Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ούτε ευρώ σε δαύτους... Τουρκικές αλυσίδες ένδυσης έρχονται στην Ελλάδα – Πού και γιατί επιλέγουν να ανοίξουν καταστήματα

Eρχεται στην Ελλάδα ο leader της τουρκικής μόδας και luxury προϊόντων Vakko, η «τουρκική Zara» LC Waikiki, αλλά και φίρμες εσωρούχων και πα...





Eρχεται στην Ελλάδα ο leader της τουρκικής μόδας και luxury προϊόντων Vakko, η «τουρκική Zara» LC Waikiki, αλλά και φίρμες εσωρούχων και παιδικών ειδών

Στέλιος Μορφίδης - newmoney.gr

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να βρίσκονται στο κόκκινο τους τελευταίους μήνες, αυτό όμως φαίνεται πως δεν αποθαρρύνει τουρκικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Ειδικά στον χώρο της ένδυσης, μπορεί να πει κανείς πως είναι σε εξέλιξη μια τρόπον τινά απόβαση τουρκικών αλυσίδων που θεωρούν ότι μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος σε μια οικονομία όπου το «value for money», το οποίο οι ίδιες προωθούν, είναι η κυρίαρχη τάση και φυσικά ότι μπορούν να διαθέσουν τα φθηνότερα στην κατασκευή προϊόντα τους στην Τουρκία, που μαστίζεται απ’ τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, σε μια αγορά με σκληρό νόμισμα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα άλλη μία μεγάλη τουρκική αλυσίδα ένδυσης προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων επί ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για τον leader της τουρκικής μόδας, τον όμιλο ένδυσης, πολυτελών ειδών και λιανικής Vakko της οικογένειας Χάκο.

Την ίδια ώρα επεκτείνει το δίκτυό της στη χώρα μας η χαρακτηριζόμενη και ως «τουρκική Zara», LC Waikiki, ενώ αξιοπρόσεκτη παρουσία έχει, επίσης, στην Ελλάδα η αλυσίδα εσωρούχων Penti, καθώς και η B&G Store με «αιχμή» την παιδική ένδυση.

Σημειωτέον πως οι πρώτες προσπάθειες όλων αυτών των αλυσίδων ξεκινούν σχεδόν πάντα από τη Βόρεια Ελλάδα, είτε από τις πόλεις με έντονη παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας είτε από τη Θεσσαλονίκη.

Ερχεται ο leader της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά τη νέα είσοδο στην ελληνική αγορά, την περασμένη εβδομάδα ιδρύθηκε η Vakko Investment Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Vakko ΜΑΕ. Η εταιρεία έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε ολόκληρο από την ιδρύτρια τουρκική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Vakko Holding Anonim Sirketi.
Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με την εγγραφή στο ΓΕΜΗ, είναι η διαχείριση, εκμετάλλευση κ.ο.κ. ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων και τουριστικών καταλυμάτων), η εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία προϊόντων ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, καλλυντικών, ειδών προσωπικής φροντίδας, ρολογιών, κοσμημάτων, υφασμάτων, οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, καθώς και η αντιπροσώπευση oίκων του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Η Vakko συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων οίκων μόδας και luxury προϊόντων στη γειτονική Τουρκία ενώ έχει κατορθώσει να διαθέτει και διεθνή παρουσία. Δημιούργημα του εμβληματικού για την Τουρκία επιχειρηματία Βιτάλι Χάκο, ξεκίνησε το 1934 ως ένα μικρό κατάστημα πιλοποιίας με την επωνυμία Şen Şapka (χαρούμενα καπέλα). Στη συνέχεια υιοθέτησε το όνομα Vakko για τη μάρκα της και ξεκίνησε να παράγει μαντίλια από τουρκικό μετάξι. Σταδιακά κατόρθωσε να επεκταθεί πέρα από τα καπέλα, τα μαντίλια/φουλάρια/κασκόλ και τα υφάσματα και να κάνει την είσοδό της στον χώρο των ready-to-wear ενδυμάτων, όπου αποτελεί leader στην τουρκική αγορά έκτοτε.

Σήμερα η Vakko εξειδικεύεται σε high-fashion luxury προϊόντα, μέσα από μια σειρά πολλών συλλογών και καταστημάτων. Επίσης λειτουργεί πολυτελή πολυκαταστήματα (department stores) σε εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στη Σμύρνη.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Vakko είναι ο 66χρονος -γιος του ιδρυτή της εταιρείας- Τζεμ Χάκο, ένας από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης αγώνων της Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη. Η σύζυγός του Ρονίτ Γκουλτσάν έχει δηλωθεί ως σύμβουλος-διαχειρίστρια της νεοδημιουργηθείσας εταιρείας στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.