού ένα μεγάλο πανό έγραφε ‘Potamya Hos Geldiginiz’, δηλαδή η Ποταμιά σας καλωσορίζει.

Κατέβηκε από το λεωφορείο, χόρεψε με τους ομοχώριούς του που ήταν ντυμένοι με ποντιακές παραδοσιακές στολές και στην ομιλία του είπε ότι ένας απόδημος από την Ποταμιά, όταν επισκέπτεται το χωριό του, το αποκαλεί με την παραδοσιακή ονομασία Ποταμιά και όχι με την τουρκική ονομασία που είναι ‘Guneysu’ (νερό του νότου). Τις εικόνες με την υποδοχή το Ερντογάν στη Ποταμιά, χρησιμοποίησε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Devlet Bahceli στη προεκλογική εκστρατεία, για να πλήξει τον Eρντογάν ότι είναι ελληνικής καταγωγής....

Τώρα ο Μπαχτσελί είναι από τους πιο σκληρούς συμμάχους του...

Ο Τούρκος ερευνητής για να στηρίξει τα συμπεράσματά του, παραθέτει στοιχεία από το φορολογικό αρχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τους κατοίκους του χωρίου Ποταμιά και βρήκε τα στοιχεία του προπάππου το Erdogan, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis. Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη ‘εξισλαμισθείς’ και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα. 

Όταν τον Ιούνιο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την γενέτειρα του το χωριό Ποταμιά στην περιοχή της Ριζούντας του Πόντου, ένα αρχαίο ελληνικό χωριό, κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει έλληνες ρίζες. Το αρχείο είναι του 1850 και φαίνεται ότι ο προπάππος του Ερντογάν ήταν ο πιο πλούσιος, διότι όλοι οι χωριανοί πλήρωναν φόρους 20-30 γρόσια ο καθένας και ο προπάππος του Ερντογάν πλήρωσε 38 γρόσια. 

Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη ‘Bakat’, που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες αποκαλούνταν ‘Bakat’. Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων. Από τον Πόντο στην Κωνσταντινούπολη 

Οι γονείς του Ερντογάν -σύμφωνα με τον ερευνητή- εγκατέλειψαν το χωριό τους την Ποταμιά και εγκαταστάθηκαν σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο ‘Kasim Pasa’, που σήμερα είναι κακόφημη. Ο Ερντογάν γεννήθηκε στο Kasim στις 29 Φεβρουαρίου 1954. Στη συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι και αισθάνεται Τούρκος, και θα κινηθεί δικαστικά σε συγγραφείς που τον αναφέρουν ως Έλληνα. 

«Όταν σε ρωτούν ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, να λες ότι είσαι μουσουλμάνος και να τραβάς το δρόμο σου». 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ θέλοντας να δείξει ότι η εθνική καταγωγή λίγο μετράει στη χώρα του και ότι αξία έχει η μουσουλμανική πίστη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη σε έναν διάλογο που είχε με τον πατέρα του πριν από χρόνια. «Είχα ρωτήσει το συγχωρεμένο τον πατέρα μου αν είμαστε Λαζοί ή Τούρκοι. 

Μου είχε απαντήσει ότι κι αυτός, πιο παλιά, είχε κάνει την ίδια ερώτηση στον δικό του πατέρα. Κι εκείνος του είπε: Κοίτα, ο δικός μου παππούς μού είπε ότι όταν πεθάνουμε και πάμε στον άλλο κόσμο, θα μας ρωτήσουν σε ποιον θεό πιστεύεις, ποιος είναι ο προφήτης σου και ποια είναι η θρησκεία σου. Δεν θα μας ρωτήσουν για την εθνική μας καταγωγή....


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.